22. března 2022

Rádio Z: Země, které mají historickou zkušenost s ruskou agresí, jsou jasnými lídry odporu

(Radio ZET) Reakce Západu na agresi Ruska na Ukrajině je podle Kupky jednoznačná. „Neopakuje se zkušenost z anexe Krymu. Důležitá zpráva je, že země, které mají historickou zkušenost s ruskou agresí jako třeba Česko nebo Polsko, jsou v tomto směru jasnými lídry odporu. Upozorňují, jaká rizika se skrývají v tom, kdyby Evropa přijala třeba smířlivější postoj vůči ruské agresi,“ říká k válce na Ukrajině ministr dopravy Martin Kupka, který byl hostem Interview Martina Kováře na Rádiu Z.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou si můžete poslechnout na Rádiu Z.

Martin Kupka se vyjádřil také k vysokým cenám pohonných hmot. „Kroky, které jsme dali dohromady, znamenají zdvižený prst nad všemi v distribučním řetězci. Začali jsme s kontrolou marží u pohonných hmot, je to klíčový prvek. Kroky jsou promyšlené a bedlivě sledujeme vývoj ceny ropy na burze,“ dodává.

Vysoké ceny paliv budou podle něj mít dopady i na letectví. „U letectví může být dopad vážnější, očekáváme ho v delším časovém horizontu. U tohoto odvětví je špatné, že se projevuje velice krátce po covidové době. Teď přichází další problém, který se bude nutně promítat do ceny letenek.“

Ministr dopravy komentoval také obžalování bývalého premiéra Andreje Babiše /ANO/ v kauze Čapí hnízdo. „Poslouchali jsme, jak je to celé kampaň. Teď na to odpověděly soudy, podle mě to jinak dopadnout ani nemělo a nemohlo,“ zakončuje Martin Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu