14. února 2023

Nový kosmický program IRIS² umožní evropským zemím autonomní internetové připojení

(www.ods.cz) Plénum Evropského parlamentu dnes jasnou většinou schválilo nový kosmický program EU pro bezpečnou konektivitu IRIS² dojednaný za českého předsednictví.

Jde o další důležitý dílek do mozaiky evropských vesmírných projektů. Jsem rád, že se nám podařilo posílit vliv agentury pro kosmický program EUSPA, sídlící v Praze, a také pojistit zapojení šikovných českých firem," zhodnotil program Evžen Tošenovský, který se na úspěšném vyjednávání podílel z pozice stínového zpravodaje za skupinu Evropských konzervativců a reformistů.

Ruská invaze na Ukrajině jasně ukázala, že Evropa potřebuje vlastní konstelaci satelitů pro bezpečnou internetovou komunikaci," dodal Tošenovský.

Program IRIS² je složený ze dvou částí. První spočívá v celosvětovém pokrytí internetem z kosmu, tedy jakousi obdobu amerického projektu Starlink; ta bude provozována soukromým koncesionářem. Druhá veřejnoprávní část umožní globální šifrované připojení pro členské státy a instituce EU, například pro ambasády nebo humanitární a mírotvorné operace.

Europoslanec Tošenovský v této souvislosti vysoce ocenil spolupráci se zpravodajem návrhu Christophem Grudlerem a s týmem Stálého zastoupení v čele s velvyslancem Jaroslavem Zajíčkem a Ministerstvem dopravy, které má v ČR kosmické aktivity na starosti.