21. září 2012

Je správné šetřit na ochraně veřejného zdraví?

Reakce na článek MF Dnes 21.9. „Tajná nemocnice v Těchoníně je drahá. Hrozí jí uzavření"

Hrozící uzavření specializované laboratoře pro ochranu veřejného zdraví v Těchoníně mě opravdu znepokojuje. V době, kdy se snižuje rozsah péče ve zdravotnických zařízeních, vidím rušení takto unikátního střediska jako ohrožení zdraví našich občanů.

Ve světě se stává stále populárnějším cestování do exotických zemí a tomuto trendu se nevyhýbá ani Česká republika. Navíc zahraniční mise českých vojáků, kterým především toto centrum slouží, jsou stále aktuálním tématem.

České republice se naštěstí vyhýbají hrozby typu antraxových obálek. V tomto smyslu ovšem nesmíme zapomenout na riziko vzniku a použití biologických zbraní. Násilné použití mikroorganismů ale není jedinou hrozbou, vzpomeňme si na virus prasečí chřipky. I v takových případech je využití specializované laboratoře typu BSL 4 více než užitečné.

Podle mě není řešením hledat úspory v rušení specializovaných pracovišť, která jsou funkční, plně vybavená a připravená k použití. Řešením je nalézt dostupné prostředky pro jejich financování. Na to by se měla Armáda ČR zaměřit. V naší zemi máme mnoho odborníků, kteří se mohou podílet na plánu využití např. k výzkumným účelům.

 

Fakta:

Jedná se o jedinou laboratoř v ČR, která vyhovuje požadavkům pro laboratoř na nejvyšší úrovni stupně biologického zabezpečení BSL 4. Tyto laboratoře jsou unikátními zařízeními poskytujícími péči v ochraně veřejného zdraví se speciálně vycvičeným personálem. Centrum biologické ochrany v Těchoníně slouží pro vojáky vracející se z misí z epidemiologicky rizikových oblastí, ale i k výcviku a školení specialistů v rámci NATO. Zařízení je připraveno pro případy, kdy vznikne podezření na infekci, pro kterou nejsou doposud dostupné účinné léčebné postupy či účinná vakcinace (např. virus Ebola, Marburg či původce SARS). 

Ing. Jiří Janků

předseda oblastního sdružení