15. dubna 2021

Interpelace na ministra zdravotnictví ve věci podmínek pro dětský sport

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Jakuba Jandy na ministra zdravotnictví Petra Arenbergera ve věci podmínek pro dětský sport.

Jakub Janda:

Vážený pane ministře, musím bohužel konstatovat, že jedním z vašich prvních úkonů byl zmatek, který jste vnesl do podmínek pro amatérský a rekreační sport, což mimo jiné dopadá i na děti a mládež. Se znepokojením sleduji zprávy, jak trpí nedostatkem pohybu. Řada odborníků upozorňuje, že jedním z aktuálních akutních následků může být obezita. Snad víte, jaké negativní dopady to na ně a na jejich celkový zdravotní stav může mít v budoucnu. Řešení se přitom nabízí. Děti jsou ve školách testovány, tak proč je ve větší míře nepustit i na sportoviště? Nepotřebujeme vést pořád dokola diskuze, jestli jich má být 10, 20 anebo 6 krát 2. Vše se dá přece vyřešit i rozumněji - dodržováním běžných i zpřísněných hygienických opatření. Jinak nám děti zakrní, ztratíme možnost vypěstovat si nové vrcholové sportovce, uděláme z celé další generace generaci ztracenou. A chci věřit, že toto nikdo z nás nechce.

Ptám se tedy, kdy dáte alespoň trošku jasnější slovo, jak to bude s restrikcemi a možností volného pohybu lidí včetně sportování. Je tu více než 10 milionů tazatelů, kteří si zaslouží odpověď, a mezi nimi i děti a mládež, o něž by nám mělo jít v první řadě.

Jakub Janda

poslanec PČR