16. března 2019

ODS: EU je šance, kterou je potřeba lépe uchopit

(www.ods.cz) „EU je šance, kterou je potřeba lépe uchopit,“ oznamuje ODS ve volebním programu do Evropského parlamentu. Občanští demokraté se v Bruselu budou chtít v dalších pěti letech zaměřit na další rozvoj volného trhu, který považují za největší výhodu EU. Důraz klade ODS také na zemědělskou politiku a životní prostředí, vědu a výzkum, energetiku a digitalizaci. Konkrétní plány představili na sobotní Programové konferenci garanti jednotlivých okruhů.

„Celou dobu našeho působení prosazujeme rozumnou evropskou politiku, a to i v oblasti energetiky. Nejsme aktivisté, kteří by chtěli neustále něco zakazovat, ale nepatříme ani mezi ty, kteří nechtějí Evropu posouvat dopředu. Energetická politika je jednou z těch oblastí, o které by měly členské státy rozhodovat samy – ať už jde o dostavbu jaderných bloků, nebo využívání obnovitelných zdrojů. Výrazně nesouhlasíme s často nebezpečnými regulacemi, které zvyšují ceny energií. V Evropském parlamentu budeme pracovat na tom, aby bylo takových regulací schváleno co nejméně,“ uvedl europoslanec a místopředseda ODS Evžen Tošenovský.

Expertka ODS pro zemědělství a venkov Veronika Vrecionová upozorňuje na význam smysluplného rozdělování evropských dotací: Více než 40 % evropského rozpočtu jde na společnou zemědělskou politiku. Tuto příležitost musíme využít k efektivní podpoře malých zemědělců a producentů potravin a na rozvoj života na venkově. Je důležité hlavně zastropování zemědělských dotací a nasměrování ušetřených zdrojů k menším zemědělcům a rodinným farmám.“

„Nechceme přihlížet ničení krajiny, ale nechceme být obětí ideologie, která se snaží vše zakazovat a vracet život o stovky let zpátky. Bojovat se znečišťovateli ovzduší nechceme prostřednictvím sankcí a zákazů, ale investicemi do ekologičtějších a čistších moderních technologií,“ uvedla Radka Trylčová, která uzavírá první pětici kandidátů ODS do Evropského parlamentu.

V zájmu našich občanů i firem je evropský trh dále liberalizovat a odstraňovat překážky s ohledem na technologický vývoj. Nadbytečné regulace, přijímání nové a nesmyslné legislativy rozvoji volného trhu rozhodně nepomáhají. „EU toho musí dělat méně, ale lépe. Fungující společný trh je základ evropské integrace a musí jím zůstat i do budoucna. V praxi to znamená pokračovat v odbourávání překážek v offline i online světě ve prospěch českých občanů, firem a živnostníků. A na tomto poli může europoslanec odvést velký kus práce,“ shodli se Ondřej Krutílek a Eva Decroix, kteří kandidují za ODS do europarlamentu na čtvrtém, respektive šestém místě.