29. ledna 2019

Plzeň v Senátu

(Mladá fronta Dnes) Na programu jednání Senátu bude 30. ledna i tzv. „Daňový balíček“, který je souborem deseti právních norem z oblasti daní. Při projednávání tohoto materiálu se mi podařilo na Hospodářském výboru prosadit několik pozměňovacích návrhů. Jejich přijetí by mělo příznivý vliv na vlastní Plzeň.

Jedním z nich je změna účinnosti snížení DPH na teplo z 1. ledna 2020 na dřívější 1. červenec 2019. Hlavním důvodem je kompenzace nárůstu cen emisních povolenek, který se promítne do cen tepla. Tento návrh by měl při přijetí Senátem samozřejmě pozitivní dopad i na hospodaření Plzeňské teplárenské.

Dalším návrhem s pozitivním dopadem, tentokráte pro Plzeňský Prazdroj a jeho zákazníky, je snížení spotřební daně na pivo. Tato daň byla navýšena v roce 2010 Zákonem o stabilizaci veřejných rozpočtů. Původní dočasnost tohoto opatření vydržela až do dnešních dnů.

Přijat byl rovněž návrh na prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání elektronickou formou o jeden měsíc. Tato forma je zvýhodněna v mnoha zemích, např. ve Velké Británii, Rakousku, Belgii, Francii, Irsku. V některých zemích je možné podat daňové přiznání pouze elektronicky (Dánsko, Finsko, Nizozemí …).

Touto změnou může dojít nejen ke zrychlení celého procesu, ale i ke snížení administrativních nákladů.

Lumír Aschenbrenner

senátor za ODS za obvod Plzeň-město
starosta v městské části Plzeň-Slovany