9. června 2020

"POSTAVME KRAJ NA NOHY", to je hlavní cíl středočeské ODS pro následující krajské volby

(www.ods.cz/region.stredocesky) POSTAVME KRAJ NA NOHY! Lepší zdravotní péče pro pacienty na území celého Středočeského kraje a lépe vybavená záchranná služba, opravené silnice a více dopravních spojů tam, kde je to třeba, ochrana vody a konec papalášství – taková jsou hlavní témata, se kterými občanští demokraté vstupují do krajských voleb. Zároveň otevřeli svou kandidátku dalším pravicovým subjektům, a tak spolu se starosty, místostarosty a dalšími odborníky z řad ODS najdete na jejich kandidátce také zástupce Strany soukromníků České republiky, Koruny České, Klubu angažovaných nestraníků a Konzervativní strany. Je to důležitý signál, že ODS o integraci dalších pravicových subjektů jenom nemluví, ale fakticky koná.

Kandidátka do krajských voleb nabízí celou řadu zkušených lidí a zároveň osobností, které se ve svých místech těší velké autoritě. Na prvních 20 místech nabízí kandidátka ODS 14 starostů a místostarostů a další experty v klíčových oblastech, jako je životní prostředí, doprava či ekonomika,“ řekl Martin Kupka, místopředseda ODS a lídr strany pro krajské volby ve Středočeském kraji.

ČISTÍME ŘEKY

ODS také představila kampaň, se kterou se ve středních Čechách bude obracet na voliče. „Chceme, aby tato kampaň byla také užitečná. Zatímco mnoho jiných subjektů o ochraně přírody a ochraně vody jenom mluví, my jsme se už dávno rozhodli reálně přispět k ochraně přírody a čistotě českých řek. První část kampaně tak proběhne na vodě. Navazujeme na akci Čistá Berounka, kterou jsme založili už před 14 lety, ale která se letos na jaře kvůli koronaviru uskutečnit nemohla. A tak ji jen rozšíříme a v létě pomůžeme středočeským řekám hned na čtyřech místech – kromě již zmíněné Berounky také na Sázavě, na Labi a na Jizeře,“ představil konkrétní přínos kampaně pro kraj Kupka.

V další části kampaně budeme zvát Středočechy – a nejen je – k návštěvě zajímavých míst po celém regionu. Je to naše odpověď na to, jak posílit krizí významně poškozený cestovní ruch. A konečně velká část srpnové kampaně bude probíhat na kolech – chceme projet celý region křížem krážem a bavit se se starosty ale i občany o tom, co jejich města a obce a střední Čechy jako celek potřebují. Každý den navíc bude uzavírat projekce letního kina, kterým bychom rádi Středočechy po době koronavirového odloučení také potěšili,“ doplnil ke středočeské kampani ODS Martin Kupka.

100 NOVÝCH ZÁCHRANEK DO ROKU 2024!

Současná koronavirová krize podle ODS ukázala, jak je důležitá kvalitní zdravotní péče, a proto je důležitým bodem programu zajištění lepší připravenosti nemocnic v kraji na krize podobné té, jaká nastala letos na jaře. „Kromě toho zajistíme další zvyšování kvality nemocnic a zvýšíme jejich IT bezpečnost. Podpoříme lepší péči o pacienty i v těch částech kraje, kde nejsou krajské nemocnice, a obnovíme investice do záchranné služby, které dosavadní vedení kraje zastavilo,“ dodal Martin Kupka.

10 NOVÝCH DOPRAVNÍCH PROJEKTŮ KAŽDÝ ROK!

Neméně důležitou prioritou programu je doprava, protože podle ODS není dále možné, aby Středočeši jezdili po silnicích, které vypadají spíše jako tankodrom. „Lidé mi posílají „vtipné“ fotografie, kde je na kvalitě silnice poznat hranice kraje. Mně to moc vtipné nepřijde, spíš ostudné. Proto uděláme pořádek v Krajské správě a údržbě silnic, provedeme zásadní změny v jejím řízení a kontrole. Zvýšíme tempo přípravy dopravních staveb. Každý rok nachystáme k realizaci nejméně 10 důležitých projektů a zvýšíme tlak na přípravu a výstavbu klíčových dopravních staveb na státních silnicích,“ říká krajský zastupitel Tomáš Havlíček.

100 RYBNÍKŮ, TŮNÍ A MOKŘADŮ

Z dalších oblastí programu stojí za zmínku také hospodaření s vodou. „Dosavadní vedení kraje popsalo stohy papíru o tom, jak bude pomáhat se zadržením vody v krajině a podporovat výstavbu vodohospodářské infrastruktury. Vidět ale není skoro nic. Podpoříme proto vznik malých vodních děl v krajině – rybníků, nádrží, mokřadů, poldrů apod. – a z úrovně kraje budeme obcím, firmám i jednotlivcům pomáhat s přípravou projektů. Stojíme na straně těch, kdo obdělávají svá pole tak, aby přívalové deště neodnášely nejúrodnější půdu. A podpoříme efektivní hospodaření v lesích, na zemědělských půdách a loukách,“ říká starostka obce Hlavenec Jarmila Smotlachová.