12. května 2022

INFO.cz: Zázračná pilulka na inflaci neexistuje. Vláda postupně pomáhá ohroženým. Nemůžeme rozdávat všem, to by nepomohlo

(INFO.cz) Místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert občanských demokratů Jan Skopeček vysvětluje kontext, příčiny a dopady inflace na českou ekonomiku. Zrovna tak osvětluje, jak lze s inflací bojovat. „Pokud bychom přijali tezi, že nárůst jakýchkoli cen – energií, potravin, služeb a dalších komodit, má být všem kompenzován prostřednictvím vyšších výdajů státního rozpočtu, ať už vyššími důchody, vyššími sociálními dávkami, daňovými úlevami a podobně, říkali bychom jedno jediné: že chceme ještě vyšší inflaci,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ.

Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7. Je nejvyšší za téměř třicet posledních let. Jaký je váš základní komentář?

Ta rostoucí čísla ukazují, že jsme ještě nedosáhli na inflační vrchol. Jde o inflaci skutečně rekordní, a to zatím stále nevíme, zda a případně jak dlouho půjde její křivka nahoru.

Zároveň je to velmi vážný ekonomický problém, je to vážná ekonomická porucha. Je to důkaz velké nerovnováhy, kterou v naší ekonomice máme. A pokud jsme si v poslední době zvykli komentovat nárůst té či oné ekonomické veličiny, v poslední době zejména ceny energií, pak inflace je zkrátka růst celkové cenové hladiny, v průměru všech položek, a ta míra, ta je opravdu hodně nezvyklá.

Já si myslím, že inflace není způsobena tím, co prožíváme v posledních týdnech, tedy válkou na Ukrajině. Válečný konflikt problém inflace pouze zvýraznil nebo prohloubil, osobně jsem ale přesvědčený, že kořeny, ze kterých dnes míra inflace roste, a to poměrně dynamicky, pochází z dřívějšího období. Vidím je v tom, jakým způsobem se v posledních letech nejen v České republice, ale de facto v celém západním světě, chovaly centrální banky a fiskální autority – tedy vlády.

Co tím myslíte?

Myslím tím to, že jsme měli velmi dlouhé období velmi nízkých, někdy dokonce nulových až záporných úrokových sazeb. Tisknutí peněz a jejich nalévání do ekonomiky, deficitní hospodaření v dobách ekonomického růstu, to všechno je podle mého názoru tím hlavním zdrojem, ze kterého dnes míra inflace roste.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem čtěte na INFO.cz.

(Autor: Vratislav Dostál)

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS