24. října 2023

Koalice SPOLU: Celkový deficit všech veřejných financí by měl v příštím roce klesnout na 2,2 % HDP

(www.ods.cz) Poslanci v Poslanecké sněmovně v prvním čtení zahájí rozpravu týkající se státního rozpočtu na rok 2024. Předpokládá se, že výsledek jednání Sněmovny bude kopírovat návrh vlády, tzn. deficit 252 mld. Kč. V pátek poslanci projednají navýšení rodičovského příspěvku z 300 na 350 tisíc Kč.

„Jedním z nejdůležitějších bodů schůze je v prvním čtení návrh státního rozpočtu na příští rok. V prvním čtení bude Sněmovna rozhodovat o základních parametrech, tedy o výši příjmů, výdajů a výši deficitu. Předpokládám, že výsledek jednání Sněmovny bude kopírovat návrh vlády, tzn. plánované příjmy ve výši 1940 mld. Kč, výdaje 2192 mld. Kč a z toho vyplývající deficit 252 mld. Kč. Případné pozměňovací návrhy státního rozpočtu se pak musí pohybovat v rámci těchto mantinelů. Znamená to, že oproti předpokladům letošního roku by měl rozpočtový schodek klesnout o 43 mld. Kč. Sníží se také celkové výdaje státu oproti letošnímu roku a to o 31 mld. Kč. Vláda se tak snaží obrátit trend, kdy nám v České republice dlouhodobě rostou státní výdaje rychleji než příjmy. Na rozpočtu lze ocenit právě to, že vláda snižuje výdaje státu. Snižuje provozní výdaje státu nebo počet státních zaměstnanců. Zároveň se ale snaží udržet výši výdajů na investice do infrastruktury, které jsou předpokladem budoucího ekonomického růstu. Zároveň vláda investuje do naší bezpečnosti, která byla dlouhodobě poddimenzovaná. Dobrá zpráva na závěr je, že celkový deficit všech veřejných financí by měl v příštím roce klesnout na 2,2 % HDP,“ řekl člen rozpočtového výboru a poslanec za ODS Vojtěch Munzar.

„Zítra přecházíme ke schvalování rozpočtu na rok 2024, který bude zásadně ovlivněný konsolidačním úsilím vlády. Dvě třetiny tohoto úsilí přitom spočívají v úsporách na chodu státu a dotacích. Jsem také rád, že v pátek budeme projednávat důležité navýšení rodičovského příspěvku z 300 na 350 tisíc korun, které vyjednal pan ministr Jurečka i navzdory tomu, že musíme šetřit. Myslím, že je velmi důležité, aby se rodiče mohli rozhodnout, jak rychle budou příspěvek čerpat, kdy se vrátí do práce či zda využijí různé flexibilní možnosti zkrácených úvazků. Nezbytné je také rozvíjet péči o předškolní děti. To, že šetříme, mohu dokázat na konkrétních krocích jednotlivých lidoveckých ministerstev. Na ministerstvu práce a sociálních věcí v horizontu 1,5 roku naplánoval pan ministr zrušení 2 500 tabulkových míst. I díky digitalizaci, která v rámci MPSV velmi postoupila, proto můžeme reálně snižovat počet státních zaměstnanců a náklady na chod státu. Na ministerstvu životního prostředí také omezujeme personální aparát. Nekrátíme zde však dotace, které mají svůj původ v evropských penězích, např. na bydlení či energetickou úspornost. Doufám tedy, že ve středu projednáme v 1. čtení návrh zákona o státním rozpočtu v obrysech, které navrhla vláda a které směřují ke snížení schodku státního rozpočtu až na 2,2 % HDP,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Michael Kohajda.

„Dovolte mi, abych se vyjádřil k volební legislativě. Jedná se o balíček tří tisků. Kdy dva z nich projednáme dnes ve zrychleném prvním čtení. Třetí se týká Ústavy a ten projednáme v pátek. Je to ale komplex celého balíčku. Je to poměrně revoluční záležitost. Protože ty návrhy, které upravují správu voleb, nově vytvoří jakýsi nadstřešující zákon, který bude společný pro všechny typy voleb. Jsem rád, že se nám podařilo dospět ke kompromisu napříč celou Poslaneckou sněmovnou. Tedy že jsou pod tímto návrhem podepsáni zástupci všech klubů. Nejvýznamnější novinkou, kterou zákon zavádí, je vytvoření nového informačního systému, tedy digitalizace. Díky centrálně vedenému seznamu voličů bude mnohem jednodušší získání voličského průkazu, kdy o něj budou občané moct požádat na kterémkoli úřadě. Zároveň bude stálejší vymezení senátních volebních obvodů. A významnou změnou je také zafixování termínu komunálních, krajských a senátních voleb v prvním celém říjnovém týdnu. V neposlední řadě se zavádí možnost hlasovat ze zahraničí i ve volbách do Evropského parlamentu. Volby ale zůstávají dvoudenní, tak jak je známe doposud,“ přidal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.