6. prosince 2013

ANO, ČSSD a další schválili nejvyšší výdaje v historii, ODS chtěla schodek snížit

Poslanci Občanské demokratické strany v pátek předložili pozměňovací návrhy státního rozpočtu, které by snížily plánované zadlužování České republiky v příštím roce o 13 miliard korun. Po přijetí návrhů ODS by tak schodek klesl z Rusnokovou vládou plánovaných 112 miliard na 99 miliard korun.

Sněmovna nakonec schválila rozpočet s historicky nejvyššími výdaji 1 bilion 211 miliard. Celých 112 miliard si státní kasa bude muset půjčit.

„Naše návrhy nejsou nijak revoluční, nejsou nijak nesplnitelné. Podle mého názoru je možné je podpořit i z jiných poslaneckých klubů. Projednáváme totiž státní rozpočet, ke kterému se nikdo nehlásí,“ zdůraznil Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. „Rozpočet předkládala vláda bez důvěry, bez kontroly, která nikdy nečelila interpelacím. Proto jsme dali i poslancům vznikající vládní koalice možnost přihlásit se k šetrnému hospodaření a k tomu, aby měli dostatek času si rozpočet o několika tisících stranách nastudovat v běžných lhůtách tak, aby se o něm hlasovalo během ledna,“ dodal Zbyněk Stanjura.

Vzhledem k tomu, že Sněmovna pozměňovací návrhy ODS odmítla, poslanci Občanské demokratické strany pro rozpočet nehlasovali. „Zásadní je to, že i když rozpočet předpokládá mimořádně vysoké příjmy, přesto zvyšuje schodek, zatímco všechny rozpočty v minulých letech každý rok schodek snižovaly,“ říká Adolf Beznoska, člen rozpočtového výboru Sněmovny. „Kromě toho rozpočet obsahuje řadu vnitřních chyb, jako je omezení investic a snížení nákladů na vědu a výzkum, ke kterým se jistě vrátíme ve druhém čtení,“ uzavírá Beznoska.