29. listopadu 2023

ODS: Vracíme Českou republiku do období odpovědné rozpočtové politiky, státní rozpočet ve Sněmovně míří do cílové rovinky

(www.ods.cz) Poslanci ve třetím čtení projednávají státní rozpočet na příští rok. Poprvé od roku 2016 klesají celkové výdaje státního rozpočtu o jednatřicet miliard korun, a i přesto investice dosahují třetí nejvyšší úrovně v historii, kdy tvoří zhruba devět procent z celkových výdajů. Vláda i nadále pokračuje v klíčovém předvolebním slibu - konsoliduje veřejné finance a rapidně zpomaluje tempo zadlužování. Vracíme Českou republiku do období odpovědné rozpočtové politiky.

„Návrhem rozpočtu vracíme Českou republiku do mantinelů plnění maastrichtských kritérií. Příští rok odhadujeme schodek veřejných financí na 2,2 procenta HDP. V porovnání s letošním rokem, kdy činil 3,6 procenta, jde o výrazný posun dolů. Zároveň poprvé od roku 2016 klesají celkové výdaje státního rozpočtu o 31 miliard korun, což představuje procentuální snížení o 1,4 procenta. I přesto investice dosahují třetí nejvyšší úrovně v historii, a tvoří zhruba 9 procent z celkových výdajů. Zároveň zachováváme výdaje na vědu, výzkum a inovace. V návrhu rozpočtu je zohledněn i náš závazek investovat 2 procenta HDP na obranu,” říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Vláda pokračuje v konsolidaci veřejných financí, což byl klíčový slib, který jsme dávali před volbami. Aktuální čísla jsou naprosto jasná: rapidně jsme zpomalili tempo zadlužování a vracíme naši zemi do období odpovědné rozpočtové politiky,” dodává Zbyněk Stanjura.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR