28. srpna 2023

Prohlášení k výrokům primátora Plzně Romana Zarzyckého

(www.ods.cz/region.plzensky)

Z pozice senátora i předsedy Finanční komise Svazu měst a obcí ČR (SMOČR) se ohrazuji proti nevybíravým výrokům plzeňského primátora za hnutí ANO Romana Zarzyckého. Ten veřejně označil předsedu SMOČR za „lokaje Fialovy vlády“ a zavádějícím způsobem komentuje jednání mezi vládou a zástupci obcí o nastavení daně z nemovitých věcí a rozpočtovém určení daní.

ODS vždy usilovala o snižování daňové zátěže a současně prosazovala opatření ve prospěch obcí; i hlasy ODS se například v Senátu podařilo prosadit zvýšení slevy na dani a kompenzaci obcím v podobě zvýšení RUD. Právě zásluhou Senátu se také podařilo uchránit obce před dopady řady chaotických a populistických kroků bývalé vlády Andreje Babiše. Významnou úlohu v korektních a věcných debatách o zachování finanční stability obcí přitom vždy sehrával také Svaz měst a obcí ČR.

Za obce a jejich občany se nyní SMOČR postavil znovu, když odmítl původně navržený státní koeficient u daně z nemovitých věcí. V budoucnu by totiž mohl vést ke snaze vylepšovat si prostřednictvím zvyšování majetkových daní saldo veřejných rozpočtů na úkor vlastníků nemovitostí. Výnos z majetkových daní tak v důsledku iniciativy SMOČRu i nadále zůstane výhradně příjmem obecních rozpočtů.

O tom jsem mluvil na nedávném sněmu Svazu měst a obcí ČR. Kde byl v té době plzeňský primátor nevím. Na sněmu jsem ho nezahlédl, ani jsem ho neslyšel vystupovat.

Vladislav Vilímec

senátor za Kdyňsko a Domažlicko