26. října 2016

Vláda paralyzuje obce i kraje

(MF DNES) Vládní koalice prohlasovala zákon nařizující samosprávě rozpočtovou zodpovědnost. Skončí zřejmě před Ústavním soudem, protože současně neprošla změna ústavy, která by zavázala k zodpovědnému hospodaření i vládu. A tak zákon ukládající povinnosti samosprávě zůstává bez ústavní opory. Jeho dopady budou obrovské.

 
Samosprávy budou muset přijímat vyrovnané rozpočty, pokud činí celkový dluh veřejných financí 55 % vůči HDP. A nejen to. Vláda také hodlá některým obcím zadržovat zákonem garantované daňové výnosy. Půjde o obce s dluhy přesahujícími 60 % průměru ročních příjmů za poslední čtyři roky.
 
Tento ukazatel je tvrdý a nebere v potaz důvody zadlužení obecních rozpočtů, z nichž se splácí třeba úvěry na nezbytné projekty. Vláda tak dál paralyzuje chod samosprávy a omezuje její práva. Sama si přitom píše rozpočtová opatření bez zapojení veřejné kontroly. Pokud bude v tomto trendu pokračovat, bude mít brzy její nepřátelská politika vůči samosprávě viditelný dopad i na občany, kteří v daných obcích a krajích žijí. Jsem zvědavý, jak se k tomu postaví noví hejtmani zvolení za ANO. A hlavně doufám, že Senát navržené změny odmítne.
Ing. Vladislav Vilímec

poslanec PČR
krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení