9. prosince 2020

Snižovat daně je správné, ale ne teď a tímto způsobem

(www.reflex.cz) Další kolo bouře kolem daňového balíčku, který se bohužel projednává na poslední chvíli až na sklonku roku, se odehraje v Senátu. Ani v horní komoře parlamentu není na navržené změny jednotný pohled. Právě naopak. Ten není jednotný ani v rámci ODS, která se podepsala v Poslanecké sněmovně jak pod zrušení superhrubé mzdy, tak pod výrazné slevy na poplatníka. Jaké problémy vidím v balíčku jako místopředseda hospodářského výboru Senátu, ale i jako starosta obvodu Plzeň-Slovany?

Koronavirová pandemie přinesla kvůli mnoha restrikcím zákonitě propad české ekonomiky a dá se očekávat, že situace na poli hospodářském bude velmi složitá i příští rok, protože některé „dojezdy“ krize se ještě teprve projeví. Ani to ale neznamená, že by vláda a politické strany měly pohazovat se stamiliardami z veřejných peněz sem a tam. Ani virus nemůže být záminkou k dlouhodobému zdevastování státního rozpočtu a růstu deficitu. Některé velké změny v daňovém balíčku přitom vedou k zásadnímu výpadku příjmů. Místo systémových opatření, která se měla řešit už dávno, tak přicházejí na konci roku a pod tlakem líbivé nápady. Domnívám se, že nás budou ještě hodně dlouho bolet.

Důvodem je to, že někdy se jenom politikaří, aby strany voličům předvedly svoji akčnost. K změnám, jaké vidíme v daňovém balíčku, by se obecně mělo přistupovat opatrně, s rozmyslem a s dostatečným předstihem, protože se jedná o kroky s dlouhodobým dopadem. Navíc se negativně projeví v rozpočtech státu, krajů, měst i obcí. Výpad příjmů se naoko sice u toho také řeší, ale málokdo věří tomu, že se v tomto případě pohybujeme v realitě.

Významným aktérem v tom všem je i ODS, které jsem členem. Její snaha prosadit teď úplně všechno, je pochopitelná, ale zda jí prospěje, ukáže až budoucnost. V Poslanecké sněmovně hlasuje tu s Babišovým hnutím ANO, jindy zase s Piráty. Jak se říká, účel světí prostředky. To ale není správný postup, zejména ne teď. Zde je několik vážných důvodů.

Co a kdy dělat

ODS v souvislosti s daňovým balíkem ústy předsedy Petra Fialy oznámila, že „pokračuje v tažení za nižší daně a efektivnější stát“. Naprostý souhlas, ano, to je naše politika. Je to správná politika. Ale…

Je skutečně taktické a strategické spojovat se při tak zásadních hlasováních rok před volbami i s čertem (Piráti) a ďáblem (Babiš, Okamura)? Skutečně to nakonec přinese ve volbách do Poslanecké sněmovny pro občanské demokraty další masu voličů? Nebo smetanu (pokud nějaká vůbec bude) budou lízat ostatní? Osobně to považuji za netaktické, i když se to snažíme odůvodnit pravicovým snižováním daní. Názory, že ODS u toho byla pouze „použita a využita“, mají něco do sebe.

S tvrzením, že ponechání více peněz lidem je správné, sice souhlasím, bohužel o peníze přijdou obce a kraje, které jsou zde proto, aby dělaly pro lidi to, co si občané za ponechané (vydělané) peníze nepořídí. Tak systém prostě nefunguje a fungovat ani nemůže. Protože jsem starostou městské části Plzeň-Slovany od roku 1998, mohu o tom napsat několik knih. Jedna z nich by mohla být o tom, jak dlouho trvalo, než jsme opět začali dostávat více peněz po někdejším krácení v rámci rozpočtového určení daní. Shodou okolností a vůlí voličů byla tou dobou ODS ve vládě. A mělo to na naše hospodaření v Plzni negativní a dlouhodobé dopady. Bude to podobné i teď? To bych zažít znovu nechtěl, ale zřejmě zažiji, protože zcela nahradit výpadek nebude možné. Odhadovaný výpadek z příjmů z cizích daní činí pro Plzeň 560 milionů. Nyní sněmovnou navržené zrušení superhrubé mzdy pak pro Plzeň minus 480 milionů a změny slevy na poplatníka 250 milionů.

Je chvályhodné, že ODS při všech jednáních o rozpočtu navrhovala konkrétní úspory. Ale navrhovat a umět prosadit je obrovský a zásadní rozdíl. Jistě, malý a efektivní stát, je to, po čem správně voláme a co si přejeme. Jenže je právě teď nejvhodnější čas na brutální zásahy do příjmové stránky rozpočtu? Teď, když víme, že dopady pandemie se budou nějakou dobu projevovat?

Myslím si, že i když jsou daňově změny na první pohled pozitivní, mělo se s nimi počkat. Vlajkovou lodí ODS budou přece i za rok či dva. Ano, vím, že budou sněmovní volby, ale mám oprávněnou obavu, že Babiš si jako vždy jeho „svojským“ způsobem přivlastní věci, které budou pozitivní a co se nepodaří, hodí na opozici i na vládní ČSSD.

Peníze ponechané v kapsách voličů budou pro voliče vždy peníze „od vlády“. Že tam byly ponechány i hlasy ODS pro ně podstatné nebude. Že jim ale za část chybějících peněz starosta nepostaví novou mateřskou školu, primátor neopraví základní školu a hejtman silnici, se projeví.  

Objevují se i názory, že výpadky v českém státním rozpočtu budou v příštích letech nahrazeny použitím „evropských peněz“. Z nového rozpočtu EU na roky 2021–2027 i z nového programu Next Generation EU by měl doputovat do České republiky v příštích letech zhruba bilion korun. To je bezprecedentní suma. Jenže je téměř jisté, že ji nebudeme pomocí dobrých projektů schopni celou vyčerpat. Peníze z Next Generation EU navíc nemohou jít kamkoli, ale podmiňuje je Národní plán obnovy. Ten už Babišova vláda v říjnu odeslala do Bruselu, takže příznivci Agrofertu se na další evropské dotace jistě těšit mohou. K tomu ale další zásadní otázka: Když bude ODS v příští vládě, jak se bude chovat obecně k Evropské unii a konkrétně k Evropské komisi? Bude to realistický, tedy spíše vlažný vztah, nebo kvůli penězům zaboříme hlavu hluboko do evropského písku? Budeme ve všem skákat, jak bude Brusel pískat? Budeme u toho souznít s Piráty, kteří jsou vyložení eurohujeři?

Shrnuto, sečteno, podtrženo:

Obecně snižování daní ano. Teď ale není ten nejvhodnější čas. Protože je pořád nutné držet směr menších rozpočtových schodků a deficitu (i když současná vláda na to kašle). 

Efektivnější a menší stát ano. Jen je u toho potřeba myslet na investice do oblastí, kde je potřeba naopak dát více peněz – zdravotnictví, vzdělávání, infrastruktura, digitalizace státní správy, armáda. To mohou být i základní věci do předvolebního boje na příští rok a v nich se dají využít i evropské peníze.

Přes všechny zde vznesené výhrady, míří Senát v případě daňového balíčku k nějakému kompromisu. Ale i ten kompromis bude bolet. Bude bolet i příští generace. Bude bolet kraje i obce. Mám obavu, že bude bolet i ODS.

Komentář vyšel na serveru Reflex.cz.

Lumír Aschenbrenner

senátor PČR
starosta MO Plzeň 2 Slovany