21. února 2018

Kraj by měl odpustit platby za břemena u veřejně prospěšných liniových staveb

(www.ods..cz/stredocesky) Středočeský kraj nyní hodnotí Koncepci revize funkčnosti propojení a zajištění potenciálních možností nových propojení vodárenských soustav v oblasti sucha. Ta je vytvářena za účelem optimalizace distribuce pitné vody v období sucha a nedostatku vody s ohledem na výhledovou potřebu vody.

Přivaděč pro nejpostiženější obce v našem kraji má být vybudován v rámci výstavby dálnice D3 a investory mají být obce, což platí pro veškeré vodovodní řady a přivaděče. V dnešní době brzdí investice platby za věcná břemena kraji a státu. „Již v roce 2016 Rada kraje podpořila můj návrh, aby byly zcela odpuštěny platby za břemena u veřejně prospěšných liniových staveb. Tento požadavek vzneslo mj. i Středočeské inovační centrum (SIC) s ohledem na vysokorychlostní internet. Břemena nejsou způsobilým nákladem při dotacích a jdou na vrub investorů, tedy samospráv. Do dnešního dne se nic nezměnilo, platí starý sazebník a vím již o dvou projektech vodáren na Mělnicku a v Kladně, které jsou v riziku odložení z důvodu vysokých sazeb za břemena,“ říká krajská zastupitelka, členka Výboru pro životní prostředí a starostka obce Byšice Jana Poláková (ODS).

„Řešení problematiky vody je státem deklarovaná priorita a proto vyzýváme vedení Středočeského kraje ke komunikaci s Ministerstvem dopravy, Ředitelstvím silnic a dálnic a Ministerstvem životního prostředí. Odpustit platby za břemena by měl jak stát, tak kraj,“ dodává Poláková.

 

Klub krajských zastupitelů ODS Středočeského kraje