13. května 2013

Alibistické léčení krajského zdravotnictví

Petice za zachování gynekologicko-porodnického oddělení a dětského oddělení nemocnice v Litomyšli

Nejen Litomyšlí v posledních týdnech hýbe žádost/petice „Pro zachování gynekologicko-porodnického oddělení a dětského oddělení litomyšlské nemocnice“. Tato petice byla adresována na přímo Martina Netolického, hejtmana Pk a Romana Línka, radního zodpovědného za zdravotnictví.

Na Zastupitelstvu Pk dne 25.4.2013 v této souvislosti proběhla pouze informace, ze strany „zodpovědného“ p. náměstka Línka: o existenci tohoto písemného podání a že věc se řeší a že proběhlo setkání (pozn. autora: z iniciativy města  na městském úřadu Litomyšl) dne 24.4.2013  mezi vedením Pard.kraje (Netolický, Línek), předsedou představenstva krajských nemocnic (Havíř), ředitelem Litomyšlské nemocnice (Vylíčil), za účasti vedení města Litomyšl (Kortyš, Kašpar, Stříteský) - se dvěmi zástupkyněmi petičního výboru (pí Sedláčková +1), kde si přítomní sdělili svá stanoviska a údajně si i mnohé vyjasnili…  

Na zmíněném ZPk tedy víceméně jen formálně proběhle informace - v rozsahu běžné tiskové zprávy kraje prezentující – z mého pohledu jen: „účast a zájem kraje naslouchat“, bez přiznání vnitřních důvodů (neřkuli vlastních pochybení/nečinění) a bez jasných kroků kraje k řešení a nápravě.

Zkonstatováno v podstatě bylo, že „né my to“ ředitel Litomyšlské nemocnice v rámci svých kompetencí z objektivních důvodů (chybějící pediatři) rozhodl o údajně „dočasném“ ukončení dětského oddělení v Litomyšlské nemocnici k 25.4. (shodou okolností právě den jednání ZPk) a že nepodaří-li se během jednoho měsíce, tj. do 25.5., zajistit pediatry alespoň pro služby do porodnického oddělení, pak „bez vlivu kraje“ skončí i toto!

Pominu-li bonmoty kolegů zaznívající na tomto jednání ZPk, že „i ruská vojska zde byla kdysi také „dočasně““, tak se pak zamýšlím nad reálným stavem věci a jeho skutečnými důvody.

Pan ředitel nemocnice Dr.Vylíčil v dané situaci (teď v dubnu/květnu 2013) možná již opravdu nemohl konat jinak, ale učinil opravdu vše, co v zájmu Litomyšle učinit mohl?  Nevím, ptám se proto dále: kde je zodpovědnost vedení kraje? Kde jsou ty deklarované možnosti a výhody společného vedení (tzv. super-představenstva všech krajských nemocnic)? 

A hlavně: je opravdu ta shoda náhod a její časování opravdu čistě náhodná? Teprve/již  22.5.  totiž proběhne oficielní seznámení nás opozičních zastupitelů Pk s roky očekávanou a dosud utajovaný „scénář transformace“ krajských nemocnic, přičemž Rada Pk tento materiál projedná poprvé nyní ve čtvrtek 16.5.2013.

Až tam bychom se tedy měli již všichni konečně dozvědět jasné kroky pro potřebné ozdravení našeho churavějícího regionálního zdravotnictví, včetně těch bolestivých a nepopulárních….

 

Dnes to tedy nemohu vědět (protože je to stále pány experty ze super-představenstva, v koordinaci pana náměstka Línka, stále pečlivě tajeno), ale očekávám, že výše zmíněné rozhodnutí ředitele Litomyšlské nemocnice „jakoby souhrou okolností“ přesně zapadne do karet a záměrů současných představitelů kraje.

Pan řed.MUDr.Vylíčil tedy, ať už koordinovaně či nekoordinovaně,  „svým“ rozhodnutím dle mého názoru  hrdinsky „přikryl“ tento nepopulární krok svým vlastním jménem. Co víc si mohou „zodpovědní“ politici na kraji  vlastně přát. Možná více takto loajálních ředitelů Vylíčilů – obdobně v manipulovaných do obdobné „objektivní“ situace, ale to nám té zdravotnické péče v regionu brzy asi moc nezůstane. Budoucí trajektorie Litomyšle je myslím bohužel již nyní zjevná ….  

 

Kromě (ne)řešení podstaty situace nastalé v Litomyšlské nemocnici z pozice a v „zodpovědnosti“ kraje, mě jako krajského zastupitele, ale každopádně zajímá i řádné vypořádání související veřejné žádosti/petice – např. projednání a komunikace problému s veřejností, petičním výborem, v radě či ZPk, atd.

Dle mých informací se za „petici“ postavilo přes 5,5 tisíc lidí, obsahovala celkem 261 listů s podpisy. Sběr podpisů probíhal v období březen/duben. Tzn. to přeci nelze brát na lehkou váhu a odpovědět nějakým zjednodušeně líbivým jednostranným tiskovým prohlášením!