22. července 2020

ODS: Lidé nemůžou být kvůli neschopnosti vlády omezeni na volebním právu

(www.ods.cz) ​​​​​​​Senátoři ODS odmítají výroky Jana Hamáčka o nemožnosti volit kvůli onemocnění nemocí COVID-19. Chtějí, aby vláda umožnila lidem volit i přesto, že jsou např. v karanténě. Chtějí naopak prosadit mimořádný příspěvek krajům a schválit zákon o liniových stavbách.

„Zásadně nesouhlasíme s tím, že lidé můžou být na základě koronavirové pandemie omezeni na svém volebním právu. Vláda měla už od jara počítat s tím, že může nastat situace, kdy budou muset proběhnout volby i přesto, že bude v některých regionech vyšší počet lidí v karanténě. Zažili jsme už například nezákonně odložené senátní volby v Teplicích. Stát musí hledat cesty, jak umožnit lidem volit i v regionech, kde je epidemiologická situace horší,“ říká předseda senátorského klubu Martin Červíček.

„Navrhujeme také kompenzaci pro kraje ve výši 500 Kč na obyvatele. Kraje přišly o spoustu peněz a je povinností státu jim tento výpadek nahradit. Nahradit přímo a rychle, nikoliv prostřednictvím dohod o navýšení fondu na investice do infrastruktury, nebo jiných prostředků, které mají omezené možnosti využití,“ vysvětluje první místopředseda senátorského klubu Zdeněk Nytra.

„Podporujeme také zákon o liniových stavbách, který je naprosto klíčový pro rychlejší výstavbu infrastruktury, především pak dálnic. Podporujeme ale také pozměňovací návrhy, které vedou k rozšíření působnosti tohoto zákona na další stavby,“ říká senátor ODS Michal Kortyš.

„Odmítáme také navýšení rozpočtu EU v souvislosti se schváleným víceletým plánem a plánem obnovy. Už před dvěma lety se Senát usnesl, že odmítá navyšování rozpočtu a tato naše pozice stále trvá,“ uzavírá Zdeněk Nytra.