21. března 2023

Europoslanecký klub ODS: Stojíme za Moldavskem

(www.ods.cz) Moldavsko patří k zemím nejvíce sekundárně zasaženým ruskou agresí proti Ukrajině – v mezinárodním srovnání malá a chudá země čelí ztrátě klíčových trhů a prudce rostoucí inflaci. I přesto Moldavsko prokázalo pozoruhodnou solidaritu s prchajícími Ukrajinci. Kromě toho se Rusko opakovaně snaží situaci v zemi destabilizovat. Během posledních 12 měsíců EU připravila komplexní podpůrný balíček v hodnotě více než 1 miliardy eur na posílení odolnosti Moldavska.

„EU musí stát Moldavsku v této době po boku. Rusko využívá různé destabilizační prostředky – od podpory prokremelsky laděných protestů až po narušování moldavského vzdušného prostoru a vytváření atmosféry strachu. Musíme být také velmi opatrní vůči ruským snahám o vykonstruování casus belli - Rusové šíří lži, že Ukrajina shromažďuje vojska k útoku na moldavský proruský separatistický region Podněstří. Podobné hlášky už po loňské zkušenosti musíme brát vážně a nepovažovat je jen za jakousi součást vnitroruského folklóru," uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Ekonomická podpora i podpora v obranné oblasti jsou jedinou cestou k uhájení nezávislosti Moldavska. Podobně jako v případě Ukrajiny – bezpečnost a územní celistvost Ukrajiny úzce souvisí s naší vlastní," dodává europoslankyně Vrecionová.