24. září 2022

Koalice SPOLU uspěla v komunálních volbách a udělala důležitý krok k posílení v Senátu

(www.ods.cz) Předsedové koalice SPOLU Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka poděkovali občanům za podporu, kterou koalici vyjádřili v senátních a komunálních volbách. Také ocenili, že si voliči nenechali vnutit tezi opozice o referendu o vládě a ocenili práci koaličních stran. Občany zároveň vyzvali, aby přišli k volbám i příští týden a ve druhém kole senátních voleb podpořili kandidáty koalice SPOLU do horní komory.

„V první řadě chci poděkovat voličům za to, že přišli k volbám, obzvlášť pak těm, kteří podpořili zástupce koalice SPOLU. Přestože letošní kampaň byla jednou z nejvyhrocenějších, voliči dokázali naši práci ve městech, obcích i Senátu ocenit. Výsledky prvního kola senátních voleb jsou silným, velkým a důležitým krokem k tomu, aby se nám povedlo udržet, či spíše posílit stávající většinu v horní komoře Parlamentu a já bych chtěl poprosit všechny voliče, aby nám pomohli tuto skvělou výchozí pozici příští týden proměnit ve vítězství. Uspěli jsme také ve volbách do měst a obcí, kde jsme oproti minulým volbám výrazně posílili. V krajských městech jsme všude posílili. Držíme aktuálně první místo v Praze, Brně, Českých Budějovicích a také v Plzni. Naši voliči si zkrátka nenechali vnutit tezi o jakémsi referendu o vládě a naopak naši práci ocenili a já jim za to děkuji,“ uvedl předseda ODS a předseda vlády ČR Petr Fiala.

„Nejdříve chci poděkovat všem, kteří si nenechali ujít příležitost rozhodovat o tom, jací zastupitelé budou v dalších letech jejich město nebo obec spravovat. Děkuji voličům, že si nenechali ujít příležitost, která není samozřejmá. V mnoha státech na světě bohužel lidé nemají možnost se svobodných a demokratických voleb zúčastnit. Voliče bych ráda vyzvala, aby přišli podpořit senátní kandidáty koalice SPOLU i do druhého kola. Nenechte si ujít příležitost, kdo vás bude v Senátu zastupovat. Dosavadní výsledek považuji za velmi dobrý. Lidé ocenili práci zastupitelů a starostů, kteří v minulém období pro své občany pracovali. V letošních volbách vnímám, že se voliči rozhodovali mezi kompetencí a populismem. A jsem ráda, že ta kompetence má stále navrch, byť se populisté snaží, seč mohou,“ zhodnotila předběžné výsledky voleb předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Rád bych poděkoval všem voličům, kteří přišli k volbám a zvláště těm, kteří podpořili naše kandidáty. Chtěl bych také poděkovat našim komunálním i senátním kandidátům a všem, kteří pomáhali s kampaní. Je za nimi hodně práce, čehož si velmi vážím. Z pohledu koalice SPOLU se opět ukázalo, že tato spolupráce má smysl,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„KDU-ČSL zůstává nadále nejsilnější stranou na komunální úrovni. Máme nejvíce mandátů ze všech parlamentních stran a máme také dvojnásobný počet mandátů oproti součtu za strany ANO a SPD. Není tedy pravdou, že by ANO bylo vítězem voleb. Nyní je velmi důležité podpořit naše senátní kandidáty i ve druhém kole voleb, kde se teprve rozhodne, jaký bude výsledek. Doufám, že zde zvítězí demokratičtí kandidáti a horní komora si udrží statut pojistky demokracie,“ dodal Jurečka.