5. listopadu 2019

MŠMT chybí peníze! Pojďme to přiznat nejen stávkujícím učitelům

(www.ods.cz/region.moravskoslezsky) Učitelé budou stávkovat. Škola od školy s různou intenzitou. Veřejná debata se ale bohužel omezila víceméně na to, jestli stávka ano či ne. To podstatné se ale skrývá jinde. V rozpočtu MŠMT pro příští rok. A to že učitelé nakonec nedostanou tolik, kolik jim vláda slíbila, je toho důkazem.

Co přesně mám na mysli? Když resort školství ještě spravovala ČSSD, odhadovala, že náklady na její nápad s inkluzí nepřesáhnou dvě miliardy ročně. Už teď je ale jasné, že v tom letošním to bude více než šest miliard. Od prvního ledna navíc začíná fungovat úplně nový systém financování regionálního školství. Původně měl odstartovat už letos, ale poslanci ho o rok odložili. Proč? Ministr Plaga z hnutí ANO nebyl schopen dát dohromady všechny jeho základní parametry. A bohužel toho není schopen ani teď, jen pár týdnů před jeho spuštěním. Jisté je tak pouze to, že se výrazně navýší počet vyučovacích hodin.

Souhlasím s tím, že dobří učitelé mají dostat víc a že kvalitní vzdělání by mělo být prioritou každé vlády. Rozumím tomu, proč někteří kantoři do stávky jdou, i tomu, že je na místě, aby ředitelé škol měli možnost individuálního ohodnocení těch nejlepších učitelů. Nerozumím ale tomu, proč vláda nepřizná, že rozpočet MŠMT je pro příští rok sestavený špatně, že tlak na jeho výdaje stoupnu víc, než otevřeně připouští, a že je nejvyšší čas přestat mlžit. A taky tomu, proč bychom se měli tvářit (jak navrhují Piráti), že svázat platy učitelů s inflací bude stačit. Nebude a nesmí. Bylo by to totiž nezaslouženě málo.

Stanislav Folwarczny

náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport