12. února 2014

Neobvyklý návrh památníku. Bude z třídy Míru ranvej?

Výhody neotřelého návrhu spočívají především ve finanční nenáročnosti a originalitě

Už to vypadalo, že diskuze ohledně památníku Jana Kašpara opět utichne a nejznámější český aviatik se pocty nedočká. Vítězný návrh, téměř čtyřicetimetrový sloup s větrným rukávem, se totiž nesetkal zrovna s pozitivní odezvou a dosud není jasné, jak by byl památník financován.

Podle autora vítězného návrhu Petra Pinkase jsou spekulace o tom, že z finančních důvodů památník vůbec nevznikne, nepodložené, svou kolonku v rozpočtu města však památník stále nemá a s provedením by mohly být značné potíže.

Soutěž nelze zrušit

„Zapustit 37 metrů vysoký sloup na třídě Míru není vůbec jednoduché. Muselo by to být tak  deset až patnáct metrů do hloubky, ale tam už je vysoká hladina spodní vody. Soutěž ale nelze zrušit, takže to dopadne tak, že si necháme za 400 tisíc udělat dokumentaci a pak teprve zjistíme, jaké jsou možnosti," poznamenal předseda zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl.
Diskuzi ale znovu rozvířil zajímavý a především finančně nenáročný návrh Davida Macháčka.

Podle jeho návrhu by pomníkem byla celá plocha třídy Míru, přibližně rozsahu současné silnice a chodníků. Na těch by bylo stylizované vodorovné značení používané na skutečných ranvejích. Na východním konci u Zelené brány by byla ranvej označena opět v souladu se symbolikou skutečných přistávacích drah iniciálami Jana Kašpara a rokem jeho letu z Pardubic do Prahy – JK 1910. Pomník by navíc byl vyroben při pokládání nového povrchu třídy Miru při plánované rekonstrukci. Náklady by tak měla zvýšit pouze nutnost použít pro symbolické značky odlišný materiál.

„Náklady lze korigovat také modifikacemi základního návrhu – tedy velikostí a počtem stylizovaných značek," poznamenal autor návrhu David Macháček.
Nevýhodou však může být to, že takový pomník by byl pro pěší nevýrazný.

Originální pomník

„Originalita pomníku spočívá v tom, že celý bude viditelný pouze z výšky. Kdo ho bude chtít vidět, musí se dostat do výšky, například na ochoz Zelené brány. Právě tím, že sám musí vystoupat výš, než je běžné, vzdá Janu Kašparovi hold. Ranvej jako pomník v sobě obsahuje vše, co bylo pro Jana Kašpara typické: touhu mířit dál a výš, za obzory. Ranvej bude i pomník praktický. Nebude vyžadovat žádnou speciální údržbu, tedy ne větší, než bude běžná údržba třídy Míru. Ranvej jako pomník nebude nijak nikomu překážet, bude organickou součástí města," nechal se slyšet David Macháček.

Tento návrh prosazuje například i radní Jan Němec (TOP 09). „Zajímavost návrhu tkví i v tom, že se jedná o vodorovný pomník, který bude v bezprostředním kontaktu se životem města. Pro nápad mluví i relativně nízké pořizovací náklady," uvedl Jan Němec.

Petici proti stožáru podepsalo 1200 lidí

Vítězný návrh památníku Jana Kašpara – více než 37 metrů vysoký stožár s větrným rukávem – vzbudil v Pardubicích značnou vlnu nevole. Petici proti tomuto návrhu v prosinci minulého roku podepsalo přibližně 1200 lidí, odpůrci se snažili docílit toho, aby vítězný stožár nahradil druhý návrh v pořadí, realistická socha aviatika.
Autoři petice upozorňovali  na údajné nedostatky vítězné studie. Podle nich dostatečně nevystihuje Kašpara ani jeho úspěchy. Větrný rukáv v době aviatikových letů ještě totiž neexistoval.

Popírá genius loci

Stožár odmítl i Kašparův jediný životopisec Pavel Sviták, postavil se proti němu i historik Jiří Kotyk, předseda Společnosti Jana Kašpara v Pardubicích.
„Domnívám se, že vítězný návrh architekta Petra Pinkase popírá genius loci, tedy místo u bývalé Veselky. Vybrané místo přece mělo připomínat aviatikovo mládí a jeho první pokusy na dvoře Veselky, jak na ně vzpomínal i jeho bratranec Evžen Čihák. U objektu Magnum by přibyl jen další stožár o výšce 37 metrů, zbytečně opatřený nápisem Jan Kašpar. Navrhovaná socha aviatika kráčejícího po časové ose svého vlastního života naopak přesně respektuje historickou realitu," poznamenal v otevřeném dopisu Jiří Kotyk. Autor vítězného návrhu s těmito připomínkami nesouhlasil.

Desítky návrhů

„Názory, že památník neukazuje na osobnost Jana Kašpara nebo fakt, že větrné rukávy neexistovaly v době Kašparova letu, se mi zdají bezpředmětné a jsem rád, že tak to viděla i komise, která návrh vybrala z desítek dalších jako nejlepší," poznamenal tehdy Petr Pinkas.

zdroj: http://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/neobvykly-navrh-pamatniku-bude-z-tridy-miru-ranvej-20140211.html