13. února 2018

Události, komentáře: Babiš prohrál spor o evidenci u StB

(ČT 24) Andrej Babiš není veden jako agent StB neoprávněně. Slovenské soudy definitivně zamítly jeho žalobu, kterou se chtěl domoci opačného konstatování. Znamená to tedy, že Babiš agentem byl? Zkomplikuje tento fakt ještě víc jednání o nové vládě? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro místopředsedu ODS Martina Kupku.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout v archivu ČT24.

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jak už bylo řečeno, Andrej Babiš tvrdí, že s komunistickou Státní bezpečností nespolupracoval a záležitost označil za smyšlenou. jméno Bureš našli historici ve 12 svazcích a tvrdí, že takový počet dokumentů vylučuje, že by si někdo Babišovu spolupráci se Státní bezpečnosti vymyslel. Třeba Milan Žitný, který seděl v takzvané lustrační komisi, o tom ale pochybuje.

Andrej BABIŠ, premiér v demisi /ANO/:
Já o tom nevím, to se dozvídám od vás, tak já se spojím s mým právníkem, určitě to budu žalovat nadále.

redaktor:
To znamená, vadí vám stále, že jste tam vedený.

Andrej BABIŠ, premiér v demisi /ANO/:
Samozřejmě mi to vadí, protože jsem nikdy nespolupracoval, nic nepodepsal a je to smyšlená záležitost a takových lidí jako jsem já, je tam, je tam vícero. Například pokud vím, tak otec Adély Banášové a další stovky lidí a v podstatě to rozhodnutí soudu je takové, že vlastně ani teďka nevíme, koho máme žalovat, takže určitě, určitě v tom budeme pokračovat.

Milan ŽITNÝ, publicista:
Operativec, který si ten svazek vedl, si vyúčtovával pohoštění v době, kdy Babiš byl prokazatelně už v Maroku, což znamená, že já tvrdím na základě dalších faktů, že ten operativec ho v životě ani neviděl, protože kdyby věděl, že on jede ven, musel to vědět minimálně půl roku dopředu.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Dobrý večer.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Poslanec a místopředseda ODS Martin Kupka. Dobrý večer.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, dobrý večer.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové, vítejte v Událostech, komentářích. Když jsem pročítal odpolední reakce politiků na dnešní rozhodnutí soudu na Slovensku, tak vlastně nikdo nebyl překvapen a nikdo si nemyslí, že to bude mít nějaký dopad na další politická jednání v České republice. Je to dobře nebo špatně?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Asi by nikdo neměl být překvapen, protože ten vývoj byl narýsovaný už v říjnu 2017 tím ústavním nálezem a já bych toto rozhodnutí označil takové svého druhu za kafilerní, prostě ten soud se musel vypořádat s nálezem Ústavního soudu a jestliže byl žalován někdo, kdo žalován být neměl a bylo to na popud Ústavu paměti národa, tak mu nezbylo jinak, než zamítnout. To znamená, formálně byla...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže, že nikdo od toho nečeká nějaké politické změny, to je dobře nebo špatně?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Vzhledem k tomu, že je to technické a procesní rozhodnutí, tak těžko s tím spojovat nějaký politický dopad, když se jedná o něco, co už vlastně bylo dáno a teď to bylo akorát zprocesováno. Nenastaly žádné nové skutečnosti. To, že je to v médiích prezentováno v titulcích, že bylo pravomocně rozhodnuto, že byl oprávněně veden, tak takový rozsudek neexistuje. Tam je pouze napsáno, že Ústav paměti národa není pasivně legitimován. On není ten, který odpovídá za to vedení spisu. Má to nějakou logiku, protože ten ústav vlastně zkoumá spíš ty zločiny a proč má být v pozici žalovaného. Na druhou stranu je opravdu velice nepříjemné, že už v roce 2011 nejvyšší slovenský soud rozhodl, a dokonce to rozhodnutí publikoval ve své sbírce rozhodnutí, že právě tento ústav je pasivně legitimován a tak má být žalován. A dokonce na stránkách toho úřadu bylo uvedeno, ten rozsudek tam byl uveden a v podstatě žalujte nás. A teď zavedená praxe, o které se jaksi oprávněně všichni, a to se netýká Andreje Babiše, to se týká opravdu desítek lidí, kteří jsou teď v právním vakuu, Ústavní soud rozhodl, že tak nemělo být rozhodováno. A těch 5 let práce v podstatě to, že byl Andrej Babiš třikrát úspěšný, padá do koše...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Což si budou řešit na Slovensku, především, především na Slovensku.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Je to určitě i pro ty Slováky celkem nepříjemná zpráva.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pojďme k české politice, pane předsedo. Žádné překvapení, žádné politické, nebo změny v politických jednáních v České republice, dobře špatně?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já chci reagovat také na to relativizování, které samozřejmě je logické z úst představitele hnutí ANO. Na druhou stranu ale tady jsou jasné historické dokumenty, o těch dokumentech tak nakonec znělo to původní rozhodnutí, které následně bylo zrušeno, tak to říkalo, že jsou nesprávné, teď už je jasné, že žádný dokument, žádné rozhodnutí soudu, které by říkalo, že ty existující záznamy o té spolupráci jsou nepravé, neexistuje. Tedy můžeme věřit tomu papíru, který nese celou řadu záznamů, není to jeden záznam, ale je to celá řada konkrétních podpisů, časových údajů, prostě soubor jasných historických faktů o tom, jak to bylo s Andrejem Babišem.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A to, že to nemá žádný dopad, je dobře nebo špatně?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Možná je to ukázka toho, že jsme jednak podlehli tomu relativizování, jednak jsme asi otrlejší, protože v případě Andreje Babiše je už tolik pochybností, že už si vlastně nedovedeme vybrat, která z nich je závažnější, která by měla vést k tomu, že se politik sebere a odejde. Já jsem si dneska všiml toho, že například jeden konkrétní nizozemský politik, ministr zahraničních věcí odešel potom, co přiznal, že lhal. Lhal o věci, která v mezinárodní politice hraje nějakou váhu, ale zdaleka to nebylo tak závažné odhalení vnitřní neintegrity toho politika, než jaké jsme zaznamenali v případě Andreje Babiše tady v mnoha případech, kdy to byly nepravdy nebo diametrálně /souzvuk hlasů/ v přímém přenosu.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Babiš říká, že nelhal. Kdežto nizozemský politik se ke lži přiznal k tomu, že lhal.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Na to existují důkazy. To je patrné z toho, když se srovnají dva různé záznamy.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Nepůjdeme do zahraniční politiky. Pane Kováčiku, prosím, stejná otázka. A ta otázka zněla, žádné překvapení, žádný dopad...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Je-li dobře, že žádný dopad, žádné překvapení. Je to jenom důkaz toho, že všechny tyto procesy lustračního charakteru se dávno vypotřebovaly. Je 30 let téměř po převratu. Je třeba ty věci už dát stranou. Jinak nás to bude pronásledovat ještě v roce například 2053. Pokud říkal pan předseda Babiš, že se bude odvolávat a soudit třeba až do smrti, on je poměrně vitální, může to být i v roce 2053. To je jenom bonmot. Pokus o bonmot. Ale je to důkaz toho, že tyto procesy už dávno měly být pryč. My jsme vícekrát navrhovali zrušení oněch
zákonů. Jsou zbytečné, jsou nadbytečné a zabírá to prostor a energii pro věci, které si myslím, že je třeba řešit. Já osobně jsem přesvědčen o tom, že je věcí vítězného hnutí, o němž jeho voliči věděli, včetně předsedy Babiše, i o tomto problému, když šli k volbám, tak jak věděli o Čapím hnízdu, protože těsně před volbami byl vydán k trestnému stíhání, přesto ho nechali zvítězit, jeho hnutí. Je věcí toho hnutí, koho si nominuje jako premiéra. Je věcí, koho postaví jako premiéra. My nechceme, aby nám také někdo mluvil do toho, koho budeme kamkoli nominovat, ani my nemáme až tak úplně právo zvláště při našem volebním výsledku, abychom někoho mistrovali. Tak, jak se mistrují dneska dějiny, nechci...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Skutečně je to odžito po těch 30 letech?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já na to musím reagovat. V českém zákoně je napsáno, že není možné relativizovat, zpochybňovat například zločiny fašismu, že není možné zpochybňovat holokaust. Stejně tak je průkazné, že za řáděním StB je celá řada zničených lidských osudů. Že je za tím celá řada reálně zavražděných lidí. Na to nelze ani po 30 letech říct, tak už nás to vlastně nezajímá. Ono nás to musí zajímat, když se chceme dívat do budoucnosti. Jistěže je v zemi řada dalších nových témat. Musíme se přes tohle závažné historické téma překlenout. Nemůžeme nad ním mávnout rukou a nemůžeme říct, že to vlastně jako neexistuje. Nepamatuji si to, nestalo se to. Nic takového nelze připustit. To bychom mohli zpochybnit veškerou historii a veškerou snahu vnímat vývoj státu v nějaké časové ose.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Vrátím se k vám. Pane Vondráčku, i vy si myslíte, že po 30 letech je to odžitá věc? Zrušit lustrační zákon.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
V prvé řadě kolega a já jsem začal trošku o jablkách, kolega pokračoval o hruškách. Musím ocenit komentář ředitele Ústavu pamětí národa, který jsem poslouchal dneska v Radiožurnálu, který sám říkal, že ve věci samé rozhodnutí nic nového nepřináší. Stejně tak jako konstatoval, že veškeré aktivity, které byly sledovány, byly hospodářského charakteru, na případné korupce na podniku zahraničního obchodu a vy nám tady podbízíte zločiny a další věci. Spřádáte tady nějaký dojem a myslím, že to není korektní. A teď se bavíme o tom, jestli jsme inteligentní lidé, kteří nepoužívají demagogii při svých debatách. A jestliže budeme vycházet z faktů, a to snad nezpochybňuji listinné důkazy. Na druhou stranu nemůžete nechat ležet to, že Andrej Babiš byl už 3x úspěšný v jednotlivých soudních sporech. A teď se zjistilo, že žaloval nesprávnou osobu, ale za stejných důkazů, za stejné důkazní situace se ten proces bude opakovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Teď pan Kováči a vy pak obě dvě reakce najednou.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Zase dohání nás relativizace minulosti. Já už jsem to nedávno řekl, začalo to natíráním tanku narůžovo, snahou o odstranění pomníku maršála Koněva a další a další věci, které se také tady dějí, také se zpochybňuje jakoby minulost. Teď myslím třeba otázku výsledku druhé světové války, a to si myslím, že je velmi nebezpečné. Já jenom říkám, že věci, které se odestaly před 30 lety, kdy to možná mohlo ohrožovat nějaký takzvaně demokratický vývoj v této republice, už jsou dávno pryč. A že to, co nás teď dohání, řešení těchto problémů nás jenom odvádí od pořádné práce. Zabírá nám to čas zbytečně. Má se tady jednat o tom, aby se tahle republika nadechla a rozběhla a ne, abychom pořád řešili spory minulosti, honili dávno mrtvé čarodějnice, a to si myslím, že není dobře. Nic víc, nic míň v reakci na pana kolegu Kupku.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Výsledky druhé světové války nikdo nezpochybňuje, ani nikdo nerelativizuje. Myslím, že jsme už dospěli k poznání, které říká, jak to přesně bylo. Nejenom jak to bylo ve východní části republiky, ale třeba i v západní části republiky, kterou osvobozovala americká armáda, zatímco ten zbytek České republiky armáda z východu. Budu reagovat konkrétně na to, co zaznělo.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové, druhou světovou válku řešit nebudeme s dovolením.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Byla to jenom reakce na to, jestli něco relativizujeme nebo ne. Tedy nerelativizujeme. Přímá odpověď panu předsedovi. Já jsem reagoval na to, co zaznělo z úst pana předsedy Kováčika a ve vztahu k tomu, co rozhodl Ústavní soud na Slovensku, dnes to rozhodnutí krajského soudu samozřejmě už jenom opravdu potvrzením toho a vlastně rozhodnutím v rámci možností, které dal Ústavní soud, ale rozhodnutí Ústavního soudu jako nejvyšší instance má přece větší právní platnost. To všichni tady dobře víme. Další důležitá věc je, že ten Ústavní soud konstatoval víc než jenom to, že nebyla žalovaná správná strana. Konstatoval například také, že nedůvěryhodné byly výpovědi příslušníků StB, kteří vypovídali ve prospěch Andreje Babiše. A malovali ten příběh jinak, než o čem vypovídá ten listinný dokument. Listinný dokument jako něco, co je sice možné v mediálním světě zpochybnit, čemu je možné se trochu vysmívat, ale lidé se na to můžou podívat, je to zveřejněno i v českých médiích. Ale nejen dokonce v Bakalových médiích, je možné si to prohlédnout...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Prosím tečku, pane místopředsedo.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
A je možné na to si udělat vlastní názor nerelativizovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Děkuju. Já se chci zeptat. Budete vy od Andreje Babiše jako hnutí ANO chtít nějaké vysvětlení nebo pro vás je to vyřízená mrtvá věc, kterou se...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
My pracujeme s objektivními fakty. My tady asi dnes večer nevyřešíme to, co slovenské soudy řešily pět let.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A proto se ptám, co budete dělat. Žádné vysvětlení nic, pro vás je to vyřízená...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Takže žádná nová situace nenastala, zkrátka bude nutné najít toho, kdo má být vlastně žalován, což se s tím ten Ústavní soud nevypořádal ve svém rozhodnutí. Nejspíš ministerstvo vnitra to samo tvrdí, že se na to necítí...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ale já se vás ptám na tu politickou stránku věci.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Takže z politického hlediska se pro nás nemění nic, protože vemte si, že to ten ústavní nález proběhl už před volbami. Takže vlastně už taky prošel nějakým testem voleb a jsme stále ve stejné situaci a mám protiargumenty a asi na to není prostor, že.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane předsedo Kováčiku, pro vás se něco mění, když Jiří Dolejš říká, že je třeba vnímat, že důvěryhodnost pana Babiše jako premiéra je sice problém, ale důležité je respektovat výsledek voleb a respektovat rozhodnutí prezidenta republiky a tak dále? Vy říkáte, že to je problém.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já říkám, že to je všechno věcí onoho hnutí ANO. Já neříkám, že to je...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Vy s tím problém nemáte. Je to věc ANO...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já nepředepisuju někomu, co si má myslet o tom, co si má nebo nemá být problémem. Já jenom říkám, že je to věcí té politické strany nebo toho hnutí, která...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Tomu rozumím. Vám to nevadí.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Která to řeší. Já osobně, mně a nám naší straně tak, jako všem ostatním stranám dali voliči mandáty, věděli, znali tu mapu, rozdali ty karty. Já jsem říkal, tam je teď nutno hrát. Jestli hnutí ANO usoudí, nebo pan předseda Babiš usoudí, že už...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Nemluvte za ANO, mluvte za vás, prosím.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Bude respektovat toho, koho tam hnutí ANO postaví.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
ODS bude nějak činit v Poslanecké sněmovně, mimořádná schůze, nevím, nějaké politické kroky, připravujete, nepřipravujete?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě, že už tím, že se snažíme vysvětlovat, že volby přece nerozhodují o vině a nevině, nerozhodují o tom, jestli ten spis je pravý nebo není pravý. Volby určily karty, rozdaly je pro další období, ale na druhou stranu my přece musíme vnímat, že i to, co tady teď děláme v České televizi, diskutujeme o Andreji Babišovi, o dalším jeho vážném problému, oslabuje vládu. Oslabuje i českou politickou scénu. A to zůstává jako problém. Podle mého soudu to prostě není možné nad tím jenom mávnout rukou. To znamená, že ta vláda je...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já jsem se ptal po aktivních krocích. Takže ...

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
A já vám na ně odpovídám. Odpovídám, že budeme vystupovat i v Poslanecké sněmovně i jinde na politickém kolbišti kriticky vůči tomu, je to další vážný problém.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A musím, pánové, i já udělat tečku za touhle debatou a poděkovat vám všem třem za ní. Na shledanou.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Na shledanou.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Na shledanou.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu