5. února 2019

Události, komentáře: Kritika Českého svazu bojovníků za svobodu

(ČT 24) Jakub Janda, poslanec ODS, si může oddechnout - ve sněmovně padlo rozhodnutí, že nebude stíhán za svůj ostrý výrok o Českém svazu bojovníků za svobodu. Poslanec Jakub Janda byl hostem Událostí, komentářů ČT24.

Celý rozhovor s Jakubem Jandou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Sněmovní mandátový a imunitní výbor odložil podněty, které dostal kvůli výrokům poslance ODS Jakuba Jandy. Ten loni na podzim řekl, že Český svaz bojovníků za svobodu je pofidérní spolek, který adoruje bývalé estébáky. Kvůli tomu, že svaz ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, zaznělo to na plénu.

Stanislav GROSPIČ, předseda mandátového a imunitního výboru /KSČM/:
Nic jiného jsme v podstatě nemohli činit ve vztahu k Jednacímu řádu Poslanecké sněmovny, protože projevy na chráněném fóru jsou kryty plně indemitou.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/, 25. 10. 2018:
Je však bytostně amorální, aby pofidérní spolek adoroval bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu, který se v tomto státě držel 40 let za pomocí vražd a sovětských tanků z veřejných peněz.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A Jakub Janda, poslanec za ODS teď ještě jednou, a to v Událostech, komentářích. Vítám vás, dobrý večer.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jak jste vnímal to prohlášení pana Grospiše, že proto, že projev ve sněmovně je kryt takzvanou indemnitou, je potřeba to odložit?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já bych k tomu jenom ze začátku chtěl říct, že mi to přišlo úplně zbytečné, že by tuto věc měl projednávat mandátový imunitní výbor, protože policie jasně konstatovala, že jsem se žádného trestného činu nedopustil, tak nechápu, proč to vůbec na ten mandátový imunitní výbor šlo.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To si musíte vyřídit ve sněmovně. Druhá věc je, že policie sice nekonstatovala, že se, nebo konstatovala, že se nestal trestný čin, ale to, ten náznak toho, že by tam mohl být nějaký přestupek, ten tam přece byl?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Když se vrátím zpátky k mému projevu, tak já obhájím tady každé slovo, co jsem v té moji interpelaci na pana premiéra řekl. Takže já si nemyslím, že k nějakému přestupku došlo. A jestli policie konstatovala, nebo konstatovala, trestný čin se nestal, tak asi vidíte, že ta pravda je na mojí straně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, ale já se ptám i z toho důvodu tímto způsobem, jak jste vnímal to, že projev je kryt indemnitou, protože ono to bylo mandátovým a imunitním výborem odloženo z těchto, řekněme, formálních důvodů. Sněmovní orgán nekonstatoval, že jste měl obsahově pravdu.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
K tomu opravdu nevím, co mám teda říct, co mám konstatovat. Mandátový imunitní výbor to odložil a tím asi pro spoustu lidí tato věc skončila. A já si myslím, že pro mě určitě tato věc ještě neskončila.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Právě na to se Vás chci ptát, tedy představa, že někdo něco řekne ve sněmovně, něco obsahově velmi silného, mandátový a imunitní výbor řekne: my se tím nemůžeme zabývat, protože to řekl ve sněmovně, přece ještě neznamená, že to, co řekl, je správné, to bych čekal, že budete chtít obhajovat. Tedy ten obsah.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Samozřejmě, já si myslím, že ten obsah slov, který jsem řekl, že byl správný, byl jasně mířený a určitě ten obsah vystihoval to, co se v Českém svazu bojovníků za svobodu děje.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já se ptám proto, že máme zákony, které jednoznačně definují režim, v jehož čele stála komunistická strana, jako nelegitimní, protiprávní, zavrženíhodný. Máme dokonce paragrafy, které zakazují popírat zločiny komunistů. Tak se ptám, proč jste se třeba už teď neptal, v čem jste obsahově pochybil zřejmě podle policie a některých vašich kolegů, když ten zákon tady existuje?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já jsem se asi ani ptát nikoho nemohl, protože já jsem se tyto informace, že na mě bylo podáno nějaké trestní oznámení a že mě řeší úřad pro Prahu 1 v rámci přestupku, dozvídal pouze od vás, od novinářů. Já jsem se nikdy oficiálně tady toto nedozvěděl, nikdo mi to neoznámil, policie mě nevyzvala, abych jim podal nějaké vysvětlení, mandátový a imunitní výbor mě na dnešní zasedání nepozval. Takže já tyto informace, veškeré, které mám, mám pouze zprostředkovaně od vás novinářů. Tak jsem se i tuto informaci dozvěděl, že na mě bylo podáno nějaké trestní oznámení. Já do dneška nemám jeden jediný papír, kde by proti mně bylo vzneseno nějaké obvinění nebo žádost, abych se někam dostavil a podal nějaké vysvětlení.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zřejmě to nebylo potřeba, protože když na vás někdo podá trestní oznámení, tak to přece neznamená, že vy byste měl k tomu dostat nějaký papír. Pouze v případě, že policie chce vás nějakým způsobem vyslechnout, tak je logické, že vás asi pozve, ale zřejmě to nebylo potřeba.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Nebylo to potřeba. Tady opakujeme pořád dokola, že policie konstatovala, že se trestný čin nestal. Nevím, proč to teda postupovali dál mandátovému a imunitnímu výboru.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
To zcela já to nechápu stejně, asi jako vy.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No dobře, já jsem myslel, že nám to vysvětlíte.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Další zarážející věc je, že to vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu. To je další taková zarážející věc, proč takový nějaký přestupek, nebo trestní oznámení vyšetřuje zrovna tato skupina. Na to se taky budu muset asi dotázat pana ministra Hamáčka.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, ale tak jak víte, tak pan ministr Hamáček neřídí policii, protože ministr vnitra neřídí a neúkoluje policii, neměl by v demokratickém státě, nicméně se na to jistě máme právo zeptat při interpelacích. Mimochodem, ten váš výrok zazněl právě při interpelacích na premiéra Andreje Babiše, který byl shodou okolností také členem komunistické strany, je v registru spolupracovníků STB veden jako agent Bureš, ale podstatné v tuto chvíli asi je, že on sám na tu vaši interpelaci řekl, že, cituji, plus mínus: „Memorandum o spolupráci s tímto svazem uzavřelo Ministerstvo obrany už v roce 2011, za šéfování vašeho stranického kolegy Alexandra Vondry.“ A teď se vás ptám já, to, že tento spolek, jak vy říkáte, dostává státní peníze, je tedy do jisté míry i dílem vaší strany?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já nevím, bylo uzavřeno v roce 2011, ale pan Vodička nastoupil v roce 2011 a do té doby, pokud vím, byla předsedkyní paní Dvořáková, pokud se nemýlím. A já nevím, za kterého předsedy toto memorandum mezi nimi bylo uzavřeno, to opravdu netuším.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, na druhou stranu ODS byla až do roku 2013, pokud se nepletu, u vlády, a tak se jistě dalo s tím memorandem něco dělat. To nebylo tak zjevné, nebo neptal jste se kolegů na to?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Na to jsem se opravdu kolegů neptal. Ale pojďme tady k druhé věci, že do té doby vlastně Český svaz bojovníků nevyznamenával bývalé komunisty, nebo bývalé nebo členy pohotovostního pluku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, čili pokud jde o to vyznamenání, tam je to zjevné. Ale ten Svaz bojovníků za svobodu přece vždycky v sobě měl jak ty, kteří třeba bojovali na východní frontě, tak na západní frontě, ty, kteří byli v komunistické straně, ty, kteří nebyli v komunistické strany. Mám na mysli to, že házet je všechny do jednoho pytle asi není úplně správné?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Samozřejmě to není správné házet je do jednoho pytle. Bohužel, když se dneska podíváte na vedení, kdo je dneska ve vedení Svazu bojovníků za svobodu, tak to mluví za vše. Vždyť nedávno, nebo nedávno, v roce 2016 Pavel Vranský, veterán od Tobruku a ten jasně citoval: s námi se tady nikdo nebavil, nikdo s námi nediskutoval a toto je špatné. Takže Svaz bojovníků za svobodu se vrací k nějakým totalitním praktikám a vedení si tam vlastně dělá samo, co chce a nikdo jim do toho nemůže mluvil a neděje se vlastně vůbec nic.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zástupci vedení tady nejsou, ale jistě by se proti ohradili a možná se proti tomu i ohradí, proti tomu, co jste právě řekl. Na závěr, budete dál poukazovat na minulost některých, třeba i vašich poslaneckých kolegů? Ptám se, protože to byl vlastně ten, ten impuls, tedy to vyznamenání pana Ondráčka. Já připomínám, že třeba pan Kalousek z TOP 09 před několika lety mluvil o panu poslanci Ondráčkovi z komunistické strany, jako o komunistickém fízlovi.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Až tak tvrdá slova bych asi nevolil. Samozřejmě budu na to poukazovat a co se týká kauzy Českého svazu bojovníků za svobodu, pro mě určitě tady to neskončilo, že mandátový a imunitní výbor tady to odložil. Budu se snažit v tom dělat něco dál. A uvidíme, co bude příští rok, jestli opravdu se to zase dostane jako součást státního rozpočtu tato jejich dotace.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Budete tedy konkrétně dál dělat co? Buďte konkrétní, budete dál apelovat na vládu, aby tu dotaci nedostali vůbec, nebo?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Ano, budu dál apelovat na vládu a budu dál apelovat na pana premiéra.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A v jakém slova smyslu, aby tu dotaci členové toho spolku nedostali vůbec nebo menší?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
V jakém slova smyslu, aby tato dotace nebyla jim momentálně poukazována, dokud se tam nezmění nějaké poměry.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, ale na druhou stranu, proč by měl stát rozhodovat jaké poměry budou ve spolku, kdo bude ve spolku, ten spolek si přece demokraticky může zvolit svého předsedu, zvolil si pana Vodičku.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Zvolil si pana Vodičku, mně tady na to přišlo strašně hodně odpovědí, většinou pozitivních, ale přišly mi i odpovědi, že od jedné paní, nevím, která měla 90 let, která byla celý život v tomto spolku a řekla: my víme, že naše vedení není dobré, ale bohužel my jsme staří, my už s tím nic dělat nemůžeme. Já říkám: můžete s tím něco dělat. Můžete, když budou další volby, nemusíte si zvolit pana Vodičku, ale asi je to tam všechno jinak, je demokraticky zvolený, to já mu nezazlívám, pak bychom měli, pak bychom měli určitě šetřit, jak jsou tyto státní peníze vynakládány. Jestli jsou opravdu vynakládány na auto se soukromým řidičem, anebo jsou opravdu vynakládány na to, na co mají být, na opravu památníků a udržování těchto věcí.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuju vám, pane poslanče, že jste přišel. Na shledanou.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Děkuji, na shledanou.

Jakub Janda

poslanec PČR