30. května 2022

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl poslanec Jakub Janda.

Celou debatu s Jakubem Jandou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jedním z důvodů medailového úspěchu české reprezentace na šampionátu byl podle trenéra Kariho Jalonena příjezd Davida Pastrňáka. Ocenil energii a pozitivní přístup střelce Bostonu, který hattrickem v nedělním utkání pomohl k výhře 8:4.

Kari JALONEN, trenér české hokejové reprezentace:
Všichni víme, jak dobrý je to hráč, ale jeho úsměv a pozitivní přístup, které přinesl do šatny, byly klíčem k tomu, že jsme teď zde.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Podle Kariho Jalonena stála za úspěchem v Tampere tvrdá práce celého týmu. Dvaašedesátiletý kouč věří, že medailový výsledek pomůže celému českému hokeji a taky návratu jeho úspěšných časů.

Kari JALONEN, trenér české hokejové reprezentace:
Musím udělat hlubokou analýzu naší hry a samozřejmě hry soupeřů. O tyto analýzy se pak podělím i s trenéry juniorských reprezentací do 20, 18, 19 a 16 let, aby porozuměli tomu, kde se teď nacházíme, a abychom se mohli posunout na dalším šampionátu na vyšší úroveň.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Toto téma rozebereme s první trojicí hostů Událostí, komentářů, jimiž jsou Petr Gazdík, ministr školství, mládeže tělovýchovy. Dobrý večer.

Petr GAZDÍK, ministr školství a místopředseda hnutí /STAN/:
Hezký dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tady ve studiu vítám 2 bývalé sportovce, ne bývalé, sportovce stále ale 2 bývalé vrcholové sportovce.
Jakub Janda, předseda podvýboru pro sport Poslanecké sněmovny, poslanec za ODS. A Tomáš Vlasák, bývalý hokejový reprezentant, pánové, i vám dobrý večer.

Jakub JANDA, poslanec, předseda podvýboru pro sport PS PČR /ODS/:
Dobrý večer.

Tomáš VLASÁK, bývalý hokejový reprezentant:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane ministře, ta včerejší zpráva je nejenom o - když použil tuto ošklivou českou vazbu - o třetím místě, ale taky o tom, že český hokej nic podobného 10 let nezažil. Tak, co by se mělo stát, aby se tahle ta výjimka stala pravidlem a Česko zase patřilo do světové špičky?

Petr GAZDÍK, ministr školství a místopředseda hnutí /STAN/:
Já bych především chtěl pogratulovat našim hokejistům, protože ten tým předvedl úžasný výkon. Je evidentní, že je za tím skvělá příprava. Já jim k tomu gratuluji. A děkuju všem, kteří fandili našemu sportu. Co by se mělo dál stát? Český hokej skutečně po 10 letech je to výrazný úspěch a hokej bohužel není úplně masový sport, protože vyžaduje značné úsilí zejména od rodičů, vyžaduje blízkost ledové plochy, zimního stadionu, který úplně není všude. A to, co by se mělo stát, je kvalitní podpora, propojování sportu na základních školách společně s trenéry tak, abychom, řekněme, rodičům, kteří mají talentované děti se snažili trochu ulevit. Vznik sportovních tříd. A hlavně úspěch v hokeji není jenom o medaili na mistrovství, ale také o úspěších našich hráčů v různých světových ligách, v zámořské NHL. Ten úspěch je také v tom, kolik máme kvalitních trenérů, takže česká hokejová příprava musí dostat systém a postupovat postupně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tohle, co jste zmínil, ale není nic nového. O tom se mluví dlouhodobě, kde je potřeba věci zlepšit. Mě by zajímalo, jestli náhodou teď českou společnost a politiky možná přímo neuchlácholí tahle medaile z mistrovství světa, jakkoliv samozřejmě je to výrazný úspěch po tak dlouhé době, a zase se vlastně všechno nevrátí do těch starých kolejí?

Petr GAZDÍK, ministr školství a místopředseda hnutí /STAN/:
Určitě neuchlácholí, protože to není jenom o hokeji, to je obecně o sportu. Už zimní olympiáda v Číně znamenala ne úplně velký úspěch a je evidentní, že v posledních letech jsme zaváhali. Příliš tomu nepomohl bohužel ani vznik Národní sportovní agentury, od které jsme si mnohé slibovali a její výsledky, rozdělování podpor, a to, co se tam dělo v minulých dvou letech, je přinejmenším sporné. Takže my s kolegy
poslanci, my té skupině říkáme Koaliční desítka a společně připravujeme nový návrh zákona o podpoře sportu. V těchto dnech jej finalizujeme a v nejbližších týdnech ten zákon předložíme Sněmovně a vládě k projednání.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
My se k tomu dostaneme za chvilku k téhle té novele ještě. Pánové tady ve studiu, je tohle to náhoda nebo naděje na další úspěšné období, pane Jando?


Jakub JANDA, poslanec, předseda podvýboru pro sport PS PČR /ODS/:
Určitě je to do příštích let veliká psychická podpora pro naše hokejisty. Já bych to nebral jako náhodu, je za tím spousta úsilí. Už jak tady zmínil pan ministr, bohužel náš sport celkově, nejen hokej, je na velkém ústupu a my se snažíme dělat všechno pro to, abychom se vrátili na přední pozice nejen v hokeji, ale i v dalších sportech. Protože když si vezmeme, co se dělo tady ve sportu v minulosti, tak vlastně z kolektivních sportů těch medailí moc nemáme nebo nemáme veškeré žádné až na výjimku na včerejšek. A většinou medaile jsme vozili z individuálních soutěží a dá se říct, že tito sportovci, kteří ty medaile vozili, tak byli takzvaně mimo systém. Takže my tady musíme opravdu nastavit ten systém, aby český sport začal zas fungovat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
V čem konkrétně tenhle ten úspěch může být odražením se od toho dna, pokud to dnem vůbec tedy lze nazvat?


Jakub JANDA, poslanec, předseda podvýboru pro sport PS PČR /ODS/:
Já si nemyslím, že bychom byli úplně na dně. Samozřejmě bylo to čekání na medaili v hokeji asi nejdelší v historii českého hokeje. Výsledky jsme podávali, ale bohužel chyběl nám vždycky ten krůček k té medaili. My dneska musíme začít pracovat opravdu odspodu. Musíme začít od dětí a investovat hlavně do té mládeže, aby ten sport se hnul opravdu kupředu. A není to jenom o mládeží. Je to jak o výchově sportovních talentů, tak i o výchově trenérů.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Vlasáku, vy jste mluvil v jednom z těch prvních rozhovorů nebo reakcí na tento úspěch o tom, že se sešla bezvadná parta a zároveň také, že se sešli bezvadní hráči. Tak to není úplně jako systémové řešení toho, jak na tom stavět dále. Co tedy po tomhle tom úspěchu by měl podle vás následovat?

Tomáš VLASÁK, bývalý hokejový reprezentant:
Přesně, jak už to několikrát zaznělo, musíme dostat systém, musíme dostat, a to by tenhle úspěch mohl k tomu právě pomoc, dostat zase mladý kluky k tomu hokeji, protože co si pamatuju já, samozřejmě, když jsem byl malej kluk a viděl jsem mistrovství světa v pětaosmdesátém a viděl jsem Jirku Šejbu, Jirku Lálu a jiný, tak samozřejmě já už jsem u hokeje byl, ale ve mně to vzbudilo obrovský nadšení a prostě chuť reprezentovat nebo chuť prostě dělat hokej. A chodili jsme za barák a na tyhlety hráče jsme si hráli. Takže to si myslím, že tohle může pomoct hlavně v tom, že ty mladý kluky můžeme zase přivézt zpátky, protože, co jsme měli možnost teď dělat nábory, tak těch kluků nám moc opravdu nechodilo.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ten sport je drahý, je možná pro mnoho nedostupný nebo hůř dostupný, než dejme tomu florbal jako velký konkurent u nás. Může se mezi dětmi nějak vybudit zájem? Vy jste zmínil ten důvod toho, proč jste vy začal hrát hokej v tom pětaosmdesátém nebo po pětaosmdesátém. Mě by zajímalo, co konkrétně může tenhle konkrétní bronzový úspěch znamenat, co se zájmu lidí týče a pak se budeme bavit o tom, co s tím zájmem dělat dál.

Tomáš VLASÁK, bývalý hokejový reprezentant:
Určitě, protože vždycky, když se nějaká ta medaile objeví, a teď dám příklad Krpálka v judu, tak jsme zaznamenali, kolik dětí přišlo k tomuhle sportu. Takže pro to je to určitě dobrý. No samozřejmě tady už se o tom mluvilo, prostě udělat systém. Já jsem třeba navrhoval kdysi Filipu Pešánovi, aby se udělalo nějaký sympozium, kde by byli pozvaný trenéři mládeže, trenéři vrcholovýho sportu a vybral se nějakej směr, kterým se ten, konkrétně ten hokej bude od mládeže ubírat. A to si myslím, že před x lety udělali Švédi a že bysme to měli udělat my, vybrat systém, nebo nastavit ten systém, abysme ty děti k tomu hokeji nebo obecně k tomu sportu dostali, aby je to bavilo. A potom samozřejmě v určitý chvíli, když už se dá se říct láme ten chleba a ta radost z toho sportu se mění v tu dřinu, tak tam už potom, abysme měli vyselektovat ty talenty a ty kluky, o kterých jsme přesvědčeni, že to budou jednou a takovýhle borci jako je třeba Pasta.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme se podívat teď čistě číselně na to, jak si Česko stojí. Statisticky to není zas tak velký problém, jak by možná mohlo vypadat z té debaty, která tomu předchází. Tohle jsou jednotlivé státy, včetně nástupnických států, proto je tady Rusko a Sovětský svaz, Česko a Československo. Česko se viděno tedy statisticky právem počítá k hokejovým velmocem. Na mistrovství světa má jako nástupnický stát Československa na svém kontě celkem 12 zlatých medailí, což ho řadí hned 2 nejúspěšnější reprezentační týmy světa Kanadu a Rusko, respektive Sovětský svaz, jak už jsem řekl. Zlatá éra českého hokeje přišla v závěru devadesátých let, mimo jiné také s Tomášem Vlasákem. Předznamenal ji titul mistrů světa ve Vídni v roce 1996. A o 2 roky později následoval dnes už legendární olympijský triumf v Naganu. A v letech 1999-2001 vyhráli čeští hokejisté 3× po sobě mistrovství světa. Po neúspěšných posledních 10 letech se Česko ziskem bronzové medaile na šampionátu posunulo v žebříčku mezinárodní federace na páté místo. Tak, tolik tedy statistika. Pojďme se podívat dále zpátky za panem ministrem. Slyšeli jsme tady od Tomáše Vlasáka recept, který spočíval zejména tedy v té práci s trenéry, změně přístupu a tak. Mě by zajímalo, zda vidíte tady tu trajektorii z obou stran, tzn. seshora, co se státu týče i zespoda, co se přístupů trenérů týče, přístupu rodičů samozřejmě také týče a kdyby se tyhle dva směry měly potkat, pane ministře?

Petr GAZDÍK, ministr školství a místopředseda hnutí /STAN/:
Víte, ve školství i ve sportu jsou strašně důležité a v tom s kolegou Vlasákem souhlasím, jsou důležité vzory a myslím, že i toto mistrovství a ta bronzová medaile může teď hokeji pomoct. Výsledky samozřejmě uvidíme mnohem později. To, co je ale důležité, tak fenoménem v současné době zejména v hokeji je Finsko. Když se podíváte na ten finský systém a finskou cestu, tak oni jdou směrem, že se rozhodli pro to, jak ten systém má vypadat, shodli se na tom a za tím jdou, ať jsou úspěšní nebo neúspěšní a ono to časem přinese výsledky. My se tak trochu pohybujeme ode zdi ke zdi. Občas jdeme tím směrem, občas jiným směrem, občas podporujeme to, občas ono. Do toho vznikne Národní sportovní agentura, do toho podporujeme i nepodporujeme školní sport. Takže za mě ten systém je podpora školního sportu, více trenérů do škol, podpora rodičů, kteří se vlastně svým dětem v tomto velmi obětují, protože pro rodinu takový talentovaný hráč jako žák znamená mnohé přizpůsobení rodinného programu právě jeho koníčku hokeji. A pak jasný systém toho, jak ti talentovaní žáci, případně dorostenci, jak budou dále pokračovat, a to už na té vrcholové úrovni. Na tom systému se musíme domluvit a pak jej prosazovat roky. A já věřím, že to přinese výsledky.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
K tomu systému a k roli Národní sportovní agentury se samozřejmě hned dostaneme. Slibuji to už podruhé, tak ten slib už teď nemůžu porušit. Ale pane ministře, bude dost peněz na hokej i v době roků hubených, řekněme?

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já myslím, že ano, ale to je o celkové strategii sportu. Já bych nechtěl slibovat, že budou peníze jenom na hokej, protože hokej, jak jsem říkal na začátku, není úplně masový sport. My musíme podporovat ty sporty, ve kterých jsme úspěšní, ale nesmíme také zapomínat na sporty, které jsou masovější, které vedou k pohybovým aktivitám, zvláště teď po covidu. Mládež a děti trpí nedostatkem pohybu a my se musíme snažit o to, aby se děti především hýbaly. Av z toho pohybu dětí budou vznikat ti talentovaní žáci a dorostenci, kteří pak v mnoha sportech, nejenom v hokeji, budou úspěšní.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane
poslanče, je znakem současného stavu českého hokeje také to, že ten bronz musel vykoučovat zahraniční trenér?

Jakub JANDA, poslanec, předseda podvýboru pro sport PS PČR /ODS/:
Já bych to neviděl zase tak špatně, protože s finským trenérem přišel takový nový život do našeho hokeje. Já bych to vůbec nechtěl říkat, že my tady nemáme kvalitní trenéry. My určitě máme spoustu kvalitních hokejových trenérů, kteří by tam mohli sedět, ale chtělo to nějaké oživení. A vidíme, že tady tento krok Českého hokejového svazu se vydal správným směrem a díky tomu máme i tu medaili. Takže tady toto beru jako posílení správným směrem. A co se týká i jiných sportů, je tady spousta českých tradiční nebo spousta sportů, které jsou tradiční a trénují to zahraniční trenéři. Takže tady v tom já žádný problém absolutně nevidím.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Vlasáku, vy to znáte z kabiny přímo, tak jak důležitá je osobnost trenéra a zdá se, to je otázka, ne že bych vás chtěl ponoukat přímo k odpovědi konkrétní, ale zdá se, že ten nový přístup skutečně přinesl nový vítr a novou medaili, kterou jsme tady 10 let neviděli. Lišil se přístup kouče Jalonena v něčem konkrétním, viditelným, možná kromě toho optimistického přístupu, který byl vidět na různých tiskových konferencích a tak, co skutečně mohlo tu reprezentaci posunout nějak dál?

Tomáš VLASÁK, bývalý hokejový reprezentant:
Samozřejmě, abych na tohle konkrétně mohl odpovědět, to bych tam musel být, což jsem nebyl. Ale z rozhovorů kluků bylo vidět, že za tím trenérem jdou, což je strašně důležitý. A jak říkal tady kolega, tak určitě jsem přesvědčený, že máme spoustu kvalitních trenérů, ale my jsme prostě 10 let neměli medaili. A já si myslím, že ten krok Petra Nedvěda byl správný, protože byl to trenér, který přišel zvenčí, nebyl zasažen tady tím, že 10 let nemáme medaili a nevěděl o těch problémech konkrétních, který tady máme. Soustředil se jenom tady na to a z vyjádření těch kluků jsem přesvědčený, že to byl správný krok a všechny ty kluci za tím trenérem šli a na tom ledě to bylo vidět.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A Národní sportovní agentura. Konečně plním přání a zároveň slib. Pane
poslanče, neubližuje českému sportu, že se vlastně politici neustále přou o to, jak by měla Národní sportovní agentura vypadat, co by mělo být jejím posláním, jaké by měla mít rozhodovací kompetence, na jakých úrovních by se o čem mělo rozhodovat? Jinými slovy, nestane se to, že vy teď zákonem, pokud se vám ho podaří změnit, změníte podobu téhle agentury a pak přijde nová politická reprezentace, zase bude mít jinou představu a zase se to změní, tím pádem ta koncepce, která, neříkám, že jedna byla správná a druhá špatná, ale kterou budete prosazovat vy potom zase neuspěje a sport na to bude doplácet?

Jakub JANDA, poslanec, předseda podvýboru pro sport PS PČR /ODS/:
Každý politik věří v to, že to, co dělá, tak že to dělá nejlépe, jak může. Národní sportovní agentura nám tady funguje nějaké 2 roky a neuvedla se moc dobře. Já říkám, že Národní sportovní agentura je pouze průtokovým ohřívačem peněz. Bohužel já jsem od Národní sportovní agentury čekal daleko víc, že nám bude tady nastavovat strategii sportu, různé koncepce atd. To se nestalo. Bohužel dneska Národní sportovní agentura rozhoduje v ní 1 muž, který spadá přímo pod premiéra. Toto všechno, jak už říkal tady pan ministr, připravili jsme nějakou novelizaci zákona o podpoře sportu, na které jsme v rámci K10 spolupracovali. Tuto novelizaci představíme Sněmovně. Samozřejmě chceme jednat i s opozicí, protože i z opozičních lavic slyšíme, kteří tenkrát vlastně pro tento zákon ruku zvedli, že to nebylo nastaveno šťastně. Takže je třeba to změnit a já věřím, že to změníme k lepšímu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Vlasáku, váš cíl, který byste vytknul Národní sportovní agentuře, plní ho v tuto chvíli nebo by mělo plnit nějak jinak?

Tomáš VLASÁK, bývalý hokejový reprezentant:
Tohle není úplně téma, ve kterým já se úplně jako orientuju. Ale asi budu souhlasit, protože samozřejmě všichni cítíme, že nejenom hokej, ale i obecně sport potřebuje větší finance a když zmíním jenom extraligu v době covidu, si myslím hokej, že byl sportem, který byl zasažen, protože v zimě měla fotbalová liga přestávku a na ostatní sporty, se vší úctou, nechodí tolik lidí jako na hokej a my jsme hráli buď bez diváků nebo s tisícovkou. Pro nás to byl velikej zásah. Jestli se nepletu, je to možná 20, 25 % příjmů těch klubů a tohle byl obrovský výpadek, a to samozřejmě chybí od mládeže až po ten vrcholovej sport potom.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pan ministře, jak byste odrazil názory, které říkají, že snaha o ovládnutí Národní sportovní agentury je vlastně jenom další z pokusů politiků rozhodovat o všem, i o věcech, kterým nerozumějí?

Petr GAZDÍK, ministr školství a místopředseda hnutí /STAN/:
To určitě ne. Národní sportovní agentura v současné době ale nefunguje příliš dobře. Protože si mnozí pletou a moje ministerstvo se jmenuje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a nerozlišují to, že pod kompetenci ministerstva školství patří školní sport, vysokoškolský sport a školní tělovýchovy. Pod kompetenci Národní sportovní agentury patří vrcholový sport a investice do sportovních klubů, tak já zažívám takřka denně, kdy mně píšou různí zástupci samospráv nebo nespokojení vedoucí různých klubů sportovních, že jim nebyla přidělena dotace, že administrativa nefunguje, že je to byrokratické. To je ten úplný základ, který by měl fungovat. Samozřejmě, že ta diskuse nad tím, jak má vypadat koncepce sportu, musí být odborná, tu my politici máme sice v závěru schvalovat, ale každý z nás má stranické experty na sport a ti by se na tom zejména měli podílet, měli by se na tom podílet odborníci, kteří pracují ve sportu a mají výsledky už mnohé roky. To skutečně není věcí politického rozhodnutí, ale odborného rozhodnutí.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
My se dění kolem Národní sportovní agentury samozřejmě budeme v našem vysílání také věnovat, včetně prostoru pro jejího současného šéfa. Petr Gazdík, Jakub Janda, Tomáš Vlasák. Pánové, děkuju všem třem za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů k tématu, které snad bylo po dlouhé době pozitivní na úvod Událostí, komentářů. Díky moc.

Tomáš VLASÁK, bývalý hokejový reprezentant:
Děkujeme, nashle.


Jakub JANDA, poslanec, předseda podvýboru pro sport PS PČR /ODS/:
Děkujeme.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Co vás čeká dál v Událostech, komentářích? Od hokejového úspěchu k zatím nejasnému skóre evropského summitu o protiruských sankcích. Unie se tentokrát neshodla na stopce pro dovoz ruské ropy. Pak rozebereme dopady, které může mít na světový trh s obilím blokáda ukrajinských přístavů, a nakonec zhodnotíme situaci na bojišti. I ta se dramaticky vyvíjí, tak se dívejte.

Jakub Janda

poslanec PČR