10. října 2023

Koalice SPOLU: Plníme sliby! Zrušením nadbytečného Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře ušetříme další důležité miliony na jeho provozu

(www.ods.cz) Poslanci se dnes ve Sněmovně schází na řádné 78. schůzi. Ve druhém čtení projednají liniový zákon, který umožní rychlejší výstavbu strategických investic. Na programu je také změna zákona o právu občana na digitální službu nebo zákon a sociální podpoře. Ve středu a v pátek bude pokračovat mimořádná 77. schůze k úspornému balíčku.

„Jedním z prvních bodů dnešního jednání bude druhé čtení zrušení Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. Zrušení je konkrétním důkazem vlády, zde konkrétně ministra dopravy Martina Kupky, o rušení nadbytečných úřadů a snahy ozdravení veřejných financí. Jen na provozu tento krok přinese úsporu v řádu jednotek milionů korun,“ řekl Jiří Havránek, poslanec za ODS a navázal: „Na programu projednání jsou také změny zákona o právu občana na digitální službu. Díky němu bude možné nově využívat e-doklad v mobilním telefonu. Stát ve své podstatě tuto věc již zavedl – v aplikaci Portálu občana naleznete průkaz jako průkaz evidovaný státem. Nyní ale bude konečně možné, abyste se nejprve prokázali vůči státu a veřejné správě a následně i vůči soukromému sektoru. Vzhledem k tomu, že je to důležitý krok a věc, ve které předbíháme i ty státy, které s digitalizací pracují nejlépe, věřím, že nalezneme shodu i s opozicí,“ dodal Havránek.

„Mimo jiné nás čeká i projednání zákona o urychlení výstavby, takzvaný liniový zákon, a to ve druhém čtení. Musím vyzdvihnout práci hospodářského výboru, kdy se z implementační novely stává něco, co mění přístup státu v cestě lepší a rychlejší výstavby a podpory strategických investic – ať už třeba jádra nebo gigafactory,“ doplnil Havránek a přiblížil věc konsolidačního balíčku: „Ve středu a v pátek se uskuteční mimořádná schůze, na které se budeme opět věnovat úspornému balíčku. Jsem přesvědčen, že drtivá většina informací k balíčku již zazněla. Došlo ale k dohodě v rámci hlasování vedení rozpočtového výboru tak, že opravdu drtivá většina opozičních pozměňovacích návrhů bude hlasovatelná. Nedochází k žádné nové totalitě, ale naopak dáváme prostor všem, kteří chtějí představit nějaký návrh úpravy, která se úsporného balíčku týká.“

„Dnešní jednání bylo zahájeno minutou ticha za oběti útoku hnutí Hamás na Izrael. Prvním bodem dnešního jednání je usnesení Poslanecké sněmovny k tomuto teroristickému útoku. Pokračovat budeme blokem druhých čtení. Nejprve návrhem ministra Martina Kupky v souvislosti se zrušením úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře a následovat bude zákon o léčivech a tři tisky z dílny MPSV. Dnešní jednání bychom měli završit vládním návrhem zákona v prvním čtení o právu na digitální služby. Nevíme, jak bude probíhat začátek dnešního jednání ze strany opozice, ale tyto body bychom chtěli dnes bezpodmínečně projednat. Ve čtvrtek po písemných interpelacích budeme chtít projednat ve druhém čtení liniový zákon a pak blok prvních čtení – vládní návrh novely zákona Lex Ukrajina a poté dva tisky – zákon o munici a zákon o zbraních a střelivu. Ve středu a v pátek se budeme věnovat opět ozdravnému balíčku. Zítra navrhneme jednání po 14. hodině, lze ale předpokládat, že to opozice vetuje. Je pouze v rukou opozičních poslanců s přednostním právem, jestli pustí ke slovu kolegy, kteří tohle právo nemají. Naším cílem je každopádně hlasovat o balíčku v tomto týdnu,“ shrnul předpokládaný průběh týdne předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„V tomto týdnu budeme projednávat mimo jiné zákon o sociální podpoře, jehož součástí je také úprava rodičovského příspěvku. V čele s ministrem sociálních věcí Jurečkou se nám podařilo prosadit navýšení rodičáku o 50 000 korun na 350 000 korun. Dále projednáme důležitý institut náhradního výživného. Někdy nastane situace, do níž by se nechtěl dostat nikdo z nás. Jeden z rodičů opustí rodinu a přestane přispívat na vlastní děti. Rozhodli jsme se proto o dva roky prodloužit platnost náhradního výživného, jehož přiznání je podmíněno soudním vymáháním výživného po druhém z rodičů. Připravili jsme také novelu zákona o úpravě struktury ČSSZ, která tkví v tom, že okresní správy budou nahrazeny pěti územními správami sociálního zabezpečení. Kontaktní místa budou nadále zachována v každém okrese. Opatření přinese úspory a větší flexibilitu. V zákonu o zaměstnanosti pak posilujeme ochranu agenturních zaměstnanců. Dále jsme se rozhodli s odkazem na aktuální světové dění a na to, jak celý svět vnímá nastalou situaci v Izraeli, přijmout usnesení odsuzující teroristický útok Hamásu na Izrael. Po přijetí tohoto usnesení svolal místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek tiskový briefing, který dále osvětlí postoje, které chceme jako Česká republika zaujmout,“ doplnil za KDU-ČSL Jiří Navrátil.