25. června 2020

Martin Kupka: Čistíme další středočeské řeky. Po Sázavě jsou na řadě Labe a Berounka.

Středočeští Občanští demokraté si v rámci letošní kampaně „Postavme kraj na nohy“ dali jasný cíl – o lepším životním prostředí nechceme jen mluvit, ale chceme pro něj něco udělat. Proto o víkendu znovu vyhrnou rukávy, nasadí si rukavice a holínky a pustí se do čištění Labe v Kolíně a Berounky v úseku Zbečno – Žloukovice.

Otázka zadržení vody v krajině a předcházení povodní je jednou z hlavních priorit programu ODS pro letošní kraj. „Ve Středočeském kraji chceme v příštích 4 letech pomoci s výstavbou nejméně 200 drobných vodních děl. Zaměříme se také na podporu čištění rybníků, což je rychlý a dostupný způsob, jak zvyšovat jejich schopnost zadržovat větší množství vody – a to dokonce o celou jednu třetinu,“ zdůrazňuje lídr Středočeské kandidátky Martin Kupka.

Středočeský kraj navíc drží v rámci České republiky dvě nelichotivá prvenství – je zde procentuálně nejvyšší počet domácností, které nejsou zásobovány pitnou vodou a nejsou odkanalizovány. „Více než 13 % obyvatel středních Čech není napojeno na vodovodní síť. Obrací se na mě lidé z mnoha koutů kraje, kde v letních měsících vyschnou jejich studny a následující dny a týdny jsou fakticky bez vody. To je obraz ze středních Čech 21. století, který se musí změnit,“ doplnil kandidát do středočeského krajského zastupitelstva Jakub Rejzek.

Občanští demokraté ale se stavěním kraje na nohy nechtějí čekat až na čas po říjnových volbách, proto opakovaně vyráží čistit řeky v regionu. „Povedené čištění Sázavy nás naplnilo optimismem. Věřím, že jak v sobotu v Kolíně na Labi, tak v neděli na Berounce ve Zbečně bude zase hromada lidí, kteří to s lepším životním prostředím myslí vážně a nechtějí o věci jen mluvit, ale nebojí se pro ni něco udělat. Na facebookových událostech máme několik desítek registrovaných účastníků a věřím, že se nám podaří udělat pořádný kus práce pro naše řeky. Uvítáme každého, kdo se k nám přidá,“ pozval všechny zájemce Martin Kupka.

Sobotní čištění levého břehu Labe začíná v 8 hodin v Kolíně Na Pustině, kousek od čističky odpadních vod. V neděli se můžete k dobrovolníkům připojit v 9 hodin na tábořišti ve Zbečnně.