24. února 2021

Události, komentáře: Nouzový stav, nebo pandemický zákon, přijde zpřísnění?

(ČT 24) Senát ve středu vrátil do sněmovny předlohu pandemického zákona, protikoronavirové restrikce chce navázat na pandemickou pohotovost. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Událostech, komentářích uvedl, že nechápe změnu názoru premiéra Andreje Babiše (ANO), který uvedl, že požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do konce března. Šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že je přesvědčen o tom, že Česko nouzový stav potřebuje.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Michal KUBAL, moderátor:
V Událostech komentářích teď 2 předsedové obou komor
parlamentu, Miloš Vystrčil, předseda Senátu. Dobrý večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer, děkuji za pozvání.

Michal KUBAL, moderátor:
Radek Vondráček, předseda
Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Dobrý večer i vám.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Vystrčile, z toho, co jsme dneska slyšeli. Jsme na křižovatce, na další křižovatce možná by se chtělo říct.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já nevím, jestli nejsme na kruhovém objezdu. Přijde mi to tak trochu...

Michal KUBAL, moderátor:
Stále míjíme výjezdy...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Míjíme výjezdy a pořád se točíme v kruhu. My jsme dneska schválili s pozměňovacími návrhy pandemický zákon. Vracíme ho do Sněmovny a vlastně v okamžiku, kdy ho vracíme, tak už se dozvídáme, že možná budeme potřebovat prodloužit nouzový stav, tak ta situace skutečně je neradostná. Nezbývá než napnout všechny síly a začít ještě více spolupracovat, chovat se více systematicky a překonat pandemii. Nemáme jinou možnost.

Michal KUBAL, moderátor:
Co se dneska odehrálo v
Senátu. Vláda měla jednat podle původních plánu od osmi. Nakonec ministr Blatný se zdržel v Senátu právě kvůli projednání pandemického zákona, v čem byl největší problém?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Byla tam pětihodinová debata, ze které vyplynulo, že
senátoři opravdu zevrubně ten poslanecký návrh pandemického zákona prostudovali. Objevili jsme tam 2 legislativní chyby, které dle našeho názoru bylo nutné opravit a potom padaly další připomínky, kde máme slíbeno, že pan ministr zdravotnictví si je zapsal a dojde i k dalším předpokládám novelizacím toho zákona. A s těmi dvěma zásadními připomínkami, které jsme zapracovali do toho textu toho návrhu zákona, je vracíme do Poslanecké sněmovny a celé jsme to udělali proto, protože my si uvědomujeme, jak ta situace je vážná a chceme, aby řekněme vláda a ti, co to mají dneska na starosti z hlediska řízení toho boje proti pandemii, měli maximální vějíř možností, jak budou dál pokračovat. A je teď na nich, aby s pomocí odborníků buď třeba znovu vyhlásili nouzový stav a zdůvodnili si ho nebo použili pandemický zákon. Vím, že Poslanecká sněmovna se kvůli tomu bude scházet asi v pátek, takže ty možnosti jsou všechny otevřeny. A já chci poděkovat kolegům senátorkám a senátorům za to, jakou práci v krátké době odvedli. Sám jsem jenom koukal, jak někteří skutečně byli velmi dobře připraveni.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Vondráčku, podobný dotaz. Jsou tyto dny podle vás zásadním předělem v tom roce, vlastně už skoro roce. 1. března to bude rok od prvního případu, prvních případů v Česku.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
To, jestli je to předěl, tak to uvidíme až za nějaký čas. Ale že ta situace je možná nejkritičtější v oblasti těch lůžkových kapacit, tak to je pravda, takové situaci jsme ještě nečelili a dneska jste ve vaší televizi odvysílali několik rozhovorů, několik reportáží, za jakých podmínek fungují zdravotníci, kolik měsíců už fungují tímto způsobem dvanáctihodinové směny. A že vlastně jsou na hranici sil, a že za této situace některé reakce některých lidí jsou pro mě naprosto nepochopitelné. A jestli chceme trochu ulevit, jestli chceme trochu získat čas a trochu ty nemocnice odbřemenit, tak my něco teď musíme udělat, protože ta opatření, která doteď platila, tak evidentně se míjí účinkem a můžeme si tady dlouho povídat, z jakého důvodu, zkrátka léčba na základě jednoho léku je neúspěšná. Musíme dát silnější lék, větší dávku, musí se něco změnit.

Michal KUBAL, moderátor:
Včera se ještě mluvilo o tom, jestli se žáci vrátí do školy prvního nebo 3. března. Dneska ráno vystoupí premiér a řekne že, nikoliv pandemický zákon, kterým žila celá země, zejména politická scéna v uplynulých skoro dvou týdnech, ale najednou najednou prodloužení nouzového stavu. Víte, co je za tím? Pochopil jste toto náhlé zrychlení?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já chápu, že máme v průměru pětadvacetiprocentní mezitýdenní nárůst. V některých oblastech třicetiprocentní.

Michal KUBAL, moderátor:
To není nové.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
To je nové, to že nám to takhle stoupá, to že máme už naplněný limit těch lůžek. A že už prostě to zdravotnictví opravdu a máme ho výkonné, máme ho robustní. Za této situace, že už jsme vydrželi několikanásobně víc než v Bergamu v loňském roce.

Michal KUBAL, moderátor:

Ale zaznívá to od poloviny února.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:

Opravdu já jsem předpokládal, že aspoň nějakým způsobem se ta situace bude lepšit, jestli za to můžou ty mutace. Já jako právník nejsem schopný se k tomu vyjádřit. Já beru ta čísla jako fakt a že ty přírůstky jsou, že se to řešit musí. Pandemický zákon byl určitý politický kompromis, konsenzus, cesta ven z té krize, neskutečné ve Sněmovně, co jsme měli, kdy jsme neustále prodlužovali nouzový stav. Já jsem to podporoval přijetí tohoto zákona, dlouhodobě navrhoval. Na druhou stranu on není všespásný, on nedokáže řešit veškeré situace. A ta pandemická pohotovost nemůže řešit plošně některé věci, jako je omezení shromažďovacího práva, jako je omezení pohybu osob a o tom budou asi ta jednání hlavně, jak se řeklo, lock the people, že ten lockdown by měl směřovat k omezení mezilidských kontaktů, a to omezení vycházení, omezení nočního vycházení. A ty další restrikce, tak ty na základě pandemické pohotovosti nelze prosazovat. To znamená, já to beru čistě jako fakt, nikdo si to nepřál, já jsem teda o tom taky jako předseda dolní sněmovny neměl ani ponětí, no a teď stojím před situaci, že ráno půjdu do práce, vlastně určitě budu teda pozývat na schůzi v pátek, to už vím, protože jsem se ve 21:20 dověděl, že Senát vrací zákon, ale co všechno.

Michal KUBAL, moderátor:
Tam jsem mířil, jestli vás překvapilo to ranní prohlášení, protože včera premiér mluvil jinak, mluvil o pandemickém zákonu a dneska ráno vystoupí s tím, že chce prodloužit nouzový stav. Já se ptám, co se odehrálo během noci, co jsme nevěděli včera večer, co jsme neviděli den předtím. Ta varování zaznívají od ministerstva zdravotnictví, zaznívají od různých odborníků ještě déle než od ministerstva zdravotnictví, co je nového, co je tak zásadního?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Opozice si stěžuje, že dostává ty údaje na poslední chvilku, ale ony jsou tím pádem aktuální. Takže tohle rozhodnutí o zakrytí nejaktuálnějších informaci. Samozřejmě role vlády je teď především ta vakcinace. To je číslo 1. Ale jestliže se nic neudělá s tím, s tou situací v nemocnicích, tak nastane něco, co jsme tady zkrátka neměli za celý rok. A jestliže jsme vyhlašovali nouzový stav v loňském roce nebo na jaře, z dnešního pohledu kvůli pár desítkám, tak jestli je objektivní skutečnost, která jaksi podle zákona o bezpečnosti státu vyzývá k tomu, abychom vyhlásili nouzový stav, tak je to teď.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Vystrčile, podobná otázka. Pochopil jste, co se stalo? Vy víte co, co se odehrálo během těch pár hodin, přišly nové projekce, přišlo něco zásadního?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já musím říct, že jsem to nepochopil, protože já ta data sleduji, ta křivka je ohrožující nebo nebezpečná, nebo strašlivá, ale není to tak, že najednou by se stalo něco, co se nedalo předpokládat. A vím bezpečně, že včera na jednání předsedů stran s panem premiérem a s panem ministrem zdravotnictví slovo nouzový stav nepadlo. A dneska ráno se o ničem jiném nemluví, tak mi to nejde do hlavy. Včera jsme byli přesvědčováni, že musíme udělat všechno pro to, abychom co nejrychleji projednali pandemický zákon a dneska to vypadá, že možná třeba nebude vůbec potřeba. Nerozumím tomu, myslím si, že tam je nějaká chyba v tom vyhodnocování té situace a že si musíme přiznat, že to takhle dál nejde, že ta predikce aspoň na 2, 3 dny 4 dny dopředu by přece už měla být v našich schopnostech. To přece není možné, aby to bylo děláno tím způsobem, že ze dne na den se se zásadně mění přístup, a to co nás mělo zachránit, najednou nestačí. Já jako i vystudovaný matematik tomu opravdu té změně názorů nerozumím a je potřeba velmi rychle, velmi rychle asi více začít poslouchat odborníky.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já si myslím, že se to děje v nějakém reálném čase na základě konkrétních údajů. A že se to neděje přes noc.

Michal KUBAL, moderátor:
Stalo se to přes noc...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já myslím, že je dobře, že ta vláda jedná ráno, přeruší jednání a baví se s tripartitou, s opozicí, se spoustou partnerů v rámci… a snaží se o nějaký společenský smír. A určitě ta jednání probíhají aktuálně, ale neznamená, že budou platit do zítřka. Nás samozřejmě limituje ten nouzový stav, který je do soboty. Ale předpokládám, můj odhad, že ta opatření týkající se třeba omezení svobody pohybu, taky se musí nachystat, tak já bych reálně viděl pondělí, ale já nevím, co mi zítra přijde.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já to musím zlehčit, asi stalo, že ten, kdo měl přijít včera večer, přišel až dneska ráno. Já už nevím, jak to mám jinak komentovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Čísla jsou, zdá se, dlouhodobým problémem tohoto roku v České republice. Čísla, Linda má aktuální čísla, o kterých jsme se ostatně bavili. Pojďme se podívat na to, co Česká republika teď prožívá a co nás asi čekat.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ano. Přicházím s čísly a grafy. Vážnost situace totiž dokládají také denní přírůstky počtu nakažených. Včera přibylo dalších 15 600 pozitivních případů. Minulý týden v úterý to bylo, jak vidíte, 12 600. Tento graf potom ukazuje, kolik lidí aktuálně má covid. Jasně jsou vidět 3 vrcholy. Na konci října, na konci ledna a potom tyto dny, které právě prožíváme. Aktuálně je tedy nemocných vůbec nejvíc od začátků celé epidemie, a to je přes 127 000. Kvůli tomu jsou nemocnice úplně na hraně svých kapacit. Hospitalizaci teď potřebuje víc než 6 800 lidí. Podobná čísla evidovalo ministerstvo zdravotnictví naposledy na začátku ledna. Česko tak stále patří k nejhůře zasaženým zemím světa, a to jak v počtu nakažených na 1 000 000 obyvatel, tak i v počtu zemřelých. V tomto žebříčku, který zahrnuje větší země je Česká republika druhá. V souvislosti s koronavirem zemřelo v přepočtu na 1 000 000 obyvatel 1 840 lidí.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Ondráčku, teď vám udělám radost, zeptám se na právnickou otázku. Nouzový stav. Hodně se diskutuje o tom, jestli ten, ve kterém jsme teď momentálně, je právně podložený, jestli je v souladu s ústavou, máme tady pravomocný rozsudek městského soudu, který říká v jednom konkrétním případě, že není. Měla by tedy vláda, pokud bude chtít ten nouzový stav vyhlásit tak, aby nebyl napadnutelný, aby zbytečně nebyl vystavený eventuálnímu soudnímu přezkumu, většímu než je nutné, ten nouzový stav o něj požádat znovu, anebo požádat o prodloužení toho stávajícího nouzového stavu?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Nevím, jestli jste použil dobrý příklad s tím rozhodnutím městského soudu, to už bych se radši bavil o tom
senátním návrhu, protože je to, přece jenom těžko se mi polemizuje s rozhodnutím soudu, to nejde.

Michal KUBAL, moderátor:
Zaznělo, že ten nouzový stav byl...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já mám výhrady k tomu odůvodnění soudu, vzali to hodně...

Michal KUBAL, moderátor:
Je to pravomocný rozsudek, byla podána kasační stížnost.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Není, je účinný, není pravomocný. Tak já mám k tomu věc, já to řeknu jednoduše. Ideálu ústavy a jak to ústavodárce mínil, tak se to neblíží, na druhou stranu nemůžeme nevidět ten aktuální stav, který je.
Hejtmani se chovali zcela v souladu se zákonem, protože oni...

Michal KUBAL, moderátor:
O
hejtmanech se nikdo nebaví, bavíme se o vládě.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Abyste věděl, jak vznikl ten stav a ke dni, kdy byl vyhlášen nouzový stav, objektivně existovaly všechny znaky ohrožení, které předpokládá nouzový stav. Takže to bylo taky v pořádku. A teď položím opačnou otázku, jestli tedy vláda, když jednou neprodlouží nouzový stav, tak je tím, jak dlouho limitována... Nesmí nikdy vyhlásit nouzový stav.

Michal KUBAL, moderátor:
Tam jsou ustanovení o tom, že se musí skutková podstata toho, no a to se odehrává.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Objektivní skutečnosti podle mě nasvědčovaly tomu, že byly všechny znaky pro to, aby se ten nouzový stav vyhlásil...

Michal KUBAL, moderátor:
Tím, že požádali
hejtmani, myslíte...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
To nebyla jediná skutečnost, ale byly tam právě ty výsledky, byla situace v nemocnicích. Ta křivka stoupala. To znamená, tyto objektivní skutečnosti byly a byly jiné, než když se ten nouzový stav vyhlašoval na začátku.

Michal KUBAL, moderátor:
Takže byste byl, vrátím se k původní otázce, která bude jednodušší. Byl byste pro to, aby vláda požádala o prodloužení toho stávajícího nebo byste byl proto, aby požádala o schválení, ona by teoreticky nemusela, pokud by si opravdu jako troufla vyhlásit znovu nouzový stav na základě nových skutečností, ať to jsou nové mutace nebo cokoliv dalšího? Byl byste pro to, aby, kterým tím postupem by vláda se měla vydat?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Je to ještě komplikovanější. Navíc my jsme už vlastně tenhle zrušili, ale protože se nezrušil okamžitě a že vlastně ještě o týden se prodloužil, hlasovala ústavní většina, 126
poslanců, takže ona to ta sněmovna svým způsobem potvrdila tu existenci.

Michal KUBAL, moderátor:
Kdybych chtěl být hodně zlý, tak řeknu: A divíte se lidem, že se v tom nevyznají, že jsou naštvaní...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Nevím, jestli to dokážu nějak jednoduše, zkrátka tento je zrušen. Takže abychom nějak formálně postupovali, tak já předpokládám, že se bude revokovat to usnesení o jeho zrušení k 27. 1. a následně budeme hlasovat o jeho prodloužení. Takže my změníme to usnesení, protože on už byl zrušen, hotovo tečka, 27. Takže, jestli chceme ho prodlužovat, tak napřed musíme zrušit usnesení o jeho zrušení. Já myslím, že je to úplně jedno.

Michal KUBAL, moderátor:
Já přemýšlím. No jedno to není, je to je to vzkaz obyvatelům, jsme ve vážné situaci.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Jsme v situaci, se kterou ta ústava nepočítá.

Michal KUBAL, moderátor:
Ale v okamžiku, kdy prostě se bude revokovat zrušené usnesení a bude se znovu prodlužovat to, co už se jednou zrušilo, připomíná to jednu pohádku a bohužel ta pohádka k těm vládcům nevyznívá moc dobře.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
No já vám řeknu, především to byl výsledek nějaké dohody už i to zrušení a přijetí pandemického zákona a ta hodnota té dohody sama o sobě je vysoká. A to, že se něco revokuje v
Poslanecké sněmovně, hlasování, to je zase relativně běžný jev, ačkoliv je to třeba tady u tak důležité věci.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Vystrčile, vy jste měl velké výhrady vůči ústavnímu postupu a dalším věcem, co si o tom myslíte, co by byl ten nejmíň napadnutelný krok.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
To řeknu, ale nejdříve uvedu taky ten začátek. Vláda, když se dozvěděla, že Poslanecká sněmovna neprodloužila ve čtvrtek nouzový stav, ten první čtvrtek před jednáním s
hejtmany, tak měla možnost jednat s opozicí, která na to byla připravená a nachystaná, a to hodně uniká. Ta opozice neprodloužila nouzový stav ne, protože by třeba nechtěla, aby dál nouzový stav netrval, ale chtěla, aby ta opatření, která dělá vláda, byla zdůvodněná a aby začala být kontrolována opozicí v tom smyslu, že bude opozice vědět, proč se tak děje. A místo toho, aby došlo k těm jednáním a byl na to pátek, sobota a neděle a mohlo se všechno ještě v pondělí nebo v úterý zachránit zasedáním Sněmovny, tak se vláda domluvila s hejtmany a dostala se podle mě mimo ústavu. A to všechno další už se o to od toho odvíjí, jak se dostanete mimo právní rámec, tak se tam nějak vrátit, se dělá velmi těžko. A slyšíme to společně, že to je docela nesrozumitelné. Takže proto jsme v té situaci, že někdo v nějakém okamžiku, aby uchránil, řekněme, svoje správné jednání, aby se nemusel s nikým bavit, zvolil nestandardní řešení, které následně se snaží dostat do standardní situace, a ono to k překvapení všech nejde, a když jde, tak zase nestandardním krokem. To je situace, ve které dneska jsme a já jsem zvědavý, jak se s tím Poslanecká sněmovna vypořádá. Kdybych měl říct svůj názor. Tak bych rozuměl tomu i vzhledem k tomu, co tady zaznělo, že bude schopná vláda doložit, že došlo ke změně skutkové podstaty, že se situace změnila natolik, že ona vyhlašuje nouzový stav, protože je jiná situace a na základě toho, potom si, si může ho vyhlásit až na 30 dní a mezitím potom se případně, když to potřeba zeptá sněmovny, jestli tomu tak bude. Ale musí to být schopná doložit. Já nevím, jestli tomu tak je, nebo není. Já jsem řekl, že těm změnám názorů vlády nerozumím, třeba to je jenom proto, že nemám všechny informace.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já myslím, že základní problém pro toho diváka je, že ve dne, v den, kdy bylo 12 000 nově nakažených, se hlasovalo, že zde není nouzový stav, to, kdyby se nestalo, bohužel nouzový stav se stal prostředkem, předmětem politického boje. To je prostě, to je jasná věc a my jsme se bavili a bylo nám připomínáno ze strany některých opozičních
poslanců, že jsme při složení slibu poslance přísahali, že budeme dodržovat ústavu a budeme jednat ve jménu lidu, všeho lidu. A já říkám, že jsme jednali ve prospěch lidu. To, že jsou z toho zmatky, že tomu nerozumí diváci, to se všechno nemuselo stát, kdyby tam ta dohoda proběhla o 2 dny dřív.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jenom jednu větu, snad bude srozumitelná. 130 dní jsme tady měli nouzový stav, kde vláda dělala všechna opatření, která udělat chtěla. Nebyl s tím žádný problém. Opozice říkala: řekněte nám, proč ta opatření děláte, protože ono to nefunguje, stav se nelepší. A když vláda přišla a řekla: my chceme znovu prodloužit nouzový stav, tak ta opozice udělala jenom jednu věc řekla: prosím vás dobře, ale pojďme se domluvit, že nám budete říkat, proč to děláte. A tak vláda řekla: nebudeme vám to říkat, tak ta opozice neměla jinou možnost, jak přinutit vládu, aby jim to říkala, proč dělá ta opatření. Neříkat: tak my vám to neprodloužíme a teď naivně předpokládala, že začne debata. Nezačala. Začala debata s
hejtmany a tím se to celé dostalo mimo ústavu.

Michal KUBAL, moderátor:
Otázka, jestli opozice to nepřehrála taky a neměl to hrát trochu jinak.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Je to možné, já neříkám, že je tady jenom jediný viník.

Michal KUBAL, moderátor:
Máte nějakou dohodu o tom o tom, jak postupovat dál v případě toho pandemického zákonu mezi, mezi oběma komorami?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
My jsme dělali všechno pro to, aby
Poslanecká sněmovna, pokud bude přistupovat k té věci trošku objektivně, tak uznala oprávněnost těch změn, které my jsme navrhli a přijala ten zákon v té podobě, ve které my to do Poslanecké sněmovny posíláme, s tím, že bych velmi uvítal, kdyby zároveň ministr zdravotnictví ještě k tomu přidal, že je připraven udělat novelu a zabývat se těmi problémy, které někteří senátoři a senátorky pojmenovali velmi pregnantně a zasloužili by si také nějaké další změny v tom pandemickém zákoně. Uznávám, že v tuto chvíli na to není čas, protože i to bez toho může fungovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, počítáte s tím, že projde ten nouzový stav, že tentokrát se podaří ho odsouhlasit většinou Sněmovny, protože vláda většinu nemá a je zodpovědností vlády, aby si to většinu zajistila. To je jedna věc. Druhá věc je jestli, jestli navzdory tomu paralelně pojede to schvalování toho pandemického zákona, který se vám, pokud neprosadíte nouzový stav, může hodit.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já se pokusím prosadit, že se ten pandemický zákon řešil jako první bod, uznávám nebo připouštím, že tam je chyba legislativně technického rázu. Přijímalo se to v poměrně svižném tempu, připomínám, že se na tom ale dohodli a proběhla jednání včetně opozice. To znamená, nevšiml si toho nikdo, spravili to v
Senátu. Já myslím, jestli platí ta podoba, o které jsme spolu mluvili, tak asi bez problémů schválíme senátní verzi v Poslanecké sněmovně.

Michal KUBAL, moderátor:
A nouzový stav.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Pak následuje debata o nouzovém stavu. A vzhledem k tomu, že ještě nevím tu techniku a nevím odůvodnění, protože vláda zasedá, tak ode mě by vůbec nebylo odpovědné, abych tedy něco předjímal a odhadoval. Já prostě nevím, ale že ta země ten nouzový stav jako nástroj krizového řízení v souladu s ústavou potřebuje, to je realita.

Michal KUBAL, moderátor:
Pánové, děkuji, budeme to samozřejmě všechno podrobně sledovat. Díky, hezký večer.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Na shledanou.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany