9. listopadu 2019

Od středočeského úřadu ANO slýcháme, že získal „klid na práci“

(FORUM 24) Ministerstvo spravedlnosti řízené Marií Benešovou (za ANO) se rozhodlo nepřezkoumat verdikt středočeského krajského úřadu o zastavení přestupkového řízení s Andrejem Babišem kvůli jeho možnému střetu zájmů. Černošický městský úřad dříve již dvakrát rozhodl, že premiér zákon porušuje vlastnictvím médií i účastí firem holdingu ve státních výběrových řízeních, a vyměřil mu pokutu 200 tisíc korun. Šéf hnutí ANO se odvolal a úřad pod vedením Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) mu dal za pravdu. Podnět na zahájení přezkumu následně podala organizace Transparency International. Středočeský zastupitel a poslanec Martin Kupka (ODS) nyní promluvil pro deník FORUM 24 nejenom o fungování současného vedení.

Dostala veřejnost konečně odpověď na to, jestli český premiér je ve střetu zájmů a má vliv na média, či nikoli?

Já jsem měl možnost si podrobně přečíst dokument, který odeslalo Ministerstvo spravedlnosti společnosti Transparency International, a bohužel mě zklamalo, že tam není žádné poctivé vysvětlení. Oni jenom říkají, že neshledávají důvody, proč by to měli prozkoumávat, a že se tomu tím pádem věnovat nebudou.

U tak závažné kauzy, kde navíc i ten příslušný černošický úřad shromáždil celou řadu odpovědí i samotného Andreje Babiše, které napovídají tomu, že tu existuje střet zájmů a že to jsou jeho média, je to neakceptovatelný závěr.

A navíc i nedávno například na Novinkách pan premiér o všech těch firmách mluvil jako o svých, byť jsou toho času ve svěřenském fondu.

Co z toho pro vás vyplývá?

Podle mě všechna tato vyjádření vzbuzují pochybnosti a důvodné podezření, že mohlo dojít ke spáchání přestupku, tak jak to konstatoval černošický úřad. Pak mě zaráží, že Ministerstvo spravedlnosti, které má nepochybně ke všem těm výrokům přístup, když se snadno může podívat i do neveřejných zdrojů, že tu důvody existují, tak napíše, že neexistují, a vůbec se tomu věnovat nebude.

Mělo by být odůvodnění požadováno i zpětně?

Teď je důležité, jaká odpověď na to přijde z Evropské unie. Předpokládám, že se tak stane v následujícím měsíci. Na tento bod budu určitě čekat. Mohlo by to samozřejmě znovu zcela průkazně černé na bílém oživit důvod, proč by se tomu mělo Ministerstvo spravedlnosti věnovat. Když se tomu nevěnovalo dodnes a je slepé a hluché k řadě rozporuplných vyjádření premiéra. Obávám se, že nic silnějšího než případné stanovisko Bruselu teď není k dispozici.

Hejtmanka Jermanová odmítá, že by mohla uplatnit svůj politický vliv. Nemohla?

Nechci spekulovat o možném ovlivňování, pokud nemám k dispozici jasné důkazy. Jsem přesvědčený o tom, že tady důvody k přezkoumání toho případu jsou, protože je dává sám premiér svými vyjádřeními. Ale nechci do toho vnášet spekulace, jestli úředníci krajského úřadu rozhodují podjatě v návaznosti na současné zastoupení politických stran. Nemám takové důkazy, ale zároveň říkám, že mě zneklidňuje to, jakým způsobem se k tomu Ministerstvo spravedlnost postavilo, respektive nepostavilo. Tohle je důvod mých pochybností.

Na druhou stranu došlo na středočeském úřadu během rozhodování k personálnímu přeobsazení. Nevzbuzují již tyto změny určité pochybnosti?

Ano, pochybnosti vzbuzují a my jsme na ně také upozorňovali.

Změnila se atmosféra na zastupitelstvu od posledního rozhodnutí?

Především se změnila před třemi lety, kdy ANO vystřídalo své koaliční partnery a získalo spolu s komunisty a sociálními demokraty takzvaně „klid na práci“. A to v modelu podobném, který dnes vládne na celorepublikové úrovni. To je ale hrozná věta, kterou jsme slýchali za socialismu. Bohužel jsem ji na krajském zastupitelstvu z jejich vlastních úst slyšel už několikrát vyslovit. Aniž by si uvědomovali, jaký je dobový kontext a kdo říkal, že potřebuje klid na práci…

Jak do toho může zasahovat opozice?

V tomhle směru je to řeč čísel, ale jsem přesvědčený o tom, že ODS půjde s plnou vervou i do krajských voleb a pokusí se ukázat, že je schopná spravovat kraj lépe. A to bez takových pochybností, které se šíří kolem současného vedení kraje.

Poslední události ukazují, že je Česká republika nadále v moci nedemokratických a autoritářských sil, které pohrdají právním řádem i ústavou. ...

Pomáhají vedení Středočeského kraje média ve svěřenském fondu Andreje Babiše?

Já si myslím, že je hrozně jednoduché, abychom ukázali na konkrétní případy… Tak si vezměme do ruky titulní strany MF DNES před nějakými osmi devíti lety a skladbu témat, která jsou tam nyní. Dnes se dozvíme o událostech bulvárního typu mnohem častěji… O tom, kdo přejel kočičku nebo pejska, a ne že bych tohle chtěl snižovat, ale je to na druhou stranu nepochybně méně závažné než klíčové změny v ČR, k nimž dochází. A média, která jsou ve svěřenském fondu o těch vážných pochybeních mlčí. Naštěstí jim významně padá čtenost i prodej. To je taky jediné, co mě v téhle věci trochu uklidňuje.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu