24. října 2013

"Obavu z kroužkování nemám," tvrdí Radim Jirout, exposlanec a lídr kandidátky ODS

Prioritou každého pardubického politika musí být dostavba rychlostní komunikace R35, říká jednička "ódéesky" v předčasných volbách.

Hostem on­line rozhovoru Pardubického deníku byl exposlanec a lídr kandidátky ODS v Pardubickém kraji do předčasných parlamentních voleb RADIM JIROUT. Jak odpovídal na otázky čtenářů?

Na jakou oblast ve sněmovně byste se chtěl zaměřit?

Vminulém volebním období jsem působil v rozpočtovém výboru a výboru pro životní prostředí. Pokud bych byl znovu zvolen, usiloval bych o práci v těchto výborech.

Pardubický kraj je na chvostu zájmu turistů. Jak a čím byste chtěl podpořit rozvoj turistického ruchu v našem kraji?

Pardubický kraj je kraj s krásnou přírodou a s řadou historických památek. Turistický ruch je třeba podpořit zejména efektivní a účelnou propagací a kvalitní infrastrukturou.

Nebojíte se růstu radikalismu v České republice? Mám na mysli nejen chuligány na sportovních akcích, ale i v politice. Nemyslíte si, že může přijít dřív nebo později populistická strana s radikálním programem, jak tomu bylo za první republiky? ANO a Úsvit také nabízejí populistická hesla, ale zatím nejsou nebezpeční, podle mého. Jaký je váš názor?

Radikalismus, ať již pravicový, nebo levicový, vždy znamenal pro společnost latentní nebezpečí, které je třeba řešit, ale vždy je třeba se ptát po příčinách tohoto radikalismu a odpovědně s těmito příčinami pracovat a neřešit pouze následky.

Umíte se modlit?

Neumím.

Kdy by to bylo na vás, s kým byste šel do vlády?

Do vlády bych osobně šel s osvědčenými stranami s podobným programem.

Nebojíte se, že se ODS do sněmovny vůbec nedostane?

Nebojím.

Několikrát bylo zmíněno, že nespoléháte jen na poslanecký plat, chtěla bych se zeptat, kde konkrétně pracujete a o kolik jste si platově polepšil jako poslanec? Co budete dělat, pokud vás lidé nezvolí?

Pracuji jako generální ředitel ŠPVS, a. s., která zaměstnává 193 lidí. Jako poslanec jsem si platově nepolepšil. Pokud nebudu zvolen, budu dále pracovat na výše zmíněné pozici.

Jak vidíte šance ODS ve volbách?

Doufám v celostátní výsledek mezi 10 až 12 procenty. Rád bych se mýlil v pesimistickém odhadu. Počet mandátů se těžko odhaduje, bude záležet na počtu subjektů, které se do sněmovny dostanou.

Nemáte obavu z preferenčního hlasování, tedy že budete tzv. vykroužkován?

Obavu z preferenčního hlasování nemám, sám jsem byl v minulých volbách vykroužkován do Poslanecké sněmovny.

Jste generálním ředitelem v soukromé firmě. Nebojíte se případného střetu zájmů?

Střet zájmů jsem řešil již v minulém období s legislativci v Poslanecké sněmovně a žádný, ani případný konflikt nebyl nalezen.

Cestujete z Ústí nad Orlicí někdy vlakem? Je to pohodlné? Měl jste šanci něco pro Ústí udělat během svého působení v dozorčí radě Českých drah?

Z Ústí nad Orlicí jezdím vlakem velice často. Všichni, kteří odjíždějí z Ústí nad Orlicí, vědí, že to pohodlné příliš není. Doufám, že po ukončení rekonstrukce železničního uzlu v roce 2015 budou již všichni spokojeni. Za svého působení v dozorčí radě Českých drah se mi podařilo domluvit, že by od roku 2015 stavěly v Ústí nad Orlicí i vlaky vyšších kategorií. Samozřejmě si nejsem jist, že po změně vedení bude tato dohoda naplněna, ale pokud bych byl zvolen, na jejím plnění bych bezpodmínečně trval.

V čem byste chtěl regionu pomoci?

Prioritou každého pardubického politika musí být dostavba rychlostní komunikace R35, která sama o sobě znamená zlepšení konkurenceschopnosti kraje, zlepšení životního prostředí v městech a obcích, kterými stávající R35 prochází. Dále bych chtěl prosadit dostavbu stavebního stupně Přelouč, který po dostavbě stavebního stupně Děčín bude znamenat přímé spojení Pardubického kraje s přístavem Hamburk. Podporuji také další rozvoj pardubického letiště.

Neustále se mluví o úsporách, co byste řekl návrhu redukce počtu krajů? Máme na deset a půl milionu obyvatel čtrnáct krajů, není to zbytečný přepych?

Musím konstatovat, že z krajů se postupem času staly velice nákladné nefunkční molochy a osobně bych byl pro jejich redukci.

Rusko vytváří protiváhu evropskému prostoru volného obchodu, my jsme logicky součástí toho evropského, přesto bych se rád zeptal, zda vidíte prostor pro rozvoj ekonomické spolupráce mezi těmito dvěma celky s potenciálem profitu pro střední a velké firmy, nebo zda se domníváte se, že se vztahy těchto subjektů budou přiostřovat a budou ryze konkurenční? Myslíte, že je reálné, aby se k tomuto uskupení přidala Čína? A jaký dopad by to mělo na nás? Děkuji za odpověď.

Osobně bych podpořil jakoukoliv diverzifikaci našeho exportu, a to nejen směrem k zemím BRIC, ale i například k exportním trhům v Africe. Bude to znamenat větší stabilitu naší otevřené proexportní ekonomiky při balancování výpadku na jednotlivých exportních trzích.

Není směšné, když ODS bojuje proti korupci? Jak chcete přesvědčit voliče, aby vás volili po tolika kauzách?

Právě četnost kauz, které vyšetřuje Policie České republiky, ukazuje, že ODS míní boj proti korupci vážně a učinila již řadu konkrétních kroků k napravení ne vždy optimálního stavu české justice a policie. Jsem pro systém padni komu padni.

Jaké máte ambice v politice?

Mou nejbližší ambicí je obhájení poslaneckého mandátu.

Často se mluví o propojení školství a podnikatelské sféry. Co si mám pod tím představit? Pokud jste ředitelem akciové společnosti, navázal jste takovou spolupráci se školou ve vašem oboru i vy nebo o tom uvažujete?

Co se týká společnosti, kterou řídím, máme program, v němž ve spolupráci s úřadem práce zaměstnáváme absolventy.

Profilujete se jako pravičák, ale jsem-­li postižená nemocí, která má pozvolný postup a skončí nehezky, nemám mít právo včas si rozhodnout, kdy a jak odejdu z tohoto světa? Eutanazie je sporná, tomu rozumím, ale přece jen bych volila důstojný odchod před bolestivou a táhlou smrtí. Kdyby se do Parlamentu dostal zákon o eutanazii, jak byste hlasoval? Děkuji za odpověď.

Hlasoval bych pro eutanazii.

Jak chcete řešit úpadek českého učňovského školství? Budete zavírat střední odborné školy nebo regulovat gymnázia? Jak chcete děti nalákat na učňáky, aby pracovaly rukama, když se každý dneska vidí v kanceláři za počítačem nebo v roli právníka a manažera?

Jako generální ředitel akciové společnosti musím konstatovat, že úpadek nevidím pouze v učňovském školství, ale i u středoškoláků a vysokoškoláků. Střední odborné školy a gymnázia jsou v kompetenci krajů. Je tedy na nich, jak se s těmito problémy vypořádají. Jak nalákat děti na učňáky: je to koncept duálního vzdělávání, kdy studenti tráví polovinu týdne ve škole a druhou ve firmě, kde mají možnost pracovat na nejmodernějších zařízeních. V současné době již probíhá pilotní projekt, do kterého je zapojeno padesát škol a padesát firem. Dále jsme připravili daňové zvýhodnění firem, které budou spolupracovat s technickými školami formou možnosti výuky na jejich zařízení.

Co vlastně prosazuje ODS dnes v oblasti daní? Mohl byste mi jako ekonom a manažer trochu objasnit program ODS v oblasti daní? Ve světle předchozích kroků mi nějak uniká, tedy pokud vůbec nějakou daňovou politiku máte.

ODS v oblasti daní prosazuje dlouhodobou stabilitu. To znamená žádné další změny v sazbách daní. Jedinou změnu, kterou chceme prosadit, je zrušení daně z převodu nemovitostí.

Václav Klaus se odvrátil od ODS. Jaký je váš osobní názor na něj, na jeho kroky v poslední době?

Václav Klaus již není členem ODS ani jejím čestným předsedou. Jeho kroky, které činí v poslední době, mě velice mrzí.

Neměla si ODS paní Nagyovou více hlídat nebo hlídat alespoň pana Nečase? Úkolování tajných služeb není něco, co by se mělo přejít mlčením bez potrestání. Jaký je váš názor na tuto kauzu, která stála za pádem vaší vlády?

Asi nebylo v silách ODS hlídat paní Nagyovou. Teď je na orgánech činných v trestním řízení, aby případ vyšetřily a byla vznesena případná obvinění.

Vždy jsem volil ODS kromě poslední senátorské volby, kdy jsem volil proti Stříteskému z důvodu "jeho špinavého" prodeje pozemků Izraelcům v samém centru Pardubic za 300,­ Kč/m2 a prosazení AFI Paláce, čímž totálně zničil život a drobné podnikání v ulicích středu Pardubic. Opravdu jste ODS, která se distancuje od gaunerů typu Janoušků, Rittigů, Oulických, Stříteských, Klausů, Kňavů a dalších jim podobných? Děkuji za odpověď. Pokud ano, volím ODS v čele s paní Němcovou, Fialou, Stanjurou, Pospíšilem. Četl jsem si váš životopis a myslím si, že lidé jako jste vy by mohli vrátit ODS tam, kam patří, tzn. do vlády. Pokud ovšem nenavážou na praktiky a styl politiky již zmíněných gaunerů. Hodně štěstí.

ODS se již distancovala od všech těchto lidí. Výsledkem bylo i rušení některých sdružení především v Praze.