13. ledna 2017

Sociálnímu bydlení prospějí dílčí kroky více než koaliční hádky o sporný zákon

(FORUM 24) Díky rozumnému rozhodnutí poslanecké sněmovny budou obce moci uplatnit reálný vliv na to, kam budou vypláceny doplatky na bydlení. Poslanci totiž navzdory nesouhlasu ministryně Marksové podpořili můj návrh, aby obce mohly předcházet vytváření sociálních ghett.

 
Nově budou moci zažádat o vydání tzv. opatření obecné povahy, jímž se v konkrétní lokalitě vyhlašuje oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, jako je například velká koncentrace drogově závislých lidí nebo trvalé rušení veřejného pořádku. V případě, že žádosti obce vyhoví pověřený obecní úřad, nebude už možné vyplácet do takového místa nové doplatky na bydlení.
 
Co to v praxi znamená? Především bude pro obce snazší zakročit proti spekulantům, kteří skupují nemovitosti v často nevyhovujícím stavu a stěhují do nich sociálně slabé nájemníky ze všech koutů republiky. Bez ohledu na to, kolik jich je a zda je pronajímaný prostor vůbec vhodný k bydlení. Český stát tuto praxi vytrvale dotuje a není schopný ji účinně zastavit. V mnoha obcích přitom nešťastní obyvatelé žijící v sousedství takových míst sepisují petice a tlačí na radnice, aby kritickou situaci řešily. Díky poslancům napříč politickým spektrem, kteří podpořili navržené změny, nakonec starostové dostanou do rukou účinnější nástroj a doplatky nebudou plynout do dlouhodobě problematických míst, o nichž se v obci ví. Lidí, kterým byl doplatek na bydlení již přiznán, se změna nedotkne.
 
Návrh prošel paradoxně ve chvíli, kdy se vládní koalice hádá o podobu zákona o sociálním bydlení. Tedy o normě, která by měla oblast sociálního bydlení a dávek řešit komplexně. Bohužel žádný použitelný návrh na stole pořád není. A je jedno, zda je to neschopností ministerských úředníků nebo silným vlivem spřátelených a často od reality odtržených neziskových organizací. Aktuální hlasování o zákonu o hmotné nouzi by mohlo být pro vládu návodem. Namísto hádek o sporný zákon a budování systému státních bytů by se vláda mohla konečně začít věnovat méně ambiciózním, ale o to užitečnějším krokům. Namátkou – konečně stanovit hygienické standardy bytů, zavést pořádné kontroly na ubytovnách a zamezit zneužívání dávek na bydlení.