5. října 2022

Jan Skopeček během návštěvy Japonska ocenil investici Panasonicu v Plzni, s předsedou estonského parlamentu řešili energetickou bezpečnost

(www.ods.cz) Jan Skopeček, místopředseda Sněmovny reprezentoval Českou republiku v Japonsku. Během své cesty se zúčastnil státního pohřbu historicky nejdéle sloužícího premiéra Šinzó Abeho, na české ambasádě v Tokiu se během bilaterálního jednání setkal s předsedou estonského parlamentu Jirü Ratasem, během kterého rozebrali zkušenosti v oblasti digitalizace nebo energetické bezpečnosti.

„Na české ambasádě v Tokiu jsem se k bilaterárnímu jednání sešel s předsedou estonského parlamentu a bývalým premiérem Jirü Ratasem. Shodli jsme se na potřebě pokračovat v pomoci Ukrajině. Pan předseda poděkoval ČR za příspěvek k bezpečnosti pobaltských států. Vedle toho jsme řešili téma energetické bezpečnosti a zkušenosti Estonska s digitalizací a s tím spojenou rolí kyberbezpečnosti. Jde o oblast, kde by naše země mohly spolupracovat těsněji,“ řekl Jan Skopeček.

Místopředseda dolní komory Parlamentu ČR navštívil také významné sídlo Panasonic center v Tokiu, kde zejména ocenil rozhodnutí společnosti realizovat velkou investici do výroby tepelných čerpadel v Plzni. „Vývoj nových technologií v oblasti autonomních vozidel či nových zdrojů energie je v této společnosti obdivuhodný a inspirativní. V budoucnu se s podobnými technologiemi budeme setkávat v našich domácnostech. Pro nás musí být výzvou vytvářet příznivé podnikatelské prostředí a ve školách nabízet takové obory, abychom technologický rozvoj zachytili i u nás a byli jeho součástí. Nové zdroje energie včetně vodíku jsou určitě dobrá cesta, jak v budoucnu dosáhnout větší energetické bezpečnosti a stability, ale zatím to není řešení pro dnešek či zítřek. Tam bude muset dojít k renesanci jaderné energetiky a smíření se s delším využíváním fosilních zdrojů,“ dodal Skopeček.