25. srpna 2022

Denně vidím spojení ANO a SPD. Jsme povinni zabránit jejich návratu do vlády

(FORUM 24) Ministr financí Zbyněk Stanjura připustil v rozhovoru pro deník FORUM 24, že by koalice SPOLU mohla v prezidentských volbách podpořit nějakého dnes již známého kandidáta. Zároveň popsal, co se podařilo v otázce deagrofertizace státu, a odmítl, že by tzv. mimořádná daň z neočekávaného zisku byla v rozporu se sliby nezvyšovat daně.

Vaše vláda před nástupem hodně hovořila o tom, že se bude zabývat tzv. deagrofertizací státu. Jak je to na ministerstvu financí?

Já mám za osm měsíců tým, se kterým jsem spolupracovat chtěl, mnohé lidi jsem za tu dobu poznal pracovně blíže, jsem v zásadě mile překvapen profesionalitou. Úřad musí být profesionální. Když přijde pravicová vláda, bude snižovat daně, když levicová, bude je zvyšovat. Ale musí to umět napsat a poskytnout všechny informace. Že všechno není tak, jak bych si představoval, to je normální. Moje dlouhodobá zkušenost je, že je na začátku třeba nastavit si kritéria a říct, co očekávám. Já očekávám jejich profesionální názor. Dopředu nikomu neříkám, že má být pro nebo proti.

Že máme jako vláda v tomto směru co dohánět? To je pravda. Je to individuální úřad od úřadu. Potřebujeme k tomu dodělat služební zákon. Ne proto, abychom na některá místa dosadili svoje lidi, ale aby ti, kteří se na nějaké místo dostali právě jen kvůli své loajalitě ke konkrétnímu politickému hnutí, neměli místo jisté do důchodu. To je celé. Pokud se bude jednou za pět let o místo soutěžit, nikdo nemůže být proti. Ředitelé škol obhajují. Politici obhajují. Funkce jsou běžně na dobu určitou.

Asi to souvisí ale i s důvěrou ve stát, o které jste mluvil. Když občané vidí rozhodnutí typu reklama na Čapím hnízdě, to je také problém.

Naprosto s vámi souhlasím. To jsou signální věci. Ale jaké máme jako členové vlády možnosti, pokud nechceme být stejní jako naši předchůdci? Já jsem je využil. Zadal jsem finanční správě, aby mi dala časový sled událostí. Nemohu nikomu říkat, jak má rozhodnout, ale mohu dostat informaci, kdy se na úředníky obrátila policie, kdy obdržela podklady, zda byly dostatečné… Toto pro mě chystají, abych zjistil, zda finanční správa postupovala nestranně a profesionálně. Ale žádný politik nesmí finanční správě říkat, jak má rozhodnout.

Co si o případu myslíte vy?

Že ten případ je podivný a že experti na daňové právo říkají, že by to v jiném případě bylo dávno odsouzené, to je pravda. Uvidíme, jak to dopadne, tento případ ještě neskončil. Nemám důvod nevěřit těm, kteří tomu rozumí, jako je senátor Tomáš Goláň, který se v této oblasti dlouhodobě úspěšně angažoval. Jeho názor je velmi důležitý, protože může případy porovnávat. Vláda ale nemůže institucím nařizovat postupy. Jde o nestrannost, ne o nezávislost, protože my jako vláda neseme zodpovědnost. I za to, pokud voliči mají pocit, že finanční správa nebo policie někomu fandí.

Ze strany opozice probíhá poměrně ostrá kampaň, ať už v obytňáku, na sociálních sítích nebo jinde. Jak to vnímáte?

Mně by souboj s opozicí nevadil, kdybychom se byli schopni shodnout na faktech a pak se dohadovali o tom, kdo má lepší řešení. Pokud se v kampani používají lži, účelové dezinterpretace a poštvávání jedné skupiny lidí proti druhé, je to faul a myslím, že si to nemáme nechat líbit. Musíme vysvětlovat. Je tu věčná debata o tom, zda má být kampaň pozitivní nebo negativní, já si myslím, že negativní kampaň je součástí každého úspěchu.

Máte nějaký příklad?

Vyplatilo se nám to loni. Vedl jsem volební štáb ODS a SPOLU a pořád jsem poslouchal: Přestaňte s tím Antibabišem. Ale opak byl pravdou. My jsme volby vyhráli právě proto, že jsme voličům slíbili, že Babiše nepustíme k moci, změníme stát a nedovolíme, aby se tu pokračovalo jako doposud. Podívejte se, kolik komentátorů říkalo, že je to chyba, že máme být pozitivní nebo že máme vyměnit předsedu. Když nás tito kritizují, nezapomínám na to, co říkali dříve. Člověk má dělat to, co cítí, že je dobře, ne podle toho, zda je to populární nebo ne. Dnes a denně vidím ve Sněmovně spojení ANO a SPD. Ještě před pár lety by řekli, že to není pravda, ale dnes postupují ruku v ruce, vidíme, jak si ladí postupy. Proč ne, to je legitimní součást opoziční práce, jen na to musíme upozorňovat. Takhle to je, pozor. Naši voliči toto nechtějí. A naší největší odpovědností je nepřipustit návrat těchto stran do vedení země. Jsme povinni udržet většinu a dělat takovou politiku, aby nebyl důvod měnit vládu. S tím souvisí i lepší komunikace kroků, které děláme.

Také s tím ale souvisí, aby Andrej Babiš nebo někdo další z hnutí ANO nezasedl na Pražském hradě.

Ano. To máte jako každé volby. Teď jsou tu komunální volby, které jsou důležité, a to nejen v Praze, kam se logicky upírá největší pozornost. Volí se třetina Senátu, kde v tuto chvíli máme většinu. Myslím, že teď ji obhájíme, ale musíme nad tím přemýšlet z hlediska šesti let. A pak v lednu prezidentské volby.

Je ještě nějaká naděje, že vláda nebo koalice SPOLU postaví svého kandidáta?

Naděje je určitě.

A pravděpodobnost?

Nebudu ji odhadovat. Naši voliči, minimálně koalice SPOLU, očekávají, že když nikoho nepostavíme, tak někoho podpoříme. Nemůžeme se tvářit, že nás se volba netýká. V takovém případě by bylo dobře, kdyby někoho podpořila celá vládní koalice. Pokud bychom přece jen našli vlastního kandidáta, neumím si představit dva kandidáty z vládního tábora, to spíše to, že dvě koalice podpoří různé kandidáty. Ale není příliš velká pravděpodobnost, že by pět vládních stran postavilo někoho, o kom se dnes neví, že by kandidoval. Čas hraje proti nám. Známe sice kandidáty třeba z Polska nebo ze Slovenska, kteří nebyli známí, ale o to delší kampaň musela být. Kandidát navíc musí objet zemi. Billboardy jsou velmi důležité, i sociální sítě, ale bez osobní kampaně to nejde.

V jak velkém rozporu je slib nezvyšovat daně a zároveň zavedení daně z neočekávaného zisku?

Podle mě v žádném. Za prvé je to mimořádná daň. Pokud o ní rozhodneme, bude to na přechodnou dobu.

Budou to tři sektory?

Zvažujeme maximálně tři. Může být jeden, dva, maximálně tři. Každé řešení má svá rizika, proto o tom debatujeme. Nebýt vysoké inflace, vysokých cen energií a války na Ukrajině, žádnou windfall tax neřešíme. Navíc jsme daně v jiných ohledech snížili. Pokud to ale zavedeme, bude se to týkat nižších desítek firem, jestli vůbec. Klasický český podnikatel, malá firma, střední firma, to je úplně mimo ně. A co je důležité? Pokud to zavedeme a budou mimořádné příjmy, musíme je použít na mimořádné výdaje. Ne na běžné. Pokud by byl výnos padesát miliard a na pomoc s energiemi příští rok dáme padesát miliard, to je ten účel. Pevně věřím, že se ceny energií vrátí do normálu. A pak nebudou mimořádné zisky, ani mimořádné výdaje.

Druhá část rozhovoru o cenách energií, vládní pomoci a komunikaci s veřejností vychází v Týdeníku FORUM.

(Autor: Johana Hovorková)

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR