16. dubna 2019

ODS: Ve Sněmovně chceme zrušit další vlny EET

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté chtějí ve Sněmovně zamítnout další vlny EET. Nástroj podle nich jen zatěžuje podnikatele a jeho přínos do státní kasy je zanedbatelný. ODS chce také prosadit, aby na investiční pobídky dosáhly jen malé a střední firmy, sladění zrušení karenční doby se zavedením e-neschopenek a zavést tzv. tabulku povinností.

„Dnes budeme také projednávat rozšíření EET na dalších více než 750 oborů činností. Mezi nimi je třeba předškolní a umělecké vzdělávání, nebo sociální práce, např. terénní sociální služby. Senioři byli často zvyklí za tyto služby platit v hotovosti z důchodu, který jim domů nosila pošta, nyní tyto platby budou muset vykonávat bezhotovostně, nebo si poskytovatel sociálních služeb pořídí EET zařízení pro všechny své pracovníky. Vznikající situace je naprosto absurdní. Proto předložíme více než 750 pozměňovacích návrhů, které navrhnou vyřadit postupně všechny obory činnosti z povinnosti EET. Naším cílem je, aby každému poslanci bylo jasné, na koho má EET dopadnout a aby musel svým hlasováním ukázat, jak se k rozšíření na danou činnost staví,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Budeme chtít také zrušit účtenkovou loterii, omezit EET pouze pro plátce DPH, rozšířit možnosti evidence v offline režimu pro všechny neplátce DPH, zrušit povinnosti podávat pravidelné hlášení finanční správě, snížit pokuty za porušení povinností vyplývajících ze zákona o EET a u kontrolního hlášení a prodloužit lhůty u kontrolního hlášení,“ uzavřel Stanjura.

„Investiční pobídky vytvářejí neférové konkurenční prostředí. Z jejich výhod těží většinou velké a zahraniční firmy, kterým se daří na úkor malých a středních podniků. ČR by měla firmy lákat na nízké daně, stabilní a přátelské podnikatelské prostředí a kvalitní infrastrukturu. Takové podmínky pomůžou všem, ne jen vybraným. Proto jsem podal návrh, který investiční pobídky ruší. Pokud by se ho nepodařilo prosadit, nabízíme také variantu omezení působnosti investičních pobídek pouze pro malé a střední podniky. Právě ty jsou totiž motorem ekonomiky,“ uvedl poslanec Vojtěch Munzar.

Zmatečné prosazování elektronických neschopenek se snaží napravit místopředseda sněmovního sociálního výboru Jan Bauer: „Celý systém e-neschopenky se snaží od začátku vláda prosadit narychlo spíchnutými návrhy. Pokud ale takto složitý systém neprojde standardní parlamentní diskuzí a připomínkami lékařů a zaměstnavatelů, je celkem jisté, že s sebou přinese řadu problémů. Proto jsem navrhl odložení zrušení karenční doby do okamžiku, než bude systém e-neschopenky připravený a funkční, minimálně pak na 1. ledna 2020,“ uvedl.

Místopředseda výboru pro veřejnou správu Martin Kupka představil návrh úpravy jednacího řádu Sněmovny: „V předpisech, které vznikají, se obtížně orientují i právníci. O to složitější je tato orientace pro malé a střední podnikatele a další občany ČR. Přehled zaváděných povinností tuto situaci mění. Je to další z řady nástrojů, které přispějí ke změně přístupu státu k občanům. Podle navrhované úpravy bude muset s každým zákonem, který Sněmovna projednává, vzniknout také přehled toho, jaké povinnosti s sebou takový zákon nese, a sankcí, které za jejich neplnění zavádí,“ uvedl Kupka.