24. ledna 2018

Události, komentáře: Babišův druhý pokus

(ČT 24) Na Pražském hradě se dnes „vyměňovala lejstra“. Premiér Babiš donesl prezidentu Zemanovi demisi vlády. Ten ji přijal a kabinet pověřil, aby fungoval dál, dokud ho nevystřídá nový. K jeho sestavení dal vzápětí Andreji Babišovi mandát. Přitom dodal, že už nutně neplatí podmínka 101 podpisu, který by si měl Andrej Babiš zajistit. Pokud by totiž Zeman neobhájil prezidentský mandát, jmenuje Andreje Babiše v únoru premiérem bez ohledu na to, jestli bude, nebo nebude mít zajištěnou většinu ve sněmovně. Změnila se taktika a atmosféra na jednáních o druhém vládním pokusu? Jak k němu přistupuje vítězné hnutí ANO a jak další strany? A co změnila dnešní slova prezidenta Zemana? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

 

David BOREK, moderátor:
Andrej Babiš si z Pražského hradu odnesl slib dalšího jmenování. Pokud by už lidé Miloše Zemana nezvolili hlavou státu, nebude dosluhující prezident trvat na dosavadní podmínce. Tedy dojednané a zaručené většině ve sněmovně. Předsedu hnutí ANO by pak jmenoval do čela vlády ještě v únoru bez poslaneckých podpisů.
S námi ve spojení je teď několikanásobný místopředseda, konkrétně místopředseda vlády v demisi a také místopředseda hnutí ANO Richard Brabec. Já vás zdravím.
 

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:

Krásný večer Vám i divákům.


David BOREK, moderátor:
Nevím, jestli vám teď ten krásný večer nezkazím, když se vás zeptám rovnou, jestli to je fér, když máte takto garantován od Miloše Zemana druhý pokus pro Andreje Babiše ve chvíli, kdy první pokus nevyšel, kdy většina stran má velký problém s trestně stíhaným premiérem, a kdy prostě nemáte v tuto chvíli 101.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Ale ono to asi nebude určitě překvapení, protože pan prezident Zeman jasně už při tom prvním pokusu řekl, co udělá při tom druhém pokusu, a to dělá. Takže já myslím, že to bylo od začátku řečeno. Myslím, že to bylo i o tom, že ten první pokus, jakkoliv možná si někdo myslí něco jiného, nebyl zbytečný. Vůbec to nebyl pokus do prázdna. My jsme ho opravdu intenzivně strávili tím, že jsme s těmi našimi potenciálními partnery nebo kolegy z Poslanecké sněmovny mluvili o nějakých podmínkách včetně programových. Pak jsme prostě zjistili, že ta menšinová vláda v tu chvíli tu šanci nemá získat důvěru, i když do poslední chvíle se prostě o nějakých podmínkách jednalo. A teď jsme u toho druhého pokusu. A já věřím, že se to podaří. A skutečně vás můžu i diváky ujistit, že není rozhodně cílem hnutí ANO, abychom čekali na nějaký třetí pokus nebo dokonce čekali na předčasné volby. To si nikdo nepřeje a nechceme otravovat lidi politikou víc, než je bezpodmínečně nutné.

David BOREK, moderátor:
Máte pravdu, pane Brabče, že Miloš Zeman už vlastně v loňském roce řekl, že druhý pokus bude také pro Andreje Babiše. Ale přece jen tady musíte vidět jistou nuanci, jednak tedy ještě před týdnem to vypadalo, že tady bude požadavek pro druhý pokus na 101 hlasů dojednanou většinu, to teď vypadá, že nemusí být. A jednak je tady ten efekt, že v případě porážky v prezidentské volbě Miloš Zeman takto jaksi na poslední chvíli ještě udělá něco, co už nebude moci udělat ten příští prezident. Tak se ptám, jestli toto vám přijde fér, a tím se vracím k té první otázce.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Víte, to je samozřejmě otázka na prezidenta. Ale já bych k tomu chtěl říct, že ona ta sto jednička i pro nás to bylo trochu překvapení, když to pan prezident řekl vlastně na odchodu z Poslanecké sněmovny, když vyslovoval podporu vládě naší, tedy která později tu důvěru nebo následně tu důvěru tedy bohužel nezískala. Ale přesto pan prezident tedy odcházel a říkal: „No, a já bych chtěl tu podporu sto jedničky.“ Ale nikdo v tu chvíli neviděl, jestli to je 101 podpisů, nebo nějaká, řekněme, avizovaná tolerance vlády. A potom při nějakém dalším jednání a myslím, že i z toho také bylo patrné, že ta sto jednička nemusí být absolutní, protože tam se nejedná o těch 101, jaksi o tu většinu stojedničkovou, ale prostě je to většina prostá. Takže ukázalo se, že ve chvíli, kdyby třeba někdo opustil ten sál, tak ta sto jednička v tu chvíli v zásadě nemusí být úplně relevantní. Možná že i to přispělo nakonec ke změně názoru pana prezidenta.

David BOREK, moderátor:
A ještě mi tedy řekněte, jestli vám to nepřijde jako zbytečnost v tuto chvíli, kdybyste vlastně vy mohli říct: Pane prezidente, děkujeme za vaši vstřícnost, ale my opravdu tu sto jedničku nebo nějakou většinu chceme mít. Vás přece nikdo nenutí. Já tomu rozumím, že to je asi hezké, když máte tento příslib relativně měkčích pravidel, ale přece vás nikdo nenutí říct nebo neříct prezidentovi: Děkujeme, ale my počkáme na to, až tady bude jasná sto jednička. Byť samozřejmě je jasné, že to nemusí být 101 pro účast ve vládě, ale nějaká většinová podpora nebo uspořádání pro většinový kabinet.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Ale já vás chci ujistit opravdu o tom, že my v tomto smyslu opravdu intenzivně jednáme, a dokonce bych řekl, že ta sto jednička, aspoň je to teda můj názor osobní, ta sto jednička by opravdu byla velmi křehká, bylo by to málo. Takže my samozřejmě v zájmu toho, abychom měli nějakou výraznější většinu na nějaké zásadnější změny, které prostě chceme dělat, a máte tam v našem volebním programu nebo v programovém prohlášení vlády máme celou řadu docela zásadních kroků a na ty budeme potřebovat větší podporu. Takže je jasné, že se o ní prostě snažíme a budeme snažit bez ohledu na to, jestli nám teď třeba pan prezident změkčil krátkodobě nějaké podmínky, což se samozřejmě teď může zdát jako výhoda, ale na to určitě nespoléháme, protože potom se rozhodně bude počítat to, kdy přestoupíme před tu sněmovnu a budeme usilovat o to, aby skutečně ta naše vláda napodruhé, říkám už napodruhé, rozhodně nechceme čekat na nějaký třetí pokus, tu důvěru získala a získala ji větší než sto jedničkovou podporou.

David BOREK, moderátor:
Do naší debaty teď zapojíme kromě pana Brabce také dva výrazné politiky dalších parlamentních stran. Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL. Hezký večer.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura. Vítám.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Vaše reakce na to, na ten, na tu nuanci Miloše Zemana nejnovější?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To není žádná nuance. To je nepřímá úměra. Čím větší podpora hnutí ANO pro Miloše Zemana v prezidentské volbě, tím měkčí podmínky pro Andreje Babiše a hnutí ANO. Zřejmě pan prezident nebyl spokojený s pouhou osobní podporou Andreje Babiše, tak řekl 101, potom co hnutí ANO v pondělí večer vyzvalo i své voliče nebo členy, aby volili Miloše Zemana, tak zcela překvapivě Miloš Zeman změkčil své podmínky. A to, co teď jsme slyšeli od pana ministra životního prostředí, už napodruhé chceme získat důvěru. No, tak já myslím, že poctivě se snažit už napoprvé získat důvěru. Teď mluvil o programovém prohlášení vlády, ale ta vláda je v demisi. Tak jestli má předpoklad, že to bude ta samá personální sestava, to samé programové prohlášení, mezi tím je někdo podpoří.

David BOREK, moderátor:
Mirek Topolánek to dělal stejně.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, ne.

David BOREK, moderátor:
První vláda byla víceméně jednobarevná, zatímco ta druhá už byla jiná a koaliční.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Mirkovi Topolánkovi chyběly dva hlasy k získání většiny, podpořily ho tři z pěti sněmovních stran. Pravda, nestačilo to. Ale měl podporu tří stran už v prvním pokusu a opravdu chyběly pouhé dva hlasy. A kdyby byly, když ne přeběhlíci, tak uprchlíci, kteří uprchnou z toho hlasování, na to asi spoléhá pan ministr Brabec, když říkal, někdo nemusí být ve sněmovně, tak to jsou ti uprchlíci, tak by to vyšlo napoprvé. I Jiří Rusnok, jehož vláda absolutně neodpovídala poměrům ve sněmovně, nakonec získal podporu tří sněmovních stran a chyběly mu tři hlasy k většině. Andreji Babišovi a Richardu Brabcovi chybělo dvacet hlasů a získali podporu pouze své strany. Teď spěchají. Ale tři měsíce jsme úplně ztratili.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Já jsem přesvědčen, že skutečně ten první pokus byl zbytečný. Už dopředu bylo jasné, že podle deklarací všech stran nemá šanci získat taková vláda důvěru. Já myslím, že když se podíváme na to, že v Německu byly volby o několik týdnů dříve a dodnes tam vládne ta původní vláda a vyjednává se, pravda, poprvé třeba ne úspěšně, teď se hledá nová konstelace, tak je to řešení. To, že prezidentu republiku se nelíbil bývalý premiér a bývalá vláda, je jistě pěkné, ale to není důvod pro to, aby se udělal pokus, který byl dopředu zbytečný a dopředu prohraný.

David BOREK, moderátor:
Opravdu? Proč tedy jsme tak často slyšeli od různých parlamentních stran alarmistické výroky o tom, že se tady chystá koalice nepřiznaná s KSČM a s SPD, když říkáte, že to vlastně dopředu bylo odsouzeno k nezdaru ten první pokus?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Ta koalice samozřejmě existuje. Existuje v hlasování Poslanecké sněmovně.

David BOREK, moderátor:
Proč se neprojevila v hlasování o důvěře vládě?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Protože určitě hnutí ANO si uvědomuje, že na té evropské úrovni, a když se podíváte na to, jak to potom vypadá v Evropské radě, a já jsem jeden z mála českých politiků, který sedí několikrát ročně u jednoho stolu u oběda s lidmi, jako je kancléřka Merkelová, předseda Evropské rady, Evropské komise, Viktor Orbán, Sebastian Kurz a já myslím, že tam by úplně nebylo velké nadšení z toho, že je tam člověk, který je ve vládě, popřípadě je přímo závislý na hlasech SPD nebo komunistů.

David BOREK, moderátor:
Pane Brabče, prosím o reakci.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:

Především chci zareagovat na to, ještě co, co říkal pan předseda Stanjura. Jinak oba kolegy samozřejmě také zdravím. Omlouvám se, že jsem k vám nemohl dorazit do studia, zdravím vás z tohoto malebného parkoviště. Ale my se určitě v žádném případě nechceme opírat o nějaké přeběhlíky. A věřte, že i kdyby to vycházelo nějakých 99 a bylo by možné je takzvaně ulovit, tak bychom to nikdy neudělali, protože zaprvé je to obrovský korupční potenciál, to si myslím, že ta historie je tady pak jasná, co se stalo. A my bychom se velmi neradi nechali někým vydírat. A nesouhlasím s tím, že to byl pokus takzvaně do zdi, že se ztratily tři měsíce, protože tam zaprvé fungovala sněmovna, myslím, že rozjela se, řekněme, standardně, bylo rozděleno vedení sněmovny. Já myslím, že spravedlivě, rozdělení výborů a tak dále. A prostě ta vláda, byť to byla vláda samozřejmě, která neměla důvěru, tak dělala prostě řadu věcí, provozních věcí a posouvala věci dopředu. Určitě věřím, že i oproti té minulé vládě to rozhodně nebyl nějaký rozdíl prostě k horšímu, věřím, že k lepšímu. Vláda se nehádá, posouvá věci dopředu. A k tomu, co tady, co se teď prostě bavíme ohledně toho, jak dál. Já bych teď vůbec jako nechtěl předesílat, jaké jsou varianty. Pan předseda Bělobrádek hovoří o SPD, o Radě Evropy. A vy jste zmínil třeba právě ten rakouský model. Ale já dneska nevím teda o tom, že by byly nějaké zásadní protesty na úrovni Evropské komise nebo Evropské unie k tomu, jak funguje rakouská vláda, a přitom tam samozřejmě je také subjekt, který může být považován v jistém smyslu za, řekněme, extrémnější. A hlavně, a to je to důležité, my víme, že SPD, a taky jsme to mnohokrát říkali a říkáme, má ve svém programu řadu bodů, které prostě pro nás nejsou přijatelné, stejně jako některé další subjekty, viz KSČM ohledně vystoupení z NATO, referenda o Evropské unii. Prostě tam jsou jasné hranice, za které nikdy nepůjdeme. A to věřte, že nikdy.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Já nechci pana vicepremiéra chytat za slovo, ale Rada Evropy a Evropská rada jsou rozdílné instituce. Rada Evropy není orgán Evropské unie.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Já to samozřejmě vím.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Nicméně to, co je důležité, a je potřeba si to tady říct na rovinu, tady přece mohla samozřejmě vládnout ta původní vláda a nemyslím si, že úplně všechny kroky například tím, jak se čistí některá ministerstva nebo Úřad vlády, tak to já nepovažuji za příliš konstruktivní. To, že se vláda nehádá, no, to je jasné, když je jednobarevná a je tam šéf, tak tam se příliš nediskutuje, to je jasné, protože ve firmě se příliš velké diskuse nevedou. Pravdou je, že také Svobodní v Rakousku je trochu jiný příběh, než je SPD v České republice. A také Svobodní se dosti změnili od té doby, když byli v koalici s lidovci před několika lety. Takže to je potřeba si říci a také je něco jiného. Samozřejmě když se podíváte na české reálie a na reálie rakouské, já myslím, že to, s jakou se vrátil pan premiér z první Evropské rady, tak já myslím, že to o mnoha věcech svědčí.

David BOREK, moderátor:
Ještě, pánové, myslím pánové Stanjuro a Bělobrádku, po tom dnešním jednání s hnutím ANO, chápu to správně, že tedy je vyloučená koaliční spolupráce nebo jakákoliv podpora vládě a stojí a padá to u vás u KDU na osobě trestně stíhaného premiéra a u vás v ODS ještě na něčem víc, jestli to říkám správně, tak mi to ještě osvětlete.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Já bych to jen upravil. Nejedná se pouze o pozici premiéra, ale vůbec o člena vlády, který je obviněn, v zásadě obviněni jsou. Někteří lidé říkají, proč říkáme, že je obviněn. Oni si samozřejmě obvinění převzali. Takže to je pro nás věc, která je nepřijatelná, ano.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Pro nás jsou klíčové programové věci. Viděli jsme včera a dneska, že žádná programová shoda mezi ANO a ODS neexistuje. Ano vlastně vytváří...

David BOREK, moderátor:
Žádná? To zní jako nulová, to asi není tak.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
V této chvíli ano. Předložili jsme pět návrhů zákonů a hnutí ANO pětkrát vytvořilo koalici a vedlo ji pro zamítnutí všech pěti návrhů v prvním čtení. To znamená...

David BOREK, moderátor:
Koalice se nesestavuje tak, že se předloží poslanecký návrh na divoko ve sněmovně.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To ne. To samozřejmě ne. Ale jestliže hnutí ANO sestaví expertní týmy s KSČM, tak pro nás tam není žádný prostor, nula. Tak nemohou jednat současně o programu s komunisty a s námi...

David BOREK, moderátor:
Kdyby nejednali s komunisty, tak by to bylo jinak?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To já neříkám. Oni jsou na tahu, oni volí nějakou taktiku. Zřejmě mají rozehraných několik variant. Já myslím, že teď se soustředí na podporu Miloše Zemana, aby jim to Miloš Zeman ulehčil. On taky i ten výsledek prvního kola té první vlády, to znamená ten absolutní politický debakl, byl vlastně způsobený tím, že věděli, že mají v zásobě druhý i třetí pokus. Tak proč by se vlastně snažili? Vždyť ono to možná vyjde a nakonec to nevyšlo. Teď jsme před druhým kolem o jednání vlády, tak uvidíme, s čím vítěz voleb přijde. Ale pro nás to jsou programové věci, také něco, čemu říkáme principy vládnutí, pohled na politiku, jak se politika dělá, že pro nás je základem parlamentní demokracie opravdu přiznaná většina ve sněmovně. Kdyby jejich vláda měla 101, tak my budeme normální konstruktivní opozice, lídr opozice a budeme se potýkat u jednotlivých návrhů zákonů. Klíčem a úlohou toho, kdo sestavuje vládu, je získat většinovou podporu ve sněmovně ať už pro většinovou, nebo menšinovou vládu. Na tom se zatím nic nezměnilo, tudíž není žádný důvod, abychom měnili svůj postup. A poslední věc, která je velmi důležitá, naši voliči nám nedali mandát k tomu, abychom podporovali jednobarevný kabinet hnutí ANO. Žádný takový mandát jsme nedostali. Tak nemáme žádný důvod, abychom to v prvním či druhém pokusu dělali.

David BOREK, moderátor:
Pane Brabče, možná nechám stranou ODS, kde je to takové komplikovanější. Ale u KDU to vypadá, že opravdu by stačilo velice málo, a to třeba abyste vy překonal ty obavy, o kterých jste mluvil, že budete vstrčen do premiérského křesla ve Strakově akademii, protože to vypadá, a nejenom u KDU-ČSL, například i u ČSSD, že toto by mohlo výrazně odblokovat situaci. Je to, a já nechci, já vím z logiky věci, že mi teď nemůžete a bylo by to krásné, kdybyste to řekl Událostem, komentářům, že zítra tedy to všechno bude jinak. Ale řekněte mi, je to absolutně nezměnitelná věc to předvčerejší rozhodnutí hnutí ANO, že Andrej Babiš je jediným možným premiérem za hnutí ANO, je to nezměnitelné, v příštích měsících nebude to jinak, nemůže to být a nesmí to být jinak?

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Já jsem přesvědčen, že to nebude jinak. A z jednoduchého důvodu. Ono je těch důvodů víc. Já myslím, že je známe. My jsme je opakovali, řeknu je znovu, ale nebudu ztrácet čas samozřejmě váš i diváků. Ten hlavní důvod je, že Andrej Babiš prostě byl a je lídr ANO, superlídr, který skutečně získal nejvíce preferenčních hlasů, který ty volby skutečně odpracoval. Lidé, naši voliči, a o tom jsem hluboce přesvědčen, i při vší znalosti věcí, které se týkaly Čapího hnízda a dalších věcí, které samozřejmě dalších kauz, které si možná někdo vymýšlel, tak aby oslabil Babiše, tak dali hnutí ANO třicet procent, nebo téměř třicet procent.

David BOREK, moderátor:
Dobře. Vy mi to říkáte, pardon, pane místopředsedo, vy mi říkáte znova to samé, ale já to nesnižuji, říkáte tu stejnou argumentační linku z posledních měsíců nebo týdnů, já jsem se ptal na něco jiného.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Jasně, ale ona...

David BOREK, moderátor:
Při znalosti těchto vašich argumentů...

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Ona takhle je...

David BOREK, moderátor:
Teď vám nechávám es pausu na to, abyste pokračoval.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Děkuju, já se omlouvám, ono to je, vy mě vidíte, já vás nevidím, tak se na to hůř reaguje. Ale to je ten, to je samozřejmě jako zásadní důvod a my jsme ale dlouho také dopředu říkali, že to bude ta podmínka, takže to také nebylo překvapení, nemohlo to být překvapení pro naše partnery, říkali jsme to v prvním kole vyjednávání, říkáme to i ve druhém kole. A my pořád věříme, že se podaří vytvořit...

David BOREK, moderátor:
Dobře. A já teď znova říkám tu otázku...

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Ano.

David BOREK, moderátor:
Ta otázka byla trošku jiná, pane místopředsedo. Ta otázka byla při znalosti těchto vašich argumentů a jejich relevance a asi předpokládám přesvědčivosti pro členy hnutí ANO, jestli je nezměnitelné to rozhodnutí, že Andrej Babiš musí být premiérem vlády, pokud v ní bude účastno hnutí ANO, jestli to je nezměnitelné rozhodnutí, jestli to je prostě něco, co v diskusi vně v žádné z dalších etap toho vyjednávání nebude předmětem možného vyjednávání.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Já jsem přesvědčen, že je to nezměnitelné. A já věřím, že se podaří takové aranžmá, které tohle to umožní. A k tomu my směřujeme. Ale já jenom k tomu, co tady zaznělo. Já chci říct a poděkovat kolegům, a to je bez klišé. My jsme dneska měli dvě velmi korektní věcná jednání, kde jsme si bez nějakého vzájemného napadání prostě řekli, jaké jsou možnosti, a co brání té spolupráci. Říkal to pan předseda Stanjura, říkal to pan předseda Bělobrádek celkem jakoby zřetelně, že prostě především pro ODS to není výhodné, není to zajímavé pro ní prostě z pohledu přání jejich voličů. My jsme to dneska vzali na vědomí se smutkem určitým. A to říkám zase prostě bez toho, aniž bych tady hrál nějaké hry. Pan Babiš byl první, kdo říkal stotrojka po volbách by byla ideální prostě s ODS. Ano, jsou tam nějaké rozdíly. Pan Stanjura hovoří o tom, že jsme dneska nebo včera nepodpořili několik návrhů. No, ale když si je pak rozebereme do detailů, a my jsme si je dneska rozebírali na tom jednání, tak to není tak jednoznačné. Nebavme se o EET. Některé ty věci měly nějaký důvod. Ale prostě jsme určitě připraveni jednat a ukáže se to v těch dalších měsících, že ty rozumné věci určitě prostě podpoříme, možná tohle to bylo hodně kách, tedy na nás. Z pohledu toho, co říká KDU, tak samozřejmě v téhle chvíli je to tak, že oni trvají na té jednoznačné podmínce, že ve vládě, ať už se jedná o premiéra, nebo jakéhokoliv člena vlády, prostě nesmí být člověk, který je obviněn. My dneska jednoznačně prosazujeme Andreje Babiše. A tady už tedy na tom začátku se samozřejmě vytvořil blok, kde v zásadě nemá smysl asi hovořit o nějakých dalších věcech. Ale dneska jsme to slyšeli natvrdo, na rovinu. My s tím takhle budeme pracovat, i když nás to mrzí.

David BOREK, moderátor:
A ještě prosím poslední odpověď. Velice stručně, varianta spolupráce, nepřímé spolupráce s KSČM, ptám se specificky vás, tuším, že jste byl zakládající člen Občanského fóra na Kladně, že jste byl členem ODS, potom jste odešel do Unie svobody.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Ano.

David BOREK, moderátor:
Osobně pro vás ta varianta je nepřípustná, nebo je přípustná nepřímá podpora KSČM pro vládu hnutí ANO.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Pro mě není úplně jednoduchá samozřejmě z těchhle důvodů. Ale ona by to, pokud by vůbec jsme o něčem takovém hovořili, zaprvé je tady ten třetí partner. A říkám, my čekáme na sjezd sociální demokracie, pokud o něčem rozhodne, rozhodne o novém vedení a o nějaké strategii. Ten by měl být 18. února, který do toho také může vnést prostě nějaké větší jasno. A dneska je jasná jedna věc. Nebude to vláda s KSČM. A koneckonců jestli se nemýlím, Václav Klaus byl také zvolen prezidentem asi i hlasy komunistických poslanců, takže je to dneska trochu hra na to vytěsnění KSČM. Já za sebe si umím představit za určitých okolností tu toleranci, určitě ne nějakou vládní spolupráci, ale je k tomu ještě daleko.

David BOREK, moderátor:
Dobře, děkujeme.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Je několik modelů, které by se mi líbily více.

David BOREK, moderátor:
Děkujeme. Místopředseda vlády Richard Brabec. Na shledanou.

Richard BRABEC, místopředseda vlády v demisi, ministr životního prostředí v demisi /ANO/:
Děkuju za pozvání, hezký večer, na shledanou.

David BOREK, moderátor:
Stále je tu s námi Zbyněk Stanjura, Pavel Bělobrádek. Ještě předtím ale na telefonu Tomio Okamura, předseda SPD. Zdravím vás, pokud se slyšíme.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí, místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Ano, dobrý večer přeji.

David BOREK, moderátor:
Já se omlouvám, já jsem zrovna před začátkem pořadu s Danem Takáčem řešil to, že poslední měsíce vysílání mi občas přijdou jako nekonečné permutace slov trestně stíhaný, koalice, prezident, Babiš, Zeman, tak já budu možná pokračovat v tomto trochu chudém lingvistickém hraní. Ta podmínka trestně stíhaný premiér nebo trestně stíhaný člen vlády nesmí být. Jak to má SPD v tuto chvíli?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí, místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Já říkám jasně a říkáme to přeci od počátku, že my fyzicky, to znamená já, náš místopředseda Radim Fiala nebo další naši poslanci, my si neumíme představit, že bychom fyzicky podporovali naší přítomností vládu, ve které by byl trestně obviněný premiér, protože tato vláda není stabilní, může se cokoliv stát. Premiér může mít třeba nějaké problémy, potom padá vláda. A my chceme, aby Česká republika měla stabilní vládu. To, co si ale představit určitě umíme, a také to říkáme od začátku, že budeme podporovat a hlasovat pro náš program. Proto také od počátku o našem programu jednáme, ty kamery České televize jsou toho svědky. Na rozdíl od většiny ostatních sněmovních stran neděláme naschvály, neokopáváme druhým kotníky...

David BOREK, moderátor:
Dobře. A teď mi jenom řekněte, já tomu rozumím. Tedy vy to vlastně celou dobu hrajete na tu ad hoc programovou shodu. Ale přece jenom na začátku nějaké vlády je hlasování o důvěře a tam SPD buď zůstane v sále, nebo odejde ze sálu, buď hlasovat pro důvěru, nebo proti důvěře. Tak se ptám, v situaci, kdyby designovaným premiérem byl Andrej Babiš, pokud by byl trestně stíhaný, je tedy možné, že by SPD hlasovala pro důvěru, nebo že by odešla ze sálu?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí, místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Já vás musím opravit. My jsme přeci od počátku nic naopak ad hoc nehráli. My jsme od počátku říkali, že chceme být součástí vlády, protože jenom tak naplno budeme moci prosazovat náš program. To jsme přeci říkali. Takže a v tomto hodláme pokračovat. Proto my teď konečně došlo minulý týden k tomu jednání, po které jsem tři měsíce volal, probrali jsme s Andrejem Babišem a s Jaroslavem Faltýnkem a s jejich hlavním poradcem podrobně naše klíčové body programu a oni jsou teď na tahu, slíbili nám, že jejich analytici to zanalyzují a nabídnou nám odpověď, do jaké míry ten program jsou schopní plnit. A my potom zvážíme, podíváme se na to, zdali je to tak dostatečné, že má smysl uvažovat o podpoře našeho programu a o podpoře takové vlády, která prosazuje náš program, protože my nebudeme hlasovat jen tak pro vládu. My budeme hlasovat pro náš program. A teď se jedná jenom o to, zdali to bude ucelený balík nebo jestli je to ad hoc. A hnutí ANO, tedy přiznávám, že se snaží, protože minulý týden mi k našemu návrhu zákona o referendu, myslím naše návrhy zákona SPD, kde navrhujeme zakázat propagaci nenávistných ideologií, jako například islámské, tak zaujali neutrální stanovisko, nezamítli to, máme přislíbeno, že by to mohli podpořit i v prvním čtení, aby konečně zákon o referendu po víc než dvaceti letech se dostal do sněmovny. Dneska ráno, jak víte, to je aktualita, hlasovali o našem návrhu zákona na vládě, kde my jako SPD navrhujeme přímou volbu a odvolatelnost politiků, opět neutrální stanovisko, takže oni se snaží nám vycházet vstříc v našem programu.

David BOREK, moderátor:
Dobře, děkujeme.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí, místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
A to je ta cesta, která, myslím, vede k tomu, že můžeme spolu více diskutovat o prosazování našeho programu. A oni mají 68 hlasů, takže my musíme s nimi diskutovat.

David BOREK, moderátor:
Předseda SPD Tomio Okamura. Děkujeme, na shledanou.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí, místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Děkuji, na shledanou.

David BOREK, moderátor:
Slyšeli jsme tady vlastně obrysy budoucí vlády?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Těžko říci. Samozřejmě já musím potvrdit slova pana vicepremiéra Brabce, že to dnešní jednání bylo velmi korektní, věcné a když to srovnám s tím předcházejícím, tak to bylo o úroveň výše. My jsme neustále ve stejné pozici. Ta situace je úplně stejná, kdyby to bylo u jiné strany, u jiného člověka. S námi ta diskuse samozřejmě je trošku složitější, protože já jsem přesvědčen, že jako koaličního partnera nás určitě hnutí ANO nepreferuje. Já jsem znovu zopakoval, že v případě, že by hnutí ANO nenominovalo do vlády svého předsedu, že jsem připraven jednat o tom a jsem připraven i ustoupit v tom, že ani předseda KDU-ČSL by v takové vládě nebyl, abychom udělali nějaké vstřícné gesto. Samozřejmě že programové věci jsou tady důležité a také jsou důležité věci, které se týkají fungování, v tom se s ODS určitě shodneme, protože ta naše zkušenost není úplně dobrá s hnutím ANO. A zároveň bych chtěl říci, že pro nás je velmi zásadní, jakým způsobem by se celá vláda potom orientovala, řekněme, i ideově a programově.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že my jsme slyšeli ty hlavní důvody, proč my o té vládě jednat nemůžeme. Pokud hnutí ANO nachází programovou shodu s SPD a KSČM, tak o čem by jednalo s námi? To prostě nemá žádnou logiku.

David BOREK, moderátor:
Mimochodem tam nejsou žádné průniky mezi SPD a ODS?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já teda nevím, možná minoritní. Možná se shodneme, jestli má být o jeden státní svátek víc nebo méně. Neříkám, že ve sto procentech, ale v těch hlavních bodech určitě shoda není. A on škoda, že už není na telefonu, ale pan ministr Brabec je takový ten expert na programy všech ostatních stran, vždycky říká: našli jsme velký průnik našich programů a je vlastně jedno, s kým jedná, jestli s komunisty, SPD nebo s námi. Tak pro nás tam není prostor. Přece to sestavování vlády i ten druhý pokus je postavený úplně na hlavu. Normální je, že vítěz voleb řekne: chci vládnout takhle, chci dělat tenhle ten program a hledám pro ty svoje programové priority partnery. A tady je to, řekněte si, co tam chcete, my to tam možná napíšeme. Ale takhle to s námi dělat nejde. To jsou ty principy vládnutí. Tak buď má ta vláda nějaké ideje, nějaký program a k tomu hledá partnery, anebo chce vládnout a je jim vlastně jedno, jestli bude prosazovat s komunisty a SPD jejich programy, anebo s námi a s KDU naše programy.

David BOREK, moderátor:
A když to otočím, není to tak, že ODS chce být v opozici, protože...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, to tak není.

David BOREK, moderátor:
...od voličů cítí podporu pro nebo nechce riskovat, že ztratí podporu voličů v případě nějakého koalování?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem říkal, že nemáme mandát od našich voličů podporovat jednobarevnou vládu.

David BOREK, moderátor:
Ale jít do dvoubarevné vlády hnutí ANO a ODS také nemáte tedy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já si myslím, že ne. Ale hlavní důvod v tom vidím ty programové rozdíly. A hlavně to je ten přístup v té politice. My kdybychom sestavovali vládu, tak dopředu řekneme, s těma se bavit nebudeme, protože programově to není možné, to není žádné /nesrozumitelné/. A s těmi si myslíme, že to jsou partneři, s kterýma bychom mohli udělat programové kompromisy a vládnout společně.

David BOREK, moderátor:
Teď vám řeknu několik případů z historie, kdy váš bývalý předseda udělal netradiční věci, které ale nakonec umožnily ODS a vlastně i jemu zachovat si mimořádný politický vliv. 92. rok a ODS dělá velkou koalici s HZDS, což asi bylo docela nestandardní. 98. rok...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To počkejte, tak to nebylo, ale takhle to vůbec nebylo.

David BOREK, moderátor:
98. rok, půlroční koalice, ve které bylo KDU, HZDS a ODS.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to se rozděloval stát, to nebyla žádná koalice.

David BOREK, moderátor:
Ano, druhý případ, 98. rok a opoziční smlouva znásobená o rok později tolerančním patentem, kdy ODS hlasovala pro rozpočty ČSSD.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
My jsme za to politicky zaplatili.

David BOREK, moderátor:
Já se ptám, jestli toto vlastně není možnost replikovat teď 2018.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
No není. My tu zkušenost přece máme. To byla opoziční smlouva ČSSD a ODS. Oni vládli, my jsme byli v opozici. Já to teď nechci hodnotit. Nebyl jsem u toho, nicméně výsledek byl jasný. Prospělo to ČSSD, která vyhrála další volby, a my jsme za to zaplatili a další volby jsme prohráli. Dvakrát stejnou chybu opakovat prostě nebudeme.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Když poslouchám pana Okamuru, tak vážně uvažuji o tom, že odvolatelnost politiků by byla velmi zajímavá, protože třeba odvolat pana Okamuru by bylo možná někdy i ku prospěchu věci. Nicméně teď seriózně. Já jsem přesvědčen, že jedna věc je skutečně programová, druhá věc je otázka potom poměru ve vládě. Nicméně tak jak my to zatím chápeme, tak ta nejpravděpodobnější varianta je skutečně menšinová vláda s ČSSD za podpory komunistů. A tam bude hodně záležet na tom, jak v sobotu dopadnou volby prezidenta, protože s Milošem Zemanem v zádech samozřejmě sjezd sociálních demokratů bude vypadat jinak.

David BOREK, moderátor:
Ještě abych to vrátil tedy na domácí hřiště, myslím vaše domácí hřiště. Chápu to správně tedy, že jste řekl, že jako vstřícný krok v případě neúčasti Andreje Babiše ve vládě nabízíte, že byste se také neúčastnil ve vládě. A ještě k tomu početnímu poměru. Byli byste ochotni přistoupit na poměr ministrů za KDU-ČSL vůči ministrům za hnutí ANO, který by více odpovídal volebním výsledkům, nebo byste trvali na nějakém právu veta nebo paritě dokonce, jako to bylo v druhé vládě Václava Klause.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Já jsem přesvědčen, že a my jsme to v zásadě i probírali, že by nebylo dobré, aby hnutí ANO mohlo přehlasovat ostatní partnery, to není otázka toho, že bychom chtěli nadměrné množství těch jednotlivých pozic, ale jde o to, aby potom jeden partner nemohl přehlasovat ty ostatní.

David BOREK, moderátor:
Prostě jakási blokační klauzule, která by znemožňovala /nesrozumitelné/, když použiji tedy slovník z 92. roku.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Určitě, že by dva partneři třeba mohli být ve stejné pozici jako ten majoritní.

David BOREK, moderátor:
Zbyněk Stanjura, Pavel Bělobrádek a další obrysy sestavování vlád v této zemi. Děkujeme za to, na shledanou.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Děkuju, na shledanou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuju, na shledanou.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS