17. ledna 2013

EU by neměla regulovat rozměry palubních zavazadel

Štrasburk - Cestování na dovolenou se může často zkomplikovat a prodražit. Mohou za to složitá pravidla především nízkonákladových leteckých společností upravující rozměry a obsah palubních zavazedel. Je to ale důvod k tomu, aby zasáhla Evropská unie a donutila dopravce svá pravidla sladit?

"Je pravda, že někdy dochází k excesům, které mohou cestujícím pořádně znepříjemnit život," říká místopředseda Evropského parlamentu za ODS Oldřich Vlasák. "Jsou známé případy, kdy aerolinky povolují bezplatnou přepravu palubního zavazadla určitých rozměrů, ale na letišti platí pravidla jiná a cestující jsou tak nuceni přímo na místě doplácet nemalé částky."

Evropský parlament se na svém plenárním zasedání ve Štrasburku bude ptát Evropské komise, jestli pro harmonizaci pravidel neexistují závažné důvody. A podle Oldřicha Vlasáka zkušenost ukazuje, že komise jakékoli volání po regulaci dříve či později ráda vyslyší.

"I v letecké dopravě platí, že sleva nebývá zadarmo," říká Oldřich Vlasák. "Klient má možnost svobodné volby mezi různými dopravci. U některých zaplatí za letenku méně, ale musí věnovat větší pozornost obchodním podmínkám, protože nízkonákladová společnost mu výměnou za slevu poskytne i menší rozsah služeb. Principiálně se tedy jedná o obchodní vztah mezi dopravcem a cestujícím, do kterého by měla EU zasahovat co možná nejméně."

Klíčovou otázkou je, kam až by případná bruselská regulace zašla a nakolik by zasáhla do trhu. Jak známo, každá nová regulace přinášející podnikům náklady navíc se promítá do ceny pro zákazníka, což bychom měli jednoznačně odmítnout."
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP