11. ledna 2021

Formální impeachment Donalda Trumpa americkou společnost dál rozštěpí

Komentář senátora Vladislava Vilímce

V USA dlouhodobě sílí polarizace společnosti, která pravděpodobně definitivně ukončí charakter poválečné Ameriky. V té se střídali zástupci jednotlivých vlivných rodinných klanů, o nichž se mluví jako o společenském a politickém establishmentu. Politika se příliš neměnila, ať již byl u moci zástupce republikánů či demokratů. Možná s výjimkou Ronalda Reagana a George W. Bushe juniora. A pak přišel Donald Trump. Prezident, který je svým osobnostním založením více než problematický. Nelze mu ale upřít, že dokázal dát smysluplnou vizi lidem, kteří z dosavadního mocenského uspořádání viditelný prospěch neměli.

Těžko soudit, nakolik byl či nebyl průběh amerických voleb sporný. Osobně bych za korektnost oznámených výsledků ruku do ohně nedával. Americký politický a soudní systém však zjevné důkazy podvodů nezjistil a to by mělo v demokratické zemi stačit k tomu, aby předání moci proběhlo podle práva a zvyklostí.

Proto nikdo soudný nemůže hájit násilné události posledních dnů a bezprecedentní útok na sídlo amerického Kongresu. Příčí se mi ale tleskat těm, kteří podporovatele prezidenta Trumpa – nikoliv jen násilníky, kteří rabovali Kapitol – nazývají lůzou. A nelíbí se mi, když taková slova zaznívají od nově nastupujícího prezidenta a jeho okolí. Útok na Kapitol byl projevem stejné „Ameriky“, jako byly „Amerikou“ i nedávné rasové a sociální nepokoje odstartované v režii hnutí BLM. Nevybavuji si, že by tehdy Joe Biden vystoupil s ostrým prohlášením a příznivce BLM prohlásil za lůzu.

Nový demokratický prezident teď logicky stojí před velkým úkolem pokusit se americkou společnost usmířit. Je v zájmu Evropy, aby se mu to povedlo, protože oba extrémy mohou americkou politiku a postavení USA a jejich vliv ve světě zásadně poškodit. Za dobrý start ale nepovažuji snahu demokratů aplikovat jen krátce před předáním moci 25. dodatek americké ústavy a usilovat o formální impeachment Donalda Trumpa, který má hlavní cíl – vyřadit ho z veřejných funkcí i do budoucna. Americkou veřejnost to bude ještě více polarizovat a obě rozbouřené skupiny Američanů od sebe ještě více vzdalovat.

Vladislav Vilímec

senátor
krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení

Štítky:
komentář