11. června 2018

Události, komentáře: Obchodní válka mezi USA a EU

(ČT 24) Nejen mezi Evropou a Spojenými státy, ale i mezi Amerikou a Kanadou se rozhořívá obchodní válka. Na začátku bylo uvalení cla na dovoz hliníku a oceli, které prosadil prezident Donald Trump, následovala prudká přestřelka s kanadským premiérem a také evropský vzkaz, že Unie vyráží do protiútoku. Kde to skončí? A jak to dopadne na české obchodníky? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro místopředsedu poslaneckého klubu ODS a místopředsedu sněmovního rozpočtového výboru Jana Skopečka.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

 

David BOREK, moderátor:
Ten zmíněný summit lídrů zemí G7 má skutečně divoké dozvuky. Donald Trump odsoudil kanadského premiéra Trudeau, který americká cla na ocel a hliník označil za urážlivá. Na stranu Kanady se přidala německá kancléřka Merkelová. Její země si hned od Trumpa vyslechla kritiku za nízké příspěvky na obranné rozpočty. Jan Skopeček z ODS. Jiří Dolejš z KSČM. Zdravím vás, pánové.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Hezký večer.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Hezký večer také za mě.

David BOREK, moderátor:
Vaše dvě strany nejsou úplně ve fanclubu Angely Merkelové, ale platí to, co tady vlastně říkal před tím pan náměstek ministerstva průmyslu a obchodu, že to, co ona a další představitelé evropských velmocí na té G7 prezentovali, vlastně byla plus minus česká pozice a český zájem?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Nevím, tak český zájem jako země, která je na exportu závislá, jsme jednou z nejotevřenějších ekonomik vůbec na světě, je samozřejmě zájem takový, aby byl co nejsvobodnější volný obchod napříč světadíly. Takže my určitě nemáme zájem na žádné obchodní válce.

David BOREK, moderátor:
Dobře, ale vycházíme z té premisy, že už ta, ten návrh na cla na hliník a ocel tedy je...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Ale na straně druhé se podívejme na to, jestli skutečně v současné době je ten světový obchod tak svobodný, jak se zdá z těch mediálních výstupů, když se podíváme třeba na to, jaká cla uvaluje Evropa na Spojené státy, tak zjistíme, že jsou v průměru vyšší, než jaká uvalují Spojené státy na Evropu. Čili, kdyby to byla otázka, dostáváme se ze 100 % svobodného obchodu do nějaké pozice nových cel a něčeho, co neznáme, tak samozřejmě bychom měli být ostražití, ale já si myslím, že ve finále toto je válka o to, aby skutečně si prezident Spojených států vybojoval lepší podmínky pro export ze Spojených států do Evropy. A je to spíše signál pro jeho domácí voliče před volbami v Kongresu, než že by to bylo ekonomické rozhodnutí.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Že je to signál pro domácí obecenstvo, to bych skoro i souhlasil. On Donald Trump v podobné věci vykřikoval ve své volební kampani. Nedomnívám se, že to má teda příliš promyšlené, ona jakási „Trumponomica“ v podstatě skoro ani neexistuje. On říkal mnoho věcí, které pak nesplnil, respektive plní je poněkud chaotickým způsobem.

David BOREK, moderátor:
Vy jste říkal mnoho věcí, ale neříkáte tu, na kterou jsem se ptal. Angela Merkelová, popřípadě představitel Francie, Británie, zastupovali plus minus český zájem na té G7, je to vlastně plus minus zájem G7 na vaší stranu?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
G7, to, co měla připravené, tak byla jakási kompromisní formulace na téma, že svět by neměl být obětí protekcionismu. V té obecné rovině, s tím samozřejmě lze souhlasit, ale pochopitelně dějiny odbourávání protekcionistických bariér jsou plné asymetrií, několik /nesrozumitelné/, vznik a současná podoba Světové organizace obchodu ukazují zkrátka, že najít rovnováhu v této věci není jednoduché, proto to byl v podstatě kompromis, který bych neoznačil za nějaký přelomový. A to, že to jedním zdivočelým tweetem shodil prezident Trump se stolu, tak to spíš ukazuje na jeho letoru a jeho nevypočitatelnost, ne že by zbořil nějaký chrám. Celý ten problém začal daleko dávno před tou G7, kdy se spustila ta spirála obchodní války, protože teď bohužel jak státy NAFTA, tak Asie, ale i Evropská unie to bude mít tendence vracet.

David BOREK, moderátor:
Mělo by se Česko chystat na variantu, že po těch zmíněných protiopatřeních můžou přijít, myslím evropských protiopatřeních, můžou přijít americká proti protiopatření, třeba zmíněná dovozní cla na evropská auta?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
To se samozřejmě stát může. Já doufám, že tomu tak nebude, že tím zlomem budou i ty volby do amerického Kongresu, které proběhnou a že pak se i ustálí rétorika a situace ve Spojených státech. Ale na stranu druhou skutečně nedělejme z Donalda Trumpa ďábla, který chce zničit svobodný obchod ve světě, ten svobodný obchod neexistuje, neexistuje ani ze strany Evropské unie. Všichni dobře víme, jak se Evropská unie brání svobodnému obchodu třeba se zemědělskými produkty z afrických a jiných regionů. Podívejme se na to, kolik skutečně uvaluje Evropská unie na Ameriku cla, přestože Evropa vyveze daleko více do Spojených států, než doveze ze Spojených států, tak vybírá Evropská unie více cel z Ameriky, než vybírá Amerika cla z Evropské unie. Čili, já to beru jako snahu a naplňování toho programu Donalda Trumpa America First. To znamená, prostě chce, chce hájit národní zájmy Spojených států. Tomu já rozumím. Pro nás je zájem ten uklidnit všechny politické lídry v tom, aby prostě nebláznili a uvědomili si, že na málo čem je shoda mezi ekonomy jako na tom, že svobodný obchod prospívá všem a to i těm, kteří mají absolutní víru, i těm, kteří mají komparativní...

David BOREK, moderátor:
Dobře.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
...výhodu. A je naším zájmem, jak říkám, otevřené ekonomiky, aby žádná vysoká cla nebyla ani ze strany Evropské unie, ani ze strany odvetná, jako odvetná opatření, ani ze strany Spojených států, prostě naším zájmem je co nejsvobodnější volný obchod.

David BOREK, moderátor:
A to bláznění, jak jste to nazval, to už je to prvotní navržení cel na evropskou ocel a hliník, to bláznění už je ten balík evropských protiopatření. Je to tak nebo...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že...

David BOREK, moderátor:
...nebo definujte to, co už je bláznění?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že to je strategická hra Donalda Trumpa, který chce získat lepší podmínky pro firmy ve Spojených státech, chce snižovat obchodní deficity, zejména s Čínou. Já si myslím, že ta cla byla primárně mířena a stále jsou primárně mířena na Čínu, že Evropská unie se do toho dostala trošku jako vedlejší efekt. A je snaha prostě snížit ten obchodní deficit, který je opravdu obrovský a v tomhle smyslu já Donaldu Trumpovi rozumím, jakkoliv si nepřeju, aby se to roztáčelo do nějaké spirály, která by nás mohla poškodit a mohla by nás poškodit právě v tom okamžiku, kde by se cla přelila na obchod s auty.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Pokud bychom se bavili jenom o oceli a hliníku, tak největší dopad bude na státy NAFTA. Tam je největší podíl dovozu do Spojených států, zejména Kanady, ale i Mexiko bude zasaženo a bude se bránit a nebude se bránit jenom v těch komoditách, ta odvetná opatření mohou mít pestrý charakter. A pokud to podváže dynamiku světové ekonomiky, tak zprostředkovaně samozřejmě to může ovlivnit i jiné obory, nejenom ocelářství. Tady zaznělo, že české ocelářství v tom je za 5 miliard, což makroekonomicky není dramatická částka, byť tu konkrétní ocelářskou firmu to samozřejmě zajímá enormně. Takže já se zkrátka obávám, že to tvrdý zásah je a bude, dokonce je otázkou, do jaké míry je to v rozporu s pravidly Světové organizace obchodu, protože Evropská unie je připravena dát žalobu a uvidíme, jak se s tím popasují tedy samozřejmě příslušní právníci.

David BOREK, moderátor:
Dobře, ještě mi řekněte, abych do toho vnesl, já nechci uměle vnášet ideologické rozdíly mezi vámi, protože toto není primárně debata, kde se máte pohádat do krve, ale přece jenom, tu premisu pana Skopečka, že volný obchod, svobodný obchod je vždy dobře, sdílí KSČM, protože zdůrazníme, že v posledních letech KSČM se prezentovala na několika případech vlastně jako odpůrkyně těch různých chystaných dohod o volném obchodu mezi Evropskou unií a nějakou další velkou ekonomikou. Tak volný obchod je automatické dobré nebo ne?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Problém je v tom, že ideál volného obchodu nebo, chcete-li, svobodného obchodu, je možná lepší termín, neexistuje. Co je svět světem, tak jsou silní hráči a slabí hráči. A ti silní hráči si vymohou taková pravidla, která nahrávají spíše jim. Já jsem říkal, že tady máme desítky a desítky let složitých tahanic a bojů o to, aby se narovnávaly ty nerovné vztahy. A jestli je naznačil, že my jsme například měli problém se smlouvu TTIP nebo s dalšími podobnými smlouvami, tak to nebylo tažení proti svobodnému obchodu, to bylo tažení proti nerovnosti, které by samozřejmě ta druhá, tedy evropská a česká strana odskákala daleko víc. Tady zasažená Evropa nepochybně bude. A pokud Američané sáhnou na automobily, tak zejména německou ekonomiku a tím zprostředkovaně českou ekonomiku to ovlivní velice.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Je dokázáno už mnoho let v ekonomii, že i ty země, které nemají absolutní výhodu, protože jsou země, které mají v něčem absolutní výhodu, jsou prostě konkurenceschopnější, levnější a tak dále, tak přestože nějaká země nemá tu absolutní výhodu, tak alespoň v jednom oboru má komparativní výhodu oproti té druhé země. A přesto je dobré se specializovat a mezinárodní obchod vytvářet a obchodovat, to prostě je dokázané už v ekonomii staletí. Myslím si, že na tom je velká shoda a že skutečně, i když se podíváme na historii světa, tak ten svět bohatnul zejména díky tomu, že se rozvíjel mezinárodní obchod. Ještě máloco přineslo světu větší nárůst bohatství než rozvoj mezinárodního obchodu.

David BOREK, moderátor:
A jak si tedy vysvětlujete, že průmyslová báze severní části USA vznikla od poloviny 19. století víceméně za protekcionistickou hradbou, proti anglickým slévárenským a strojírenským výrobkům?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Ten svět k tomu nějakým způsobem dospíval postupně. A když se podíváme na zámořské objevy, na rozvoj zámořské plavby, tak vidíme, že to vždycky přineslo enormní nárůst bohatství. To, že v jednotlivých etapách prostě ti politici zblbli a poslouchali špatné recepty a prováděli protekcionismus, to nemění nic na tom, že to je špatná politika a světu škodí.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Víte, ono v reálu to bývá trošku jinak. Jde o to, kdo bohatne a kdo chudne. Nejsou to jenom země, ale jsou to i konkrétní obory, zaměstnanci těch oborů a konkrétní sociální skupiny.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já myslím, že když jsme...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Donald Trump například hovořil o tom, jak vysuší bažinovou streetu a první, co udělal po zvolení prezidentem, že si do svého /nesrozumitelné/ přivedl finanční jestřáby, kteří tu bažinovou streetu de facto tvoří. A jeho obchodní partneři, možná i on sám, mají poměrně dost svého byznysu v Mexiku, v Asii. To znamená to, jak on hovoří, že America First, Great America, ono to v reálu vypadá trošičku jinak, prostě svůj byznys si hlídá a jiný byznys samozřejmě i občas klepne přes prsty. Teď se obávám, že těch 16 miliard kanadských dolarů a Kanaďany bude hodně bolet a myslím si, že to nedoženou javorovým sirupem, že to bude daleko složitější. A Donald Trump tímto krokem zahájil určitou možná delší etapu velké nestability ve světovém obchodě.

David BOREK, moderátor:
Když jste sem vnesl ty miliardáře z Wall Streetu, vaše strana /výpadek signálu/ podporovat českého miliardáře, ne z Wall Streetu, ale z Prahy, je to tak?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Tak...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Je to bažina taky nebo není?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Samozřejmě by se mi líbilo, kdyby svět nebyl až tak ovládán oligarchy, ale upřímně řečeno, radši jednáme s oligarchou, který je schopen dát práci v Čechách a je schopen jednat i s politickou levicí, než oligarcha, který se pouze kamarádí s Donaldem Trumpem.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Takže jsou hodní kapitalisté, kteří se s levicí nebaví. A pak zlí kapitalisté, kteří se s ní baví. Takhle dnešní komunistická strana...

David BOREK, moderátor:
Podařilo se mi takové...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
..to je ta ideologická vyčpělost opravdu...

David BOREK, moderátor:
Podařilo se mi takové horké intermezzo a já teď možná trochu zklidním na závěr. Úplně prakticky, obě vaše strany jsou ve sněmovny zastoupeny, bude sněmovna nějak, jakkoliv se k tomu chtít vyjadřovat nebo vaše strany ve sněmovně se k tomu vyjadřovat cosi jako usnesení sněmovny, protože pan náměstek tady mluvilo tom, že vlastně všechno to jede. V Evropské unii jsou ty rady ministerské, které potom generují jakýsi jízdní řád pro vyjednavače, tak chcete do toho něco vnést, budete do toho něco vnášet na úrovni sněmovny?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Všichni dobře víme, že v oblasti obchodní politiky jsme se vzdali svých pravomocí tím, že jsme vstoupili do Evropské unie, prostě nemáme jako Česká republika právo vyjednávat třetí dohody nebo dohody se třetí...

David BOREK, moderátor:
Dobře, ale máme právo při tom sjednávání evropského konsensu...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Důležité je, aby naše politická elita, aby přesvědčovala evropské lídry, kteří se budou a představitelé Evropské unie, kteří se budu o clech bavit, aby skutečně nerozpoutali obchodní válku a tu spirálu cel. Jak říkám, netaháme za delší konec provazu. Evropská unie více vyveze do Spojených států, než by Spojené státy vyvezly do Evropské unie. Čili, pro nás je, pro Evropskou unii i pro Českou republiku je důležitější než pro Spojené státy, které mají mnohem větší vnitřní trh a je pro ně mnohem důležitější vnitřní trh než, než jakákoliv exportní politika...

David BOREK, moderátor:
Takže prostě rezoluce nebo nějaký bod jednání sněmovny ne.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Takže snažit se klidně vyjednávat a přesvědčovat naši vládu, aby na všech ministerských radách samozřejmě trvala na tom, že žádná obchodní válka není v zájmu Evropské unie, ani České republiky.

David BOREK, moderátor:
Dobře. Když mohla být mimořádná schůze kvůli lithiu, tak se ptám, jestli třeba by nemohla být mimořádná schůze kvůli tomu, že je tady reálná možnost výrazného dopadu, nejenom na českou ocel, ale třeba na české automobilky?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Já myslím, že je velmi důležité, aby vznikající česká vláda držela takovou českou pozici, která by byla součástí evropské pozice, která bude věcná a která bude myslet na to, že nejde jenom o parciální zájmy, ale že jde o stabilitu světového obchodu. A to nemusí být jenom ke Spojeným státům, to může být klidně i obchodní válka směrem na Východ.

David BOREK, moderátor:
Úplně na konec takové postskriptum, tam byla taková zlověstná věc, pro někoho v Evropské unii zlověstná v tom tweetu Donalda Trumpa vůči Německu, co si jako Německo je licoměrné, protože vydává pouze 1 % na obranu a teď nám tady veřejně i na těch jednáních zatápí. Je tady i třeba optikou KSČM opravdu nutno si přiznat, že ty české zbrojní výdaje budou muset jít výrazně nahoru nebo to byl jen takový tweet?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Pokud by Evropa měla dávat více na svou obranu, tak by si také měla víc říci, jakou obranu doktrínu chce a více se emancipovat od Spojených států. Tady není o tom, že Amerika pískne a Evropa začne víc platit.

David BOREK, moderátor:
Dobře, prostě není to jasně provázáno a není to o té kvantitě, je to spíš o tom vůbec se zamyslet, jak tedy obranu směřovat?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Je to jedna z karet, kterou Donald Trump nepochybně bude hrát, ale jsou i jiné karty, kterými se Evropa...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
To není nic přeci o tom, jak si Donald Trump pískne, my jsme se zavázali, jako členové Severoatlantické aliance, že budeme přispívat 2 % HDP, nedodržujeme to, dodržuje to málokterá země z Evropské unie a je to standardní požadavek prostě smluvních stran, které se zavázaly ke 2 %. Ono paradoxně ta ocel s tím vojenstvím trošku souvisí, protože samozřejmě ocel nikdy nebude bohužel předmětem svobodného obchodu, protože z oceli se vyrábí tanky, lodě a to bezesporu každá velmoc, včetně Spojených států, bude chtít chránit a bude to pro ní důležitější...

David BOREK, moderátor:
Mění se tedy pro Česko, mění se tedy pro Česko strategické prostředí, jinak, to, že jsme slyšeli z Washingtonu, z Pentagonu, že by se měly zvyšovat vojenské výdaje, to je konstanta posledních 10 let. Mění se něco v posledním půlroce i ve vztahu k těm vyjednáváním oceli a hliníku, že to opravdu bude možná tvrději formulováno...

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Mění se samozřejmě to, že zatímco předcházející prezidenti Spojených států to donekonečna připomínali a evropští lídři to nebyli schopni plnit, tak Donald Trump je asertivnější a bezesporu ty 2 % bude chtít a požadovat s daleko větší vervou, než to dělali jeho předchůdci, to je docela zřejmé.

David BOREK, moderátor:
Jan Skopeček, Jiří Dolejš, děkujeme, že jste přišli, na shledanoui.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Děkuju za pozvání a přeju hezký večer.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Hezký večer.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS