10. června 2019

ČNB žádné nové pravomoci nepotřebuje, ty stávající jsou dostatečné

(www.ods.cz) Komentář ekonomického experta ODS Jana Skopečka k novele zákona o ČNB.

Jan Skopeček: „Vláda dnes schválila velmi kontroverzní novelu zákona o ČNB. Po neúspěchu v minulém volebním období Poslanecké sněmovny se ČNB prostřednictvím MF ČR a vlády snaží dramaticky rozšířit své pravomoci. Česká republika přitom nepotřebuje tzv. nekonvenční nástroje měnové politiky, které používal FED či ECB, a jejichž dlouhodobé důsledky dnes nedokáží odhadnout ani ekonomičtí teoretici ani samotní centrální bankéři. Dostatečně nám v negativním slova smyslu stačila nekonvenční politika v podobě uměle oslabované měny, resp. kurzového závazku.

Česká republika nepotřebuje ani dramatickou regulaci hypotečního trhu prostřednictvím úvěrových ukazatelů, kterou ČNB již provádí a touto novelou chce posílit. Riziko v regulaci hypoték vidím především v tom, že ČNB může omezit prostor střední třídě pořídit si vlastní nemovitost prostřednictvím hypotečního úvěru a přinutí ji žít pouze v nájemním bydlení.

ČNB do nového návrhu uplatnila příliš málo z podnětů a zpětné vazby, kterou získala při projednávání zákona v minulém volebním období. Budu proti tomuto zákonu vystupovat stejně jako v minulosti s cílem ho zamítnout, nebo pozměňujícími návrhy výrazně změnit. ČNB žádné nové pravomoci nepotřebuje, ty stávající jsou dostatečné.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS