7. března 2017

Dočkají se obce nových pravomocí v sociálních ghettech?

(ECHO24.cz) Senátoři ve středu rozhodnou o tom, zda obce budou konečně moci ovlivnit třímiliardový byznys s doplatky na bydlení a omezit rozrůstání ghett na svém území. Novela zákona o hmotné nouzi schválená v poslanecké sněmovně dává radnicím do ruky rozumný nástroj, jak to udělat. Ministryně Marksová již povolala do zbroje některé své stranické kolegy a snaží se záměr návrhu zpochybnit. Jako jeho spoluautor proto cítím potřebu veřejně vznesené obavy vyvrátit.

 
Především není pravda, že by se mělo zastavit vyplácení dávek jejich stávajícím příjemcům. Lidé, kterým byl doplatek na bydlení přiznán v minulosti, ho budou dostávat dál. Pouze se zamezí vyplácení nových doplatků novým nájemníkům. Jak to v praxi bude vypadat? Obce budou moci zažádat o vydání tzv. opatření obecné povahy, jímž se v konkrétní lokalitě vyhlašuje oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Důvodem může být třeba velká koncentrace drogově závislých lidí, trvalé rušení veřejného pořádku nebo zvýšená kriminalita. V případě, že žádosti obce následně vyhoví pověřený obecní úřad, novým nájemníkům se již doplatky vyplácet nebudou.
 
Zavádějící je tedy současně tvrzení, že opatření mohou zneužít někteří populističtí starostové, kteří budou vyloučené lokality šmahem rušit a nájemníky z bytů vyhánět. Žádný starosta nebude rozhodovat od stolu. Do rozhodovacího procesu budou zapojeny i složky policie a další orgány k tomu určené. Opatření bude proto směřovat výhradně do dlouhodobě a prokazatelně problémových míst. Do takových míst, kde spekulanti skoupili nemovitost v nevyhovujícím stavu (už dávno nejde o ubytovny) a stěhují do ní navzdory nevhodným podmínkám další a další nájemníky ze všech koutů republiky, bez jakéhokoliv vztahu k dané obci.
 
Dnes může starosta nešťastným občanům z okolí takových lokalit vyjádřit pochopení a maximálně tak navýšit počet městských policistů v ulicích. Nově alespoň iniciuje opatření, které státem dotovaný sociální turismus omezí. Možná se to někomu zdá jako krkolomné řešení, ale je výsledkem velmi podrobných diskuzí zástupců obcí s legislativci a nehrozí u něj kolize s ústavními pravidly.
 
Bral bych jediný protiargument. A to že změna v zákoně o hmotné nouzi je zbytečná, protože obchod s chudobou zastaví ucelený zákon o sociálním bydlení. Není však důvod k optimismu. Vláda si zatím neujasnila ani to, jestli chce zákonem o sociálním bydlení primárně pořídit nové bydlení lidem z vybydlených domů a ubytoven, anebo chce budovat masivní státem dotovaný sektor levných bytů pro všechny. Je paradox, že torzem zákona o sociálním bydlení se vláda bude zabývat ve stejný den jako senátoři zákonem o hmotné nouzi. Dovolím si tipovat, že norma skončí kvůli svým „kvalitám“ dříve či později v koši. Oproti tomu novela o hmotné nouzi může prakticky zlepšit život v mnoha českých obcích již příští rok.