18. října 2016

ODS: Podpoříme finanční ústavu a navrhneme vrácení slevy na manželku a děti pro živnostníky využívající paušály

Občanští demokraté podporují finanční ústavu, která by po několika letech mohla být schválena. ODS zároveň kritizuje návrh státního rozpočtu na příští rok. V rámci projednávání daňových zákonů také pravice předloží vlastní návrhy. Petr Fiala také znovu poděkoval všem, kteří ve volbách podpořili ODS.

 
„Ještě jednou děkuji voličům, že přišli k volbám a podpořili ODS. V povolebních vyjednáváních se nám podařilo ve většině krajů rozbít koalice ČSSD s komunisty, pod jejichž vedením kraje stagnovaly. Plníme slib voličům, že přispějeme ke změně v krajích. Máme představu, jak věci dělat lépe, a lidi, kteří to dokážou. Vstupujeme do ‚koalic změny‘,“ komentoval předseda ODS Petr Fiala.
 
„Andrej Babiš počítá na příští rok se schodkem rozpočtu 60 miliard korun. To je v době ekonomického růstu absurdní. Zvlášť v situaci, kdy se díky aktivním a pracovitým lidem daří na daních vybírat více peněz a již letos lze očekávat vyrovnaný rozpočet. ODS proto návrh rozpočtu na příští rok nepodpoří. Budeme hned v prvním čtení navrhovat jeho přepracování,“ doplnil Petr Fiala.
 
„Po třech letech by na této schůzi Sněmovny mohlo dojít ke schvalování finanční ústavy. S tímto konceptem přišla ODS už v roce 2009. Od té doby většina stran zodpovědné hospodaření státu odmítala. Rozhodně nejsme opozice, která by byla a priori proti vládním návrhům, proto předkládané rozumné řešení podporujeme a snažíme se najít přijatelný kompromis. V rámci projednávání daňových zákonů navrhneme vrácení slevy na manželku a děti pro živnostníky využívající paušály. Zároveň odmítáme návrhy na další omezení výdajových paušálů, na kterém se vládní koalice dohodla. Je to další zvyšování papírování pro drobné podnikatele a živnostníky. Vláda potvrzuje, že jí o aktivní a pracovité lidi nejde, protože za základ prosperity považuje velké firmy,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.