27. dubna 2022

CNN Prima News: Kdo všechno může za velkou závislost České republiky na ruském plynu?

(CNN Prima News) Kdo všechno může za velkou závislost České republiky na ruském plynu? O tom se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS pohádali poslanci Jan Skopeček (ODS) a Patrik Nacher (za ANO). Naopak shoda obou politiků panovala v tom, že Evropská unie i kvůli ruské invazi na Ukrajinu musí razantně změnit svůj postoj ke Green Dealu.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Rusko ve středu zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí odůvodnilo tím, že oba státy odmítly platit v rublech. „Jde o porušení smluv. Rusko je nespolehlivý dodavatel energií. Je správné jít cestou zbavení se závislosti na ruských fosilních surovinách. Energetická bezpečnost České republiky nebyla předcházející vládou zajišťována,“ řekl ve čtvrtek premiér Petr Fiala (ODS).

Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) měla podle Fialy dokonce zájem zapojit ruskou společnost Rosatom do tendru na dostavení 5. a 6. reaktoru jaderné elektrárny v Dukovanech. Tvrzení premiéra označil Nacher za trapnou výmluvu.

Podle Skopečka se ale vlády ODS snažily z ruské závislosti spíš vymanit, než ji podporovat. Ekonomický expert zmínil například zájem vlády Václava Klause o norský plyn už v druhé polovině 90. let či slova tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, který prosazoval snížení závislosti na ruském plynu a ropě již před 13 lety.

Skopeček: Agresivní a populistická SPD

„Babiš byl ve vládě osm let. Jeho rétorika je po celou dobu založená na tom, že hází všechno na zlodějiny ODS, především z 90. let,“ uvedl Skopeček. Poté vyzval Nachera, aby si – jak se lidově říká – zametl před vlastním prahem.

Podle Skopečka je v současnosti legitimní, když Fialův kabinet upozorňuje na chyby předešlé vlády. „Současný kabinet vládne pár měsíců. V hnutí ANO jste si ještě nezvykli, že jste v opozici. Navíc je tam vedle vás SPD, která je v kritice velmi agresivní a populistická. Často nad výroky jejích členů zůstává rozum stát,“ dodal Jan Skopeček.

Oba politici se však v pořadu shodli na tom, že závislost Česka na ruském plynu je obrovský problém a že by členské státy Evropské unie měly vzhledem k současné situaci přehodnotit svůj pohled na Green Deal. Ten v současné podobě podle českých politiků už není reálný.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS