24. listopadu 2020

Výkonná rada schválila vyjednávací pozici pro vedení ODS pro finální prosazení zrušení superhrubé mzdy a související parametry daní

(www.ods.cz) Výkonná rada ODS na dnešním zasedání schválila pozici pro vyjednávání o daňovém balíčku v Senátu a následně finální hlasování v Poslanecké sněmovně. ODS dle přijatých usnesení považuje snižování daňové zátěže občanů za správnou cestu z krize a apeluje na vládu, aby spolu se snižováním daňové zátěže hledala odpovídající úspory. Vedení ODS se také shodlo na potřebě kompenzace pro nenadálý výpadek pro obce a kraje.

„Pokračujeme v tažení za nižší daně a efektivnější stát. Výkonná rada ODS dnes jednohlasně podpořila zrušení superhrubé mzdy a snížení daní. Máme řešení pro následující postup a předkládáme dnes dva návrhy, o nichž jsme připraveni jednat a které bych nazval Velkou dohodou mezi Poslaneckou sněmovnou, Senátem a samosprávami o velkém snížení daní,“ říká Petr Fiala, předseda ODS.

„ODS je jediná strana, která při každém projednávání rozpočtu navrhovala konkrétní úspory. Uděláme to i letos. Pokud by prošla druhá varianta, se zdaněním ve výši 16 %, tak budeme požadovat, aby původní 15% daň zůstala pro živnostníky a jako srážková daň,“ zmiňuje Zbyněk Stanjura, 1. místopředseda ODS a předseda poslaneckého klubu.

„Do zítřejších vyjednávání s kolegy z ostatních senátorských klubů a také s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Schillerovou jdeme s dvěma variantami. Zrušení superhrubé mzdy považujeme za správný krok, kromě 15% varianty ale můžeme diskutovat o navýšení sazby na 16 %. Kompromisní variantu máme u slevy na poplatníka, kdy budeme diskutovat o variantě mezi stávající výší, která je stejná už řadu let a schválenou variantou ve výši cca 34 tisíc. Ve všech variantách však budeme požadovat kompenzaci pro obce a kraje, aby se nezastavily investiční projekty v regionech,“ uvádí Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

„Dopad do rozpočtů samospráv, navíc těsně před začátkem nového roku, vnímáme jako krok, který je potřeba vyřešit. Obce a kraje dlouhodobě prokazují jednak schopnost svědomitě nakládat s penězi na prospěšné projekty a jednak investiční projekty samospráv, vedle peněz v peněženkách lidí, jsou nejlépe schopny podpořit obnovení a posílení ekonomiky. Proto budou naši kolegové v Senátu navrhovat kompenzaci pro obce a kraje ve výši 50 % výpadku. Jde opět o peníze, které se vrátí díky investicím zpět do ekonomiky,“ dodává Martin Kupka, místopředseda ODS a první náměstek Středočeského kraje.
 

Přehled přijatých usnesení:
 

  • VR ODS považuje snižování daňové zátěže občanů za správnou cestu z krize a dokončení zrušení superhrubé mzdy jako přirozený krok pravicové politiky ODS.
     
  • VR ODS apeluje na vládu, aby spolu se snižováním daňové zátěže, kterou podpořila, hledala odpovídající úspory na stránce výdajů a podpořila návrhy, se kterými v tomto směru přijde ODS. Stát má šetřit na provozu, modernizovat státní správu a docílit tak efektivního nakládání s prostředky, ponechat peníze lidem, tedy těm, kteří je vydělávají, a svou prací financují stát.
     
  • VR ODS považuje za správné kompenzovat výpadky příjmů obcí a krajů, protože právě samosprávy dlouhodobě prokazují schopnost odpovědně investovat do potřebných projektů.
     
  • VR ODS důrazně odmítá, že by kroky ODS v daňové oblasti byly rozpočtově neodpovědné. ODS opakovaně přicházela a přichází s opatřeními na výdajové stránce státního rozpočtu a dlouhodobé nezvládání správy veřejných financí má jasné viníky a ODS mezi nimi není.
     
  • VR ODS podporuje vyjednávání změn prostřednictvím daňového balíčku ve dvou variantách:
    • Varianta 1: Zrušení superhrubé mzdy se sazbou daně 15 % + snížení slevy na poplatníka v kompromisní variantě (cca 28,8 tisíce) + kompenzace obcím a krajům ve výši cca 50 % v položce na občana
    • Varianta 2: Zrušení superhrubé mzdy se sazbou daně 16 % + snížení slevy na poplatníka v kompromisní variantě (cca 28,8 tisíce) + kompenzace obcím a krajům ve výši cca 50 % v položce na občana