16. ledna 2014

Firmám hrozí nebezpečí konkurence ze třetích zemí

Veřejné orgány každoročně vynaloží 18 % HDP na výrobky, služby a práce, proto je způsob zadávání veřejných zakázek stěžejní otázkou z hlediska zaměstnanosti i ekonomického růstu. Z toho důvodu 14. 1. 2014 Evropský parlament projednával revizi směrnic o veřejných zakázkách s cílem zlepšit využívání veřejných prostředků a usnadnit hledání křehkého kompromisu mezi kvalitou a cenou.

Právě ve vztahu k nabízené ceně však doposud chyběla stěžejní otázka konkurence ze třetích zemí mimo Evropskou unii. V souvislosti s problematikou přístupu zboží a služeb třetích zemí na vnitřní trh Unie s veřejnými zakázkami musím upozornit na jeden praktický problém. Jako příklad uvedu světoznámou firmu Petrof, která v Hradci Králové od roku 1864 vyrábí  klavíry. Tato firma je mimochodem největším výrobcem pian v Evropě. Když se zástupci Petrofu účastní na  školách, v hudebních a koncertních sálech, kulturních zařízeních či ve  filharmoniích tendrů a soutěží na nákup hudebních nástrojů, čelí zmíněná firma konkurenčnímu tlaku dovozu levnějších, zpravidla, čínských pian.

To by bylo zcela v pořádku, pokud by se nelišila dovozní cla. Když čínské firmy dováží do Evropy piana, činí dovozní clo 4 %. Když česká firma vyváží piana do Číny, jedná se o podstatně vyšší clo, které je 17,5 %.  Každému je jasné, že za těchto podmínek otevírat trhy a podstupovat konkurenci je více než nesmyslné. Problematiku veřejných zakázek tak nemůžeme posuzovat izolovaně, ale pouze v kontextu revize celních pravidel a dalších překážek obchodu.

 

Oldřich Vlasák, místopředseda Evropského parlamentu

 

(Z vystoupení Oldřicha Vlasáka na Plenárním zasedání Evropského parlamentu 14. 1. 2014.)

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
poslanec EP

Štítky:
evropská unie