28. dubna 2021

Evropské covid pasy urychlí cestu k normálnímu životu

(www.ods.cz) Evropský parlament dnes schvaluje svou pozici k připravovaným covid certifikátům, které umožní jednodušší cestování a využívání služeb napříč členskými zeměmi.

„Covid pasy umožní jednoduché prokazování, že dotyčná osoba nese pouze velmi nízké riziko nákazy koronavirem, protože již prodělala očkování, má negativní test nebo v krátké minulosti covid-19 prodělala a má tedy vytvořené protilátky,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová.

Právě tři možnosti, jak certifikát získat, dávají občanům volnost výběru a zlepšují přístup k certifikátům v době, kdy není dostatek vakcín pro všechny zájemce. Podmínkou by podle europoslanců ODS také měla být možnost testování zdarma, aby nebylo získání certifikátu zpoplatněno.

„Důraz je kladen také na vysokou ochranu osobních údajů. Členské státy by dle našeho názoru měly mít zároveň na svém území možnost uznávat i další vakcíny, které nebudou zahrnuty do unijního systému, a státy také musí mít možnost stanovit vlastní režimy omezení pro držitele a nedržitele covid pasů,“ dodala Vrecionová.

Důležitá bude správná evidence osob, které budou mít na certifikát nárok. Tuto evidenci mají vykonávat členské státy, přes evropský systém budou podle návrhu Komise předávány pouze údaje o tom, zda daná osoba má či nemá platný certifikát. „Doufám, že tento digitální projekt vláda Andreje Babiše nepokazí, jako se to stalo u většiny ostatních digitálních systémů, které vytvářela.“

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství