5. února 2018

ODS: Návrhy ministerstva financí na změny v oblasti daní jsou jen laciný marketingový trik

(www.ods.cz) Ministerstvo financí představilo své návrhy na zrušení superhrubé mzdy a zavedení progresivního zdanění příjmů. Občanští demokraté s návrhy nesouhlasí. Označili je za marketingový trik, který ve skutečnosti nic neřeší.

 
„Návrh ministerstva financí je laciný marketingový trik, ke zlepšení ani zjednodušení daňového systému nepovede. Hnutí ANO jen dělá, že něco dělá. A odvádí pozornost od vyjednávání s komunisty a menšinového vládnutí bez důvěry. My navrhujeme nižší a jednodušší daně," uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Jedná se pouze o kosmetické změny, které nikomu nepomůžou. Je to takový návrh pro návrh, aby vláda vykazovala nějakou činnost. Je to nepochopitelné i proto, že právě tato vláda slibovala zcela nový zákon o dani z příjmů. Ten ale připraven není. Tak vláda jen znepřehledňuje ten současný. ODS ve svém programu navrhuje zrušení superhrubé mzdy, ale náš návrh zároveň obsahuje snížení daní a zvýšení čistých mezd o 7 %. To je návrh, který dává a smysl a bude mít skutečný pozitivní dopad," doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
S návrhem zásadně nesouhlasí ani místopředseda poslaneckého klubu občanských demokratů Jan Skopeček: „Ostře odmítáme zavedení trvalé druhé sazby daně z příjmu fyzických osob tedy progresivního zdanění. Stávající solidární přirážka byla zavedena v krizi pouze na omezenou dobu. V době rekordního hospodářského růstu měla být tato přirážka dávno zrušena. ODS je a bude zastáncem rovné daně, protože nechceme trestat úspěch a aktivitu. Premiér v demisi Babiš tímto socialistickým návrhem jasně říká, o jakou vládu a jakou hospodářskou politiku stojí. Rychle zapomněl na své sliby o snížení daní a zjednodušení daňového systému."