13. března 2024

Veronika Vrecionová: Násilné únosy ukrajinských dětí do Ruska nejsou nic jiného než systematické ničení ukrajinského národa a jeho budoucnosti

(www.ods.cz) Europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) na plénu Evropského parlamentu jasně odsoudila násilné únosy ukrajinských dětí do Ruska jako čin, který představuje systematické ničení ukrajinského národa, jeho jazyka, kultury, identity a budoucnosti. Vrecionová také kritizovala spolupráci ruského Červeného kříže na těchto zločinech a zdůraznila, že za tyto činy bude muset Putin a jeho režim nést odpovědnost.

„Dnes už snad každému musí být jasné, že Putin nezaútočil na Ukrajinu kvůli nějakému domnělému ohrožení z rozšiřování NATO nebo kvůli údajné ochraně ruskojazyčných menšin. Putin se vzhlédl v historii a tradici ruského kolonialismu a imperialismu a snad nejodpornější tváří tohoto ruského vidění světa jsou zločiny, kterých se dopouští na dětech a mladistvých,“ uvedla Veronika Vrecionová, předsedkyně europoslaneckého klubu ODS.

„Násilné únosy ukrajinských dětí do Ruska a snaha o jejich porušťování není nic jiného než realizace plánu na zničení ukrajinského národa, zničení jeho jazyka, kultury, identity a budoucnosti. Snad nejhorší na tom celém je spolupráce ruského Červeného kříže na těchto zločinech. Jednoho dne se za to bude muset Putin i jeho věrchuška zodpovídat. A na tom musíme také pracovat,“ řekla na plénu Evropského parlamentu Veronika Vrecionová.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství