7. září 2022

Primátor Hradce Králové o vedení města

Jaké byly čtyři roky, po které jsem stál v čele města? Rozhodně nebyly jednoduché, ale byly úspěšné. Snažil jsem se být dobrým primátorem všech Hradečáků, dětí i dospělých, mým cílem bylo a je, aby se všem Hradečákům v našem městě dobře žilo. Samozřejmě, ne na vše byly peníze hned, ne vše šlo hladce, ale i přes neochotu opozice podpořit dobré projekty se nám, narozdíl od předchozího vedení, kdy v křesle primátora seděl zástupce z HDK, mnoho věcí povedlo zrealizovat. Na letošní kandidátce ODS mám číslo 5, minule jsem byl osmý. Pokud se vám líbí to, co se mi jako prvnímu muži ODS na městě podařilo, a není toho málo, budu rád za váš hlas. Nebojte se prosím ODS podpořit.

Dokázali jsme, co se jiným nepovedlo

Ve vedení města jsme splnili svá předsevzetí, své volební programové prohlášení. Fotbalový stadion, lávka přes Labe, rekonstrukce ulice Hlavní, odlehčovací služba Honkova, sportovní hala na Pouchově, inteligentní dopravní systém, rekonstrukce a opravy našich škol a školek, uskutečnění dalších kroků k rekonstrukci Pajkrovy flošny (kde vznikne studentský klub), diplomatické zvládnutí jednání o vybudování křižovatky Mileta, jednání o dokončení stavby hal CTP, výrazný rozvoj a modernizace areálu kempu Stříbrný rybník, městských lesů atd. A mohl bych jmenovat další významné projekty.

Podařilo se mi třeba domluvit a prosadit prodloužení smlouvy s Mountfieldem o další dvě sezony, čímž jsme Hradečákům zajistili Extraligu na další období.

Působení ODS na městě považuji za úspěšné. Říká se, že samochvála smrdí a že se nikdo nepochválí tak dobře jako člověk sám. Vím. Ale těší mě skutečně, že to, co jsme dokázali, je ve městě vidět. Dokázali jsme, co jiní ne. Myslím si, že bychom toho dokázali ještě více, nebýt opozice, která některé naše projekty nepodpořila možná jen proto, že s nimi nepřišla ona.

Opozice nám třeba shodila ze stolu podle mě skvělý projekt na rekonstrukci Velkého náměstí. Chtěl jsem, aby náměstí opět ožilo, aby se tak dařilo podnikatelům a aby lidé měli důvod do středu města chodit nejen do restaurací, ale i na akce. Náměstí jako parkoviště je pro mě nepřijatelné.

Aréna pro ligu, reprezentaci i koncerty světových hvězd

Setkávám se třeba s kritikou, proč stavíme tak nádherný stadion pro pár fanoušků. Uvědomme si ale, že zaprvé fanoušků předpokládám výrazně přibude, a dále: nejde jen o stadion, na kterém se budou hrát ligová i reprezentační utkání, jde také o to, že jde o arénu, ve které se budou odehrávat významné koncerty českých i světových hvězd.

Hradecká aréna tak po otevření bude konkurovat pražským halám a můžeme se těšit na vystoupení těch nejlepších z nejlepších. O tom se nikomu ani nezdálo, nikdo o tom ani teď moc nemluví. Hradec Králové se díky tomu výrazně zapíše na kulturní mapu Evropy.

Jeden z prvních kroků: výstavba šaten pro děti na zimáku

Co se týče kultury a sportu, jako primátor, člen rady a zastupitelstva jsem se snažil o to, ať mají dobré podmínky pro rozvoj i děti. Dávali jsme proto hodně peněz na činnost různých organizací. Mrzí mě třeba (a hodně), že nám opozice (např. zástupci HDK a Pirátů) shodili ze stolu projekt na přístavbu šaten pro děti na zimním stadionu. Mnohé děti, které hrají hokej, se tak dál musí převlékat v provizorních buňkách, ve kterých nejsou sprchy. Toto jsem opozici neodpustil a pokud budu znovu zvolen, právě toto bude jedna z prvních věcí, které budu chtít řešit.

Náladu zastupitelstva určovaly nenaplněné ambice

Ačkoliv jsem hned při svém prvním projevu těsně po zvolení nabídl ruku ke spolupráci, setkal jsem se v opozici s odporem a se zjevnou nechutí celé opozice spolupracovat. Nechuť a neochota respektovat výsledek voleb byly zarážející, náladu zastupitelstva určovaly, myslím si, nenaplněné ambice. Politikaření některých převládalo nad praktickou snahou „něco udělat“. Ale naučili jsme se pracovat i v takové atmosféře. Ta navíc zhoustla v případě zjištění, že projekty na polovinu fotbalového stadionu a na ZUŠ Střezina byly předchozím vedením města v čele s HDK totálně zpackané a museli jsme, v případě fotbalového stadionu, soutěž zrušit a v případě ZUŠ Střezina vypovědět smlouvu s vysoutěženým zhotovitelem. Nebyl to snadný začátek, ale to hlavní, to teprve mělo přijít. Na začátku roku 2020 jsme se začali potýkat s pandemií Covid-19, což trvalo 2 roky.

Když jsme se domnívali, že se můžeme konečně vrátit k normálnímu životu, tedy začít normálně pracovat, vypukla válka na Ukrajině. Válka na Ukrajině byla pro nás tou nejtěžší zkouškou. Uvolnili jsme ihned 2 miliony korun, kraji jsme dali k dispozici prostory pro ubytování utečenců, založili jsme účet pro okamžitou pomoc jak běžencům, tak Černihivu, našemu partnerskému městu.

Nerezignovali jsme. Vytvořili jsme program pro pomoc podnikatelům. Nezapomněli jsme ani na zranitelnou část naší populace, na lidi bez domova. Vytvořili jsme pro ně důstojné zázemí pro případ jejich onemocnění a pro nutnost karanténní izolace. Pak přišlo tornádo na jižní Moravu a organizovali jsme okamžitou pomoc a uvolnili z městského rozpočtu 1 milion korun pro jednu z postižených vesnic, pro Lužice.

Dařilo se nám a ve městě je to vidět

Byli jsme konfrontováni s nenaplněnými ambicemi některých zastupitelů a tato konfrontace vyústila v puč a v následný rozpad koalice. Bylo to období, kdy se opravdu těžko soustředilo na práci, zastupitelé nás osočovali a začali blokovat nejen naše projekty, ale dokonce schůze zastupitelstva, které svévolně opouštěli. I to jsme, patrně k jejich nelibosti, úspěšně překonali a šli dál. Dařilo se nám a ve městě je to vidět.

Nemáme se tedy za co stydět. Můžu našim voličům směle hledět přímo do očí a požádat je znova o hlasy v nadcházejících volbách. Zvládli jsme řadu krizových období a víme, že jsme získali zkušenosti do volebního období dalšího. Věřím, že i pro vás bude ODS ta pravá volba.

prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

primátor statutárního města Hradec Králové
kandidát č. 5 do komunálních voleb v Hradci Králové