11. října 2021

Babiš už nemá s kým vyjednávat

(Právo) Vítězná koalice SPOLU nebude vyjednávat s Andrejem Babišem. Ten už ani nemá s kým jednat, řekl v rozhovoru pro Právo první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Koalice SPOLU nakonec zvítězila, ač to málokdo čekal. Jak ten těsný výsledek vnímáte?

Nevnímám ho těsně. Jedna věc jsou absolutní čísla, kde jsme vyhráli o šest desetin procenta, ale společně s koalicí pirátů a Starostů máme celou parlamentní většinu 108 hlasů, která tak těsná není. To, že jsme nakonec vyhráli, je velmi dobře a má to symbolickou hodnotu, že jsme první na pásce. Navíc se ukázalo, že Andrej Babiš koncentroval hlasy levicových voličů, ale zároveň si tím vymazal své potenciální koaliční partnery. A zejména v případě KSČM z toho mám opravdovou radost.

Jste sice první na pásce, ale ANO bude mít nakonec o jednoho poslance víc.

Nekandidovali jsme jako strany, ale v koalici. Je to zákonitost volebního systému, kde u nás zkrátka máme čtrnáct rozdílně velkých regionů. To nám radost rozhodně nezkalilo.

Hned po oznámení výsledků voleb jste jednali s koalicí PirSTAN. Na čem jste se dohodli?

Jednání bylo ve formátu předsedů a všechno, co na něm padlo, bylo zveřejněno. Podepsali jsme memorandum o společné vůli vytvořit vládu s parlamentní většinou. Jednání budou pokračovat v tomto týdnu, kdy se chceme dohodnout na programovém prohlášení a konkrétních programových bodech. K tomu poběží ještě další jednání o ustavující schůzi Sněmovny a volbě jejího vedení, protože současná vláda podává demisi na konci této ustavující schůze.

Pověření sestavit vládu nicméně ještě Petr Fiala nemá. Co když prezident Miloš Zeman i navzdory volebnímu výsledku pověří premiérem Andreje Babiše?

Pověření nemá žádnou oporu v Ústavě, je to ústavní zvyklost. Samozřejmě Babiše pověřit může, ale Babiš nemá s kým vyjednávat. Může se maximálně sejít s Tomiem Okamurou a společně si postěžovat na volební výsledek.

Prezident Zeman může i tak jednání o vládě prodlužovat.

Protahovat to může, ale když se podíváte do okolních zemí, tak málokdy se vláda ustanovila v řádu týdnů. Andrej Babiš sestavil svou nynější vládu na druhý pokus až v červnu, a to měl s kým vyjednávat, což teď nemá.

Babiš řekl, že koalici SPOLU osloví. Platí, že se s ním nebudete bavit?

Nebudeme. Podepsali jsme memorandum, kde je černé na bílém, že nebudeme vyjednávat s jinými stranami.

Parlamentní většinu byste dali i bez čtyř pirátů. Neobejdete je nakonec?

K tomu není žádný důvod. S piráty a STAN budeme vyjednávat jako s koalicí, ne jako se dvěma stranami, což je správné. V kampani jsme jasně slíbili, že po volbách budeme postupovat společně.

Zaznamenal jsem ale výrok pirátského poslance Ondřeje Profanta, jemuž končí mandát. Řekl, že piráti nesdílejí konzervativní hodnoty s ODS a že budou muset spolupráci probrat uvnitř strany.

Pokud se někdo svobodně rozhodne, že nechce být součást koalice, je to jeho věc a nám nezbude nic jiného než to respektovat. Mám pochopení, že je někdo zklamaný a řekne něco, co není většinový názor. Tomu bych velkou váhu nepřikládal.

(Autor: Jan Martinek)

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu ODS