11. září 2023

ČRo Plus: Potřebuje Česko americké stíhací letouny?

(ČRo Plus) Ministerstvo obrany dokončuje vyjednávání o jedné z největších investic v historii české armády – nákupu amerických stíhaček F-35. Armáda České republiky nákup stíhaček F-35 dlouhodobě podporuje. Považuje ho za ekonomičtější a také efektivnější než jiné varianty. Podle části návrhu, která už je známá, by Česko během deseti let zaplatilo maximálně 124 miliard korun.

Celou debatu s Janem Hofmannem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu a poslanec ODS Jan Hofmann ve vysílání ČRo Plus vysvětluje: „Ministerstvo obrany vyjednává v systému ‚vláda-vláda‘, což je v tomto případě jediná možnost, protože americká strana nejedná nijak jinak.“ 

„Česká republika už nabídku má, takže víme, nakolik nás to vyjde,“ říká poslanec Hofmann. V ceně 124 miliard je podle něj započtený schválený cenový strop a 20procentní rezerva, která obsáhne nákupy munice a dalšího vybavení.

„To se ale bavíme o celé akvizici, nikoli o pořízení pouze letadel,“ popisuje Hofmann. Jedna stíhačka F-35 je přitom podle něj levnější než jeden Gripen. Do finální částky se údajně započítávají i zázemí pro piloty, školicí centra nebo munice. „Jediné, co tam není, jsou pohonné hmoty,“ dodává Jan Hofmann.

Jan Hofmann

poslanec PČR
místopředseda výboru pro obranu PS PČR