10. května 2022

TN.cz: Deficit státního rozpočtu bude vyšší. Kvůli válce na Ukrajině

(tn.cz) Kabinet Petr Fialy (ODS) v únoru schválil státní rozpočet s deficitem 280 miliard korun. To je téměř o 97 miliard méně, než plánovala Babišova vláda. Deficit se ale bude nejspíš zvyšovat, může za to ruská invaze na Ukrajinu, řekl v úterní Snídani s Novou ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na TN.cz.

Válka na Ukrajině má mimo jiné vliv i na výši deficitu státního rozpočtu České republiky. Jedním z faktorů jsou zvyšující se ceny a inflace, dalším pak příliv ukrajinských uprchlíků, kteří u nás našli azyl.

Vláda proto chystá novelu státního rozpočtu, která bude znamenat navýšení deficitu státního rozpočtu. Sněmovna schválila výši státního rozpočtu s deficitem 280 miliard v únoru. Oproti vládě Andreje Babiše (ANO) počítala s deficitem o téměř 97 miliard nižším.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se ale bude deficit zvyšovat až o desítky miliard korun.

„My jsme odhadli náklady pro Českou republiku zhruba na 50 miliard korun. Předpokládáme, že většinu dostaneme z Evropské unie jako výraz solidarity ostatních zemí, protože tady máme více než 300 tisíc uprchlíků. Náklady vznikají ve školství, v souvislosti s ubytováním, se sociálními dávkami a podobně,“ řekl ve Snídani s Novou k dopadům ruské invaze na českou ekonomiku ministr Zbyněk Stanjura.

Zbyněk Stanjura

ministr financí